09 Şubat 2015 10:51

Yarı zamanlı çalışma sıkıntılarımı arttırır

Ben bir işçi kadın olarak yarı zamanlı çalışsam bile yaşadığım sıkıntının ortadan kalkmayacağını tam tersine daha da artacağını biliyorum. Ben de dahil tüm çalışan kadınlar için talebim; çalışma saatlerinin düşürülmesi ve çocuklarımız için ücretsiz kreşlerin açılması.

Paylaş

Merhaba, 
Ben 35 yaşında bir çocuk annesiyim. İstanbul’da yaşıyorum. Geçimimi sağlamak için çalışmak zorundayım. Ne benim ailem ne de eşimin ailesi yakınımızda olduğu için çocuğumla ilgilenecek hiç kimse yok. İlk başta çocuğumu bakıcıya bırakmayı düşündüm ama hem ücretini karşılayamazdım hem de güvenemezdim. Son çare olarak çocuğumu kreşe verdim. 
Kreş bulmak da sıkıntılı bir süreçti. Neredeyse bir ay kadar kreş aradım. İlk olarak evime yakın kreşlere baktım ama fiyatlar düşündüğümden de yüksekti ve çalışma saatlerime uymuyordu. Çocuğumu servise vermeyi düşündüm ama maaşım servis ve okul parasını karşılamıyordu. Çocuğumu rahat getirip götüreyim diye işyerime yakın bir kreşe verdim. Rahatlayacağımı, işlerimin daha kolay olacağını düşünürken aslında hiçte düşündüğüm gibi olmadı. Asıl sıkıntı bundan sonra başladı. Kendimi bir koşuşturma ve stres içinde buldum.
Her sabah 6’da kalkıyorum. Çocuğu okula hazırla, kahvaltı derken saat 7.30 gibi evden çıkıyorum. Arabam olmadığı için işe otobüsle gitmek zorundayım. Otobüste yer bulamadığımda sıkıntı yaşıyorum. Acaba kim yer verecek diye insanların gözlerinin içine bakıyorum. Kimse yer vermediğinde çocuk hem kalabalıktan hem de ayakta olduğu için iyice huzursuz oluyor. Etrafındaki diğer insanları rahatsız ediyor. Bu durumdan ben de rahatsız oluyorum. İnsanlar mecburen yer vermek zorunda kalıyor. Bu sıkıntıyı sabah ve akşam yaşıyorum. Yağmurlu günlerdeyse tamamen işkenceye dönüşüyor. Bir yanda kendi çantam, bir yanda çocuğun çantası, bir elimde çocuk, şemsiye, ıslanmayalım diye uğraşırken durağa vardığımda sırılsıklam olduğumu fark ediyorum.
Çocuk büyütmek sıkıntılı ve zor bir süreç. Özellikle çalışan anneler için bu daha zor oluyor. Her mahallede ücretsiz kreş açılsa, çalışan anneler bu kadar sıkıntı yaşamazlar. Çalışan anneler için yeni yasa tasarısı hazırlanmış. Annelerin yarım gün çalışıp günün diğer saatlerinde çocuklarıyla daha çok vakit ayıracağı söyleniyor. Ama biz çalışan anneler bu yasanın bu kadar masum olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü çoğu işyeri yarım günlük çalışmayı kabul etmeyecek, işverenler kadın işçi çalıştırmak istemeyeceklerdir. Bundan dolayı da çalışan çocuklu anneler için getirilen bu yasa onları işten uzaklaştırmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. İşverenler, çalışan anneler yerine, bekar ya da erkek çalışan tercih edeceklerdir.
Ben bir işçi kadın olarak yarı zamanlı çalışsam bile yaşadığım sıkıntının ortadan kalkmayacağını tam tersine daha da artacağını biliyorum. Ben de dahil tüm çalışan kadınlar için talebim; çalışma saatlerinin düşürülmesi ve çocuklarımız için ücretsiz kreşlerin açılması.
Fatoş ÖZTÜRK / Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Üyesi / İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Barzani: Yakalanan IŞİD’li Türkiye üzerinden geldi

SONRAKİ HABER

O kirli ellerinizi bedenlerimizden çekin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...