09 Şubat 2015 10:36

Panayır'da fısıltılar çığlığa dönüşüyor

Panayır Mahallesi'nde kadınlar kendi derneklerini kuruyor, duydunuz mu?

Paylaş

Merve YILDIRIM / Filiz TALİ

Büyük Bursa’nın büyük cilvesi diyoruz Panayır Mahallesi’ne. Yaklaşık 40 bin kişiyi barındıran, sanayinin başucunda, etnik değerlerini de koruyarak var olmaya devam etmiş bir mahalle. İşçisi bol, komşulukların ölmediği bir mahalle. Kadınların “bir çay içimlik” davetleri olur, ama sorunlar fısıltıyla konuşulur bu mahallede. Sanayiyle burun buruna yaşayan kadınlar Panayır’ın her türlü çilesini üstlenir. Yöre dernekleri, kıraathaneler çoktur. Ama erkeklerle doludur. Dedik ya, bir araya gelemeyen, geldiğinde ise uzun uzun sohbet edemeyen, dertleşemeyen yemek tarifi almaktan öteye gidemeyen kadınların fısıltıları doldurur sokakları.
Artık değişen bir şey var Panayır Mahallesi’nde. “Kendime vakit ayıramıyorum, hatta kendimi unutuyorum bazen. Çocuklar, ev, iş yemek derken dünyadan bir haber yaşıyorum” diyen kadınların fısıltıları çığlığa dönüşüyor. “Hepimiz kar tanesiyiz, bir araya gelirsek kar topu oluruz” diyen kadınlar; kadın cinayetlerinden iş yasalarına, çocuk gelişiminden kadın yaşamına, uyuşturucudan yozlaşmaya kadar birçok sorunu birlikte tartışıp çözüm üretmek için bir araya geliyorlar. Ev işlerinden, çalışma koşulları ve yoğunluğundan bir türlü kendine vakit ayıramayan kadınlar iki kelam edebilmek, birlikte söz üretmek için bir araya geliyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen kadınlar bu fikri tartışıp kararlar aldılar. Heyecanlıydılar. Bir umut girmişti aralarına çünkü. Göz göze gelmenin bile hissettirdiği o duygu ne kadar doğru bir yol çizdiğimizi gösterdi bizlere.
Duydunuz mu kadınlar! Panayır mahallesinde kadınlar kendi derneklerini kuruyorlar!
Mahalledeki aile hekimlerinden tutun da, okulda öğretmenlerine, esnaflarına kadar birçok kişinin desteğini almaktı hedef. Önlerine bir şenlik planı koydular ve  şimdi de o şenliğe hazırlanıyorlar.
Fısıltıları çığlığa dönüştürecek güç kadınlar da fazlasıyla mevcut bizden söylemesi. Yeter ki dayanışma eksik olmasın aramızdan. Bu şenlikle mahalle tam da adına uygun olacak.  1 Mart Pazar Günü yapılacak şenliğe de Bursa’da yaşayan kadınları davet ediyorlar. Bir uğramak size de iyi gelecek. Bizden söylemesi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den bir yardım TIR'ı daha yola çıktı

SONRAKİ HABER

Pendik Kadın Dayanışma Derneği açılışına davetlisiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...