09 Şubat 2015 09:37

HSBC İsviçre'de Türkiye ile ilişkili 3105 gizli hesap var

HSBC İsviçre'nin ifşa olan gizli hesap bilgilerinde yeni bulgular elde edildi. Dünyanın ikinci büyük bankası HSBC'nin İsviçre şubesinde milyonlarca dolar kara paranın bulunduğu ortaya çıktı.

Paylaş

HSBC İsviçre'nin ifşa olan gizli hesap bilgilerinde yeni bulgular elde edildi. Dünyanın ikinci büyük bankası HSBC'nin İsviçre şubesinde milyonlarca dolar kara paranın bulunduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre HSBC'nin İsviçre şubesinde Türkiye ile ilişkisi olan 3 bin 105 kişinin yaklaşık 3,5 milyar dolar parası olduğu bilgisi paylaşıldı. En fazla parası olan müşterinin 263,7 milyon doları bulunuyor. Bankada parası bulunan ülke sıralamasına göre Türkiye, 23'üncü sırada yer aldı.

Adı skandala karışan banka, vergi kaçakçılığı yanı sıra uyuşturucu ve silah tacirlerinin, yolsuzluk ve rüşvet parasını da işledi. Müşteri listesinde; Amerika Birleşik Devletleri'nde hüküm giyen uyuşturucu kaçakçıları, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mubarek ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yakın akrabaları, Afrika'da elmas kaçaklığı yapan organize suç örgütleri gibi müşteriler dikkat çekti.

HSBC bankasının 2007 yılında müşterilerin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre 2 bin 846 Fransız müşterinin sadece altısı vergi beyananında bulundu.

HSBC çalışanı Hervé Falciani 2007 yılında birçok 'problemli' müşterinin gizli banka hesap bilgilerini ifşa etmişti. Falciani, gizli bilgileri Fransız devletine verdikten sonra kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Farklı ülkelerde 140 gazetecinin yaptığı ortak çalışma bugün yayınlandı. "Swissleaks" adlı çalışma İsviçre bankacılığına gölge düşürdü. İfşa olan dosyalar içerisinde 200 ülkede yaşayan 100 binden fazla müşterinin hesap bilgileri olduğu söylendi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kaçırılan kadınların hesabını sormaya var mısınız?

SONRAKİ HABER

Kefenin beyazına, çemberin beyazıyla direniyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...