09 Şubat 2015 07:55

Savcıda 'mağdur' üniversitede 'sanık'

Marmara Üniversitesi'nde 17 öğrenci, savcılık soruşturmasında "mağdur" sıfatıyla yer alırken, okul yönetimi tarafından "sanık" yapıldı. Okul yönetiminin birer yıl uzaklaştırma verdiği öğrenciler, cezayı İdare Mahkemesi'ne taşımaya ve suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Nisan 2014'te Dicle Üniversitesi'nde Hizbullah taraftarlarının yurtsever, devrimci ve demokrat öğrencilere saldırı sonrası 53 öğrencinin gözaltına alınması Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu'nda yürüyüşle protesto edilmişti. Yürüyüş sırasında polis gözetiminde ırkçı grupların saldırısına uğrayan 17 öğrenciye üniversite yönetimi birer yıl uzaklaştırma cezası verdi. Irkçı grupların saldırısında mağdur olan ve olayla ilgili başlatılan savcılık soruşturmasında da "mağdur" sıfatıyla ifade veren öğrenciler okul yönetiminin başlattığı soruşturmada "sanık" yapıldı. Okul yönetimine tepki gösteren öğrenciler cezayı İdare Mahkemesine taşımaya hazırlanıyor.

17 ÖĞRENCİYE 1 YIL UZAKLAŞTIRMA

Saldırıya uğradığı halde bir yıl uzaklaştırma cezası alan Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Mutlu Tatar, saldırının failleri yerine kendilerine soruşturma açıldığına dikkat çekti. Tatar, "Savcının açtığı soruşturmada olayın mağduru ben oldum. Ancak, okul tarafından açılan soruşturmaya göre, ben 2 yarı yıl uzaklaştırma cezası aldım. 17 öğrenci daha okuldan 1 sene boyunca uzaklaştırıldı, kolu kırık bir arkadaşa dahi 'taş attığı' iddiasıyla uzaklaştırma cezası verildi" diye konuştu. 

SON BİR YILDA 40 SORUŞTURMA

Marmara Üniversitesi'nde son bir yıldır20'nin üzerinde öğrencinin satırlı saldırıya uğradığını dile getiren Tatar, saldırgan gruplar hakkında okul yönetimi tarafından herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti. Tatar buna rağmen muhalif öğrencilere ise son bir yılda 10 ile 40 arası soruşturma açıldığına dikkat çekti. Tatar, "Öğrencileri okuldan uzaklaştırarak, faşist grubu besleyerek üniversitelerin muhalif öğrenciler üzerindeki baskısını görüyoruz. Ancak tüm bu baskı ve zulümlere karşı üniversitelerimizi özgürleştireceğiz ve emekçilerin yanlarında olmaya, Kobane devrimini savunmaya devam edeceğiz. Uzaklaştırmalar, tutuklamalar ve faşist baskılar bizi yıldırmadı, yıldıramayacak" dedi. 

'YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Uzaklaştırma cezası alan İktisat Bölümü öğrencisi Samet Gündoğdu da açılan soruşturma ve verilen uzaklaştırmalarla muhalif gençleri sindirmeye çalışıldığını ifade ederek, özellikle Kobanê sürecinden sonra örgütlü gençliğin yoğun bir şekilde soruşturmalar, gözaltı ve cezalarla yıldırılmaya çalışıldığına dikkat çekti. 

ÜNİVERSİTE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU 

Öğrencilerin avukatı Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Eş Başkanı Sinan Zincir ise Marmara Üniversitesi'nde yıllardır bu tür uygulamaların devam ettiğini söyleyerek, ÖHD olarak bir yıldır öğrenci soruşturmaları ve davalarıyla ilgilendiklerini ifade etti. Önümüzdeki günlerde 2 dönem okuldan uzaklaştırmalara karşı idare mahkemelerine yürütmeyi durdurma talebiyle dava açacaklarını kaydeden Zincir, ayrıca Marmara üniversitesi rektörlüğü , özel güvenlik birimleri ve ilgili kolluk hakkında görevi kötüye kullanmaktan, "iftira" ve "ayrımcılık" suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl’de öğrencilere JİTEM’ci Yeşil’le tehdit!

SONRAKİ HABER

Irak Başbakanı: Türkiye, IŞİD'in Irak'a geçmesini engellemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...