09 Şubat 2015 05:50

Bingöl’de öğrencilere JİTEM’ci Yeşil’le tehdit!

Bingöl Üniversitesi’nde okul yönetiminin bilgisi dahilinde yapılan basın açıklaması ve etkinliklere katılan 150 öğrenciye soruşturma açıldı. Öğrencilerin bir çoğuna 15 gün ile 6 ay arasında okulda uzaklaştırma cezası verildi. Üniversite, polis ve ülkücülerin ortak hareket ettiğini belirten öğrenciler, JİTEM elemanı 'Yeşil'le tehdit ediliyor.

Paylaş

Yasin KOBULAN

Bingöl Üniversitesi'nin İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak istihbarat paylaşımı sonucu 150’yi aşkın öğrenci hakkında 5’er kez soruşturma açıldı. Açılan soruşturmalara gerekçe olarak ise "Polis tarafından katledilen Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem anması, 25 Kasım Kadına Şiddete Yönelik Mücadele Günü etkinliklerine katılmak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyası kapsamında destek vermek ve 26 Aralık günü ülkücü bir gurubun saldırısı sonrası çıkan olaylara katılmak" gösterildi. Soruşturma açılan öğrencilerin bir çoğunun ise söz konusu eylem ve etkinliklere katılmadığı bazılarının ise başka bir yerde olduğu ortaya çıktı. 

REKTÖRLÜK İZNİYLE SUÇ İŞLEMİŞLER!

Yine öğrencilere suçlama olarak yöneltilen basın açıklaması ve etkinliklerin Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nün izniyle gerçekleştirildiği belirtiliyor. Açılan soruşturmaları okul yönetimi, “Bu eylem ve etkinlikler eğitimi engelliyor” diye yasal kılıfa büründürüyor. Bir kısmı sonuçlanan soruşturma sonucunda öğrencilere 15 günle 6 ay arasında uzaklaştırma cezaları verildi. Okuldan uzaklaştırmaya gerekçe olarak, “Yükseköğretim kurumu personeli ve öğrencileri tehdit etmek” ve “Üniversite düzenini bozmak” gösteriliyor. 

ÖĞRENCİLER ‘YEŞİL’ İLE TEHDİT EDİLİYOR

26 Aralık günü, ülkücü bir grubun saldırısının ardından öğrencilere yönelik tehditler arttı. Polis ve ülkücüler Kürt öğrencileri Kürdistan'daki bir çok faili meçhulün faili olan JİTEM elemanı “Yeşil” kod Mahmut Yıldırım ile tehdit ediyor. Saldırının ardından çıkan olaylar sonrası polisler tarafından evlere yapılan baskınlarda 10 öğrenci gözaltına alınırken, 4 öğrencide tutuklandı. Ancak olayların başlamasına sebep olduğu ileri sürülen Ülkü Ocakları üyesi İbrahim Ari, Ali Ari ve ismi tutanaklara dahi geçirilmeyen ocak başkanı olduğu belirtilen kişi hakkında hiçbir işlem yapılmadı. İsmi tutanağı geçirilmeyen kişinin öğrenci olmadığı ve öğrencileri tehdit eden kişinin de bu olduğu belirtiliyor. 

'ÜNİVERSİTE-POLİS EL ELE'

Üniversite yönetimi tarafından hakkında soruşturma açılan öğrencilerden biri aynı zamanda DBP Bingöl İl Yöneticisi olan Ünal Düz. Düz hakkında şu ana kadar 4 soruşturma açıldı. Üniversite rektörlüğünün polisler ile birlikte çalıştığını ve kendi haklarında soruşturma açtığını kaydeden Düz, “Polis, üniversite yönetimi ile birlikte bizleri tehdit ediyor. Tek tek sınıfları gezerek özellikle ‘Yeşil’ kodlu kişinin adını kullanarak öğrencileri tehdit etmişlerdi. Buna karşın öğrenciler tepki gösterince bu esnada olaylar çıktı. Bu olayların sonrasında yurtsever öğrencilerin evlerine baskınlar yapıldı” dedi. 

‘BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ KARAKOL' 

Yine hakkında bir çok soruşturma açılan Mesut Erdoğan, üniversite kampusunun Rektörlük tarafından adeta bir polis karakolu rolü gördüğünü dile getirdi. Erdoğan, “En son 10 kişinin gözaltına alınması, hukuksuzca 4 arkadaşın hakim tarafından hiçbir delil olmamasına rağmen tutuklanması, var olan oyunun ne kadar kirli olduğunun göstergesidir” dedi. 

‘OKULDA OLMAMAMA RAĞMEN SORUŞTURMA AÇILMIŞ’

Aydın Erdem anmasına katılmadığı, anmanın yaşandığı sırada başka bir yerde olduğu kamera kayıtlarıyla mevcut olmasına rağmen, hakkında soruşturma açılan Mehmet Nuri Mert ise “O gün içerisinde ne okula giriş yaptım ne de okul yakını bir yerde bulundum. Başka yerde olmama rağmen soruşturma açılmış. Benim gibi birçok kişiye açılmış. Bunu savunmalarımızda belirttik. Bilinçli bir şekilde devlet istediği öğrenciye istediği gibi soruşturma açıyor” şeklinde konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taş 'silah' sayıldı, 7 kişiye 100 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Savcıda 'mağdur' üniversitede 'sanık'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...