09 Şubat 2015 00:45

Engelli çocukta cinsel eğitim

Cinsel Eğitim Derneği (CİSED) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cinsel Terapist Kemal Özcan ile engelli çocuklarda cinsel eğitim, cinsel taciz ve tacizden nasıl korunacakları hakkında konuştuk.

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

Engelli olmayanlar bile cinsel dürtülerini zor kontrol ediyor, bir de engellileri düşünün. Bir takım cinsel dürtüleri var ve bu dürtüleri nasıl gidereceğini bilmiyor. Bu aşamada anne-babanın çocuğa cinsel gerilimini nasıl azaltacağını anlatması, öğretmesi gerekiyor. Çocuğunuzu tacizden ancak her şeyi açık açık konuşabilirseniz koruyabilirsiniz.  

Cinsel Eğitim Derneği (CİSED) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cinsel Terapist Kemal Özcan ile engelli çocuklarda cinsel eğitim, cinsel taciz ve tacizden nasıl korunacakları hakkında konuştuk.

Engelli çocuklarda cinselliğin varlığından bahsedebilir miyiz?
Cinsel eğitim denince ebeveynlerde yasaklama, baskılama ve yok sayma eğilimi var. Hele engelli bir çocuğa sahipse bu baskılamalar iki katına çıkıyor. Böylelikle, var olan şeyi yok sayıyorlar halbuki bunu nasıl yöneteceğini öğretmeleri  gerekiyor. Engelli erkek çocuklarda libido çok yüksekse, sürekli bir taciz durumu varsa, başka çocukları rahatsız ediyorsa baba-anne çocuğuna masturbasyon eğitimi verebilmeli.  Çünkü bu bir gerilim, çocuk bir şekilde rahatlamazsa sokaktaki çocuklara saldırıyor, başını belaya sokuyor.

Ebeveyn ile çocuk arasında sır olur mu?
Çocuk tacizcilerinin çoğu şu cümleleri kullanır: “Annene babana bunu söylersen sana kızar, seni döver, sakın kimseye söyleme bu bizim sırrımız olsun”. Ebeveynler çocuğa “Anne-baba arasında bazı konularda sır olmaz” demeli. Arkadaşıyla gizli bir sigara içmiştir, sırdır ama ondan daha büyük bir çocuk ona birşey yapmayı zorlamışsa bu bir sır değildir. Bunu da gelip ebeveynlerden birine söyleyebilmeli. “Sus bakayım, nereden çıktı öyle şeyler”, “Nereden duyuyorsun bunları bakayım terbiyesiz” derseniz bitti. Çocuk bir daha hiçbir şey sormaz,  başka kaynaklara yönelir.

CİNSELLİKLE İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR

*Otistik bireyler genellikle masturbasyonu abartırlar; her yerde ve günün her saati yapılamayacağını bilmezler. Kimi çocukta takıntı olur ve çok sık yaptığı için cinsel organında tahriş görünür ve iltihaplanmalar olur.
*Bazı çocuklar masturbasyon yaparken ereksiyon olmasına rağmen boşalamaz ve sinir krizleri geçirir. Bazen saldırgan davranışlarda bulunur.
*Çocuk, cinsel dürtülerini nasıl doyuma ulaştıracağını bilmediği için öfke ve saldırganlık gösterir. Bu dönemde bazı çocuklara cinsel isteği azaltıcı ilaçlar verilmektedir; fakat bu ilaçları kullanan çocuklarda duygusal çöküntü ve içe çekilme gibi yan etkiler görülür. Bu nedenle bu tür ilaçlar önerilmemektedir.
*Zihinsel engelli bireylerde var olan cinsel istismar, otistiklerde de söz konusudur. Özellikle kız çocuklarda cinsel doyum arayışı içinde oluşu cinsel istismarı kaçınılmaz kılar. Otistik ve zihinsel engellilerin hem istekli olmaları, hem de olayı başkalarına anlatamamaları, kötü niyetli kişileri harekete geçirir. Cinsel istismar gebelikle anlaşılır”

‘CİNSEL DÜRTÜLERİ VAR’

Özel Eğitim Uzmanı Çetin Özbey,  Otizm ve Otistik Çocukların Eğitimi adlı kitabında ‘Otistik çocuklarda cinsellik ve cinsel eğitim’ konusunda şunlar anlatılıyor: “Otistik çocuklarda da cinsellik güdüsü var. Kimi tesadüf sonucu, kimi de çevrelerinden öğrenir. Özellikle zihinsel düzeyleri yüksek olanlar, cinselliği çevresindeki konuşmalardan ve gazete, televizyon yayınlarından öğrenir. Otistik bireylerin cinsel yaşantıları kısıtlıdır. En çok görülen cinsel deneyimleri masturbasyondur. Otistik çocukların karşı cinsten biriyle cinsel ihtiyacını giderme olanağı yoktur. Bacaklarını sıkma, karşı cinste olanlara sarılma, öpme, koklama, cinsel organlarına dokunma biçiminde cinsel yönelimler görülür. Otistik çocukların karşı cinsten biriyle cinsel ihtiyacını giderme olanağı yoktur.”

CİNSEL EĞİTİM NASIL VERİLMELİ?

Özel Eğitim Uzmanı Çetin Özbey’in,  Otizm ve Otistik Çocukların Eğitimi adlı kitabında ‘otistik çocuklarda cinsel sorunların çözüm önerileri şöyle anlatılıyor:  “Masturbasyonu takıntı haline getirmiş bireyi kurtarmak için yapılacak ilk şey, çocuk uygun olmayan yerde bunu yapmaya başladığında dikkatini başka yöne çekmektir.  Örneğin bir oyuncak veya yiyecek vaat edilebilir. Evin bir yerinin, çocuğun masturbasyon yapabilmesi için ayrılması gerekir. Burda günde bir defa yapmasına izin verilmeli. Ergenlik döneminde çocukta cinsellik gereksinimini giderememekten kaynaklı, karşı cinse taciz ve tacize benzer yakınlıklar, öfke patlamaları, saldırganlık ve depresif durumlar görülüyorsa, çocuğa masturbasyon öğretilmeli. Masturbasyon yaparken boşalamayan çocuklar için de uyaranların olduğu özel bir yer belirlenmeli. Ancak böyle bir düzenleme uzman gözetiminde yapılmalı. 

ÖNCEKİ HABER

Pirate Bay tuzak mı?

SONRAKİ HABER

Şikeyle mücadelede yeni bir süreç bizleri bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...