08 Şubat 2015 12:18

Binler, 'laik eğitim, demokratik Türkiye' dedi

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen’in Kadıköy’deki mitinginde bir araya gelen binler demokratik yaşam ve laik eğitim taleplerini haykırdı.

Paylaş

Alevi örgütleri ve Eğitim Sen’in Kadıköy’deki mitinginde bir araya gelen binler demokratik yaşam ve laik eğitim taleplerini haykırdı. Mitingde öne çıkan talepler zorunlu din dersinin kaldırılması ve cemevlerine ibadethane statüsünün kazandırılması oldu. Mitingde sık sık “Laik, bilimsel, ana dilinde eğitim” ve “Öğretmenler greve öğrenciler boykota” sloganları atıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), eğitimin dini kurallara göre biçimlendirilmesine, ‘tek din, tek mezhep’ dayatmasına ve asimilasyona karşı Kadıköy’de miting yaptı.

Miting alanı olan Kadıköy İskele Meydanı’na iki koldan yürüyüş gerçekleşti. Haydarpaşa Numune Hastanesi kolunda HDP, HDK, ESP, DTK, DİSK, KESK, TBB; TMMOB, Eğitim Sen, Beşiktaş Çarşı taraftar grubu ve Cem Vakfı yürüdü. Söğütlüçeşme kolundan da CHP, EMEP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Yöre Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu, Halkevleri, Emek Gençliği, FKF, BHH, Kaldıraç, AKA-DER, Partizan, Mücadele Birliği, BDSP, Sürekli Devrim Hareketi ve Fenerbahçe Sol Açık taraftar grubu yürüdü.

ALEVİLER: AYRICALIK İSTEMİYORUZ

PSAKD semah ekibinin töreninden sonra başlayan mitingde, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ilk sözü aldı. Gümüş, sendikaların ve siyasi partilerin Alevilerle dayanışma göstermesinin önemli olduğunu kaydetti. “AKP hükümeti Yeni Osmanlıcı politika hayalleriyle kafa kesen IŞİD olma yolunda ilerliyor” diyen Gümüş şunları söyledi: “AKP hükümeti Türkiye’de yaşayan halkların hayatının her alanını dinselleştiriyor. Bunu da başta eğitimle gerçekleştiriyor Zorunlu din dersi biz Aleviler için asimilasyondur.” Seçmeli adı altında yeni din derslerinin okullarda uygulanmaya başladığının altını çizen Gümüş, “Aleviler kendileri için ayrıcalık istemiyor. Ancak AKP hükümetinin ayrımcılık politikalarını da kabul etmiyor” dedi. Gümüş, “Çocuklarımızın zorunlu din dersi görmesini istemiyoruz bunun için de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararların uygulanmasını bekliyoruz” dedi. Gümüş, “IŞİD karanlığıyla beslenen, 12 Eylül karanlığından gelen AKP hükümeti döneminde ne yazık ki laikliği ve bilimi tartışıyoruz. AKP hükümeti şunu bilsin ki Aleviler asimilasyona asla teslim olmayacaktır” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SEN: ÖĞRETMENLER GREVE ÖĞRENCİLER BOYKOTA

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 19. Milli Eğitim Şurası’ndan sonra eğitimin ve toplumun gericileşmesine karşı gerçekleştirilen ilk mitingin Kadıköy’de gerçekleştirildiğine dikkat çekti. “Laik, bilimsel ve anadilinde eğitim talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Karaca, “AKP hükümeti 6 yaşındaki çocuklarımıza din dersi vermek istiyor. Açılan zorunlu mescitler ile okullar ibadethaneye dönüştürülüyor. İmam Hatip haricindeki okullarda dahi İmam Hatip sınıfları açılıyor. AKP hükümeti inançları istismar ederek kendi siyasal ideolojisine malzeme yapıyor” dedi. 19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararların uygulanmaması ve laik, bilimsel, anadilinde eğitim talebiyle 13 Şubat’ta Eğitim Sen’ın greve çıkacağını söyleyen Karaca, “Bütün veli, öğrencileri boykota ve öğretmenleri de greve çağırıyoruz” dedi.  

AÇILAN PANKARTLAR

“Devlet Alevilik tanımı yapamaz”, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Cemevleri inanç merkezlerimizdir”, “Parasız bilimsel ana dilinde eğitim”, “Dilime inancıma kültürüme karışma”, “Halklarız kardeşiz özgürlük için buradayız”, “Zorunlu din derslerine hayır” dövizlerinin taşındığı yürüyüş kortejinde, “Zorunlu din dersleri asimilasyondur”, “Pazara kadar değil mezara kadar eşitlik istiyoruz” pankartları açıldı.

KOBANÊ'YE SELAM...

Demokratik Alevi Derneği Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşırken, Kobanê zaferi de sloganlarla selamlandı. Alevi örgütlerinin genel başkanlarının yanı sıra, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da mitinge katıldı. (İstanbulEVRENSEL)

(Haber ve Fotoğraflar: Tolga Alp Turgut, Meryem Türkyılmaz Cihan Şenlik)


MALATYA’DA YÜRÜYÜŞ

Kadıköy’deki mitinge destek için Malatya’da miting yapıldı. Malatya’da bulunan Alevi örgütleri, sendikalar ve siyası partilerin katıldığı mitinge bin 500 kişi katıldı.

Kuyu önü mezarlığında başlayan yürüyüş mitingin yapılacağı Emeksiz Meydanında son buldu. Mitingde semah gösterisi ve konuşmalar yapıldı. (MalatyaEVRENSEL)









 

 

ÖNCEKİ HABER

TPAO işçileri mahkemeye gitti

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da toplu mezar bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa