07 Şubat 2015 13:31

Laiklik ve demokrasi mitingi bugün

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), eğitimin dini kurallara göre biçimlendirilmesine, ‘tek din, tek mezhep’ dayatmasına ve asimilasyona karşı Kadıköy’de bir araya gelecek.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), eğitimin dini kurallara göre biçimlendirilmesine, ‘tek din, tek mezhep’ dayatmasına ve asimilasyona karşı Kadıköy’de bir araya gelecek.

Kurumlar tarafından mitinge katılım çağrısı yapılan açıklamada, “AKP Hükümetinin eğitimden sağlığa, hukuktan toplumsal yaşama kadar izlediği siyasal İslamcı politikalar, yıllardır adım adım hayata geçirilen parti-devlet bütünleşmesi uygulamalarıyla tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Emek ve demokrasi güçleri bu tehlikenin farkındadır ve bunun için her alanda mücadele etmeyi sürdürecektir. Siyasi iktidarın yıllardır savunduğumuz taleplerimizi yok sayan dayatmacı anlayışına karşı en güçlü ve etkili yanıtı vermek için, iktidarın baskılarına, ayrımcı uygulamalarına maruz kalanları, kendilerinin ve çocuklarının geleceğinden endişe edenleri, bütün emek ve demokrasi güçlerini, Kadıköy’de yapacağımız mitinge talepleriyle katılmaya ve güç vermeye davet ediyoruz” denildi.

Miting, saat 13.00'te düzenlenecek. (HABER MERKEZİ)


'LAİK OLMAYAN EĞİTİM BİLİM VE DEMOKRASİYE HİZMET ETMEZ'

Mamak'ta bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri yaptıkları ortak açıklamada, 8 Şubat'ta Kadıköy'de yapılacak “ Laik Bilimsel Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam Mitingi”ne çağrı yaptı.

Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, AKP hükümetinin zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda sessiz kaldığını söyledi. Hükümetin İslamın Sünni mezhebinin devletin resmi dini olmasını ve kendi isteklerine göre uygulanmasını istediğini belirten Saygılı, dini kurallara dayanan bir eğtim anlayışının insanları ibadet eden-etmeyen, üstün, değerli veya değersiz, “yoldan çıkmış” gibi gördüğünü kaydeden Saygılı, toplumdaki sınıfsal ayrışmanın dini ayrışmayla daha da derinleştirildiğini ifade etti. Çokça tartışılan 19. Milli Eğitim Şurası'nda alınan ve “tek din, tek mezhep” anlayışına dayalı kararlarla sağlıklı bir toplum yetiştirilemeyeceğini dile getiren Saygılı, laik olmayan bir eğitim sisteminin bilime ve demokrasiye hizmet edemeyeceğini vurguladı.  
Saygılı, “Hiçbir toplum birbirinin aynı ve tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan insanlardan oluşmadığına göre tüm inanç ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, yalnızca bir din ve mezhebi okullarda öğretmesi kabul edilemez” dedi. Eğitim sisteminin tamamen egemen ideolojiye teslim edilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Saygılı, “tüm halkımızı 8 Şubat'ta Kadıköy'de yapacağımız 'Laik Bilimsel Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam Mitingi'ne davet ediyoruz” dedi.

Eyleme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, EMEP, CHP, HDP'nin yanı sıra Emekli-Sen ve köy dernekleri de katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçe'de sanat var

SONRAKİ HABER

Eşini ve çocuklarını öldürdükten sonra kendini vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...