07 Şubat 2015 12:04

Ukrayna’ya silah pazarlığı

Münih'te toplanan 51. NATO Güvenlik Konferansı'nda asıl gündemi Ukrayna'nın durumu işgal etti. Almanya ve Fransa, Ukrayna'Nın silahlandırılmasına karşı çıkarken ABD'li yetkililer acilen silah gönderilmesini istediler.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

Ukrayna’nın doğusunda süren çatışmalarda ateşkes ilan edilmesi konunda Almanya ve Fransa tarafından başlatılan girişimin durağı Almanya’nın Münih kenti oldu. Her yıl geleneksel olarak Münih’te düzenlenen NATO Güvenlik Konferansı’nda bir araya gelen NATO, AB, ABD ve silah tekellerinin yöneticileri en kısa zamanda ateşkes ilan edilmesi konusunda görüş belirttiler. Taraflar arasında en dikkate değer tartışma ise Ukrayna’nın silahlandırılması konusunda yaşanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Kiev ve Moskova’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, öğleden önce konferansa katılarak görüşmeler konusunda bilgi verdi. Merkel, öncelikli hedeflerinin Minsk Anlaşması olarak bilinen karşılıklı ateşkes ilan edilmesi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda tarafların aynı görüşte olduğunu, şimdi önemli olan bunun pratikte hayata geçirilmesi olduğuna dikkat çekti. Merkel, bu konuda pek iyimser olmadığını da söyledi. 

Merkel bir soru üzerine Ukrayna'nın silahlandırılmasına açık olarak karşı çıkarak, “Bence bu çatışma askeri yöntemlerle çözülemez. Diplomasi ve yaptırımlar daha iyi sonuç verebilir. Şu anda bölgede yeteri kadar silah var” dedi

Merkeli konferans çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı John Baiden ile de bir görüşme yaptı.

Merkel, yarın da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington’a gidecek. Ağırlıklı olarak Ukrayna’daki durumun ele alınacağı görüşme Pazartesi günü yapılacak.

UKRAYNA SİLAHLANDIRILSIN MI?

Münih’te bir araya gelen pek çok emperyalist devletin yöneticisiyle silah tekelinin şefi Ukrayna’nın açıktan silahlandırılması konusunda görüş birliğine varamadılar. Başını ABD’nin çektiği grup Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı silahlandırılmasını savunuyor. Ancak başta Almanya ve Fransa olmak üzere pek çok AB ülkesi ise buna karşı çıkıyor. Konferansın Cuma günkü açılış bölümünde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açık bir şekilde Ukrayna’nın silahlandırılmasından yana olmadığını söyledi. Stoltenberger konuşmasında Ukrayna’daki durumun “kritik” olduğunu ifade ederek sağlanacak bir ateşkesin Rusya yanlısı grupların ilerlemesini engelleyebileceğini de sözlerine ekledi. Stoltenberg’in bu sözleri aslında Merkel-Hollande temaslarının Ukrayna yönetimine zaman kazandırmaya yönelik olduğunu gösteriyor.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise yaptığı konuşmada Ukrayna’nın silahlandırılmasının bölgedeki çatışmayı daha fazla büyüteceğine, Rusya’nın da devreye gireceğine dikkat çekerek, silahlandırmanın doğru olmadığını ifade etti. 

MCCAIN: ALMANYA DURUMU ANLAMIYOR

ABD ise Ukrayna’da Rusya ile açıktan hesaplaşmaktan yana. Konferansa katılan Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden John McCain Almanya’nın tutumunu eleştirerek, “Alman hükümetinin tutumuna baktığımızda sanki olanlardan hiç haberi yok ya da Ukrayna’da insanların katledilmesi onları pek ilgilendirmiyor gibi görünüyor” dedi. McCain, bundan sonra Rusya’nın yeni manevra yapmasını engelleyecek bir tutum belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, bu açıdan silah göndermenin iyi bir yanıt olacağını söyledi. Alman basınında yer alan haberlere göre ABD’de Ukrayna’nın silahlandırılması konusunda değişik görüşler mevcut. Bu konuda son kararın Obama’nın vereceği ifade ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Sanat Meclisi’nden Yaşar Kemal’e ziyaret

SONRAKİ HABER

Haluk Bilginer’e onur ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...