07 Şubat 2015 11:43

Katlamalı harç sistemi Meclise taşındı

BİR dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler ile, üniversiteyi uzatan öğrencilerin harçlarını her ders için katlamalı olarak artıran sistem Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

ir dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler ile, üniversiteyi uzatan öğrencilerin harçlarını her ders için katlamalı olarak artıran sistem Meclis gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, 2015 bahar döneminden itibaren  öğrencilerin tepkisine yol açan katlamalı harç sisteminin hangi amaçla geri getirildiğini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu. 

Katlamalı harç sisteminin öğrencilere ağır yük bindirdiğini, bunun sonucunun öğrencileri okul bırakmaya kadar götüreceğini belirten Güven, “Katlamalı harç sistemine göre bir dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrencilerse her ders için katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödeyecekler”  dedi.

ÜCRETİN GEREKÇESİ NEDİR?

Öğrenimine normal süresi içinde devam etmekte olup alt sınıflardan dersi olan ya da notlarını yükseltmek için ders almak isteyen  yüksekokul ya da üniversite öğrencilerinden de ders başına ücret alınmasının gerekçesinin ne olduğunu soran Güven, şu sorulara yanıt aradığını kaydetti: “Bu ücret neye göre belirlendi, 2014-2015 öğretim yılında öğrenim ücretini ödemediği için üniversite ya da yüksekokulda eğitim hakkını kaybeden öğrencilerin sayısı nedir? Öğrenim ücretini ödeyemeyecek durumda olan öğrenciler için yüksekokulu veya üniversiteyi bırakmak zorunda kalmamaları için ne tür önlemler alınmıştır? İkinci öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti ödedikleri halde 3 dersten fazlasına ders ücreti ödemelerinin gerekçesi nedir?”

TEPKİ GÖRÜNCE GERİ ADIM ATILIYOR

Güven’in Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soru önergesini verdikten sonra Başbakanın da bahar döneminde başlayacak katlamalı harç sistemi ile ilgili sorunların çözülmesi için talimat verdiğini açıkladığını hatırlatan Güven, “Yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin nasıl sonuçlanacağının hesaplanması ve uygulamalara öyle başlanması gerekir. Kimseye danışılmadan ve  sonucu değerlendirilmeden bir düzenleme yapılıyor, tepkiler olunca geri adım atılıyor.  Düzeltme olması için önergelerin ve tepkilerin gerekmesi eğer bir art niyet yoksa iktidarın ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetini göstermektedir”diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li ve CHP'li meclis üyeleri kömür tesisine onay verdi

SONRAKİ HABER

Aile paketiyle "kadın emeği" hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...