07 Şubat 2015 01:04

Aç yaşamaktan bıktık!

Fabrikalarda kredi kartı ya da kredi borcu olmayan işçi neredeyse yok. İşçiler ağızlarını her açtığında “Bankalar peşimizde aç yaşıyoruz” diyor. Yıllardır tamam dedikleri patrona artık dur diyeceklerini söyleyen işçiler, hak ettikleri ücreti istiyorlar.

Paylaş

Hakan YILDIZ
Ferhat KİŞ
Kayseri

Kayseri’de Boydak Holdinge bağlı fabrikalarda çalışan 4 bin işçinin önceki gün iş durdurarak başlattığı direniş, dün fabrika içinde sürdü. Gece ateşler yakarak Merkez Çelik fabrikası önünde bekleyen işçiler, dün servislerle fabrikaya geldiler. Bazı fabrikalarda işçiler tezgah başına geçse de üretim yapmazken, bazı fabrikaların işçileri de tekrar dışarı çıkmak istedi, ancak güvenlik izin vermedi Düşük ücret ve 3 yıllık zammı kabul etmeyeceklerini dile getiren işçiler, talepleri için mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Sendikaları Öz Ağaç-İş ile patronun yüzde 3+3 zamla sözleşmeyi bitirmek istediğini söyleyen işçiler, en az yüzde 30 zam ve aldıkları 3 ikramiyenin 4’e çıkarılmasını istiyor.
Gazetemize konuşan işçiler 2008 krizinden bu yana fedakarlık yaptıklarını, ama büyüyenin sadece Boydak olduğunu söyledi. “Gözümüz kulağımız diğer fabrikalardaki arkadaşlarda, işbaşı yapsak da taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz” diyen işçiler, patronun somut adım atmaması halinde bu isyanın durdurulamayacağını söyledi. 

PATRONUN SENDİKASI

Holding önünde işçilere seslenen Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak’ın sunduğu yüzde 9 zammın kabul edilemez olduğunu dile getiren işçiler, yıllardır yanlarında görmedikleri sendikacıların eylemi bastırmak için gelmesine de tepkili. Bu nedenle eylem sırasında sık sık “Satılmış sendika” sloganını atan işçiler, yıllardır kendileri için tek kuruş zam almayan sendikacıların işçi adına söz söylemeye de hakkının olmadığını dile getirdi. İşçiler “Sendikacıların sözleşmedeki tek müdahaleleri patronun önlerine koyduğu kağıda bıraktıkları mavi mürekkep lekesi. Yıllardır buradayız, ne sendikayı biliriz, ne de sendikacıyı tanırız” diye konuştular. 

Pek çok işçi, sendikacıları holding binası önünde onlara seslenirken tanımış. Sendikacıların Birleşik Metal-İş’in grevinin yasaklanmasını göstererek ve işten atılma tehlikesini dile getirerek kendilerini korkutmaya çalışmasına da öfkeli olan işçiler “Yıllardır bizim adımıza 5 kuruş zam almamış, şimdi gelmiş burada arkanızdayız diyor. Bu yalana bizleri inandıramazlar. Bizim adımıza konuşma hakları yok. Siz patronun sendikasısınız” diye konuştu. 

PATRONUN İMAMI

İşçilerin tepki gösterdiği bir diğer kişi ise Boytaş 2 fabrikasının imamı. İmamın akşam saatlerinde yanlarına gelerek “Arkadaşlar burada beklememizin bir anlamı yok evimize dönelim. Patron ve sendika görüşüyor zaten” dediğini aktaran işçiler, buna “Sendika bugüne kadar ne yaptı ki patronla görüşmesinin hiçbir anlamı yok. Patron gelecek bizimle görüşecek. Sen de patrondan yanasın” diyerek tepki gösterdiler.  Boytaş 2’de yaklaşık 17 yıldır çalışan bir işçi 1100 lira ücret aldığını belirterek “2008 yılında patron kriz var diyerek bizlerden idare etmemizi istedi. O yıl zam almadık. 2008’de maaşım 1050’liraydı ekmek 25 kuruş şimdi maaşım 1100 lira ekmek 85 kuruş! O yıldan sonra patron ve sendika arasında yapılan her sözleşmeden payımıza düşen hiç oldu. Onlar büyüdükçe biz küçüldük. Son 5 yıldır maaşımız artmak yerine azaldı” diye konuştu. 

EVLİLİK YÜZÜĞÜNÜ SATTI

Boytaş 2’de çalışan başka bir işçi ise şunları söyledi: “7 yıldır burada çalışıyorum. Maaşı alır almaz kira, faturalar, mutfak derken eriyip gidiyor. Bu ay kredi borcunu ödeyemediğim için evlilik yüzüğümü bozdurdum önümüzdeki ay ne yapacağım bozduracak yüzüğüm de kalmadı.” Elini arka cebine atan işçi kredi taksitleri, faturalarla dolu cüzdanını çıkararak “Elektriğin üçüncü faturası geldi. Maaşı almama daha on gün var cebimde 2 lira 55 kuruş var. Bu parayla faturamı mı yatırayım? Eve ekmek mi alayım? Çocuğuma harçlık mı vereyim? Şimdi sen söyle adalet mi bu? Ben çocuğumu dışarı gezmeye çıkarmıyorum ki yolda bir şey görür canı ister yanındayken alamam diye... Okul bitti tatil oldu 5 gün sonra ikinci döneme başlayacak ben daha karne hediyesi alamadım” diye konuştu. 
Boytaş 1’den bir işçi devam ediyor: “4 yıldır Boydak’larda çalışıyorum. Geçen hafta okullar tatil oldu kızım teşekkür belgesi aldı ve yanıma gelerek bana karne hediyesi ne alacaksın diye sorunca cevap veremedim. Odaya geçip çocuğumdan gizli ağladım. Patronun çocukları ise 500 bin liralık arabayla dolaşıyor sonra da kalkıp bize idare et diyor. Etmiyoruz kardeşim artık edemiyoruz. Aç yaşamaktan bıktık.” 

'EVDE ODUN YOK, PATRONUN ORMANI VAR'

“Maaş aldığımız gün bitiyor cebimizde bir lira belki kalıyor belki kalmıyor. Onu da borca çay içtiğimiz büfeciye veriyorduk” diyen başka bir işçi ise şunları dile getiriyor: “Büfeci çayı 45 kuruşa çıkardı aldığımız zam üzerinden hesaplasak bize verilmek istenen yüzde 3+3’lük zam zaten sendikaya gidiyor. Artık çaya verecek paramız da yok. Bu zam çay parası etmez. Kış ayındayız evde yakacak odun kömür yok ama patronun ormanı var. Sanayiye girer girmez herkes görüyor koskoca tabela yaptırmış ‘Boydak Ormanı’ diye. O tabelanın parası bile buradaki yüz işçinin maaşından fazla...” 
Boytaş 2 fabrikasında çalışan 70 kadın işçiden biriyle devam ediyoruz. Aldıkları maaşla evlerini geçindirmekten başka dertlerinin olmadığını söyleyen kadın işçi “Erkekler iş bırakınca durmadık bizlerde hemen çıktık. Çünkü erkeklere yetmeyen maaş bizlere de yetmiyor. Bizlerde ev geçindiriyoruz” dediler. 

'BİR KERE OY KULLANMADIM'

Boytaş’ta 12 yıldır çalıştığını söyleyen bir işçinin yanındayız. Fabrikalarında örgütlü Öz Ağaç-İş Sendikasını soruyoruz. “12 yıldır çalışıyorum ne sendikayı bilirim, ne de sendikacıyı. Cumhurbaşkanı bile oylamayla seçiliyor 12 yıllık işçiyim daha bir kez oylama yapıldığı görmedim. Sendika başkanı desen ilk kez burada gördüm” dedi. Sendikanın sözleşmeye etkisi olup olmadığını sorduğumuzda ise şu yanıtı verdi: “Bu sendikanın sözleşmeye tek etkisi sözleşme kağıdında bıraktığı mavi mürekkep lekesi ağabey, patronun önlerine koyduklarına imzayı basıp geçiyorlar. Geçiyorlar ki yıllardır zam yüzü görmedik!”

MİLYARLAR KAZANIYORLAR

Türkiye'nin gelişmiş sanayi illeri arasında ön sıralarda yer alan Kayseri, ülkenin en büyük mobilya fabrikalarının kurulu olduğu sanayisi çoğunlukla metal ve mobilya sektörü üzerine kurulu organize sanayi bölgesinde yaklaşık 60 bin işçinin çalıştığı bir işçi kenti. Boydaklar ise Kayseri’de isimleri anılınca kentteki her üç işçiden birinin doğrudan ya da dolaylı olarak ona çalıştığı, Türkiye’nin en zengin 100 ailesinden biri. Boydak’a bağlı fabrikalarda 8 bin işçi çalışıyor. Yan sanayi hesaba katıldığında ise bu rakam 25 bine çıkıyor. Boydaklar ise Kayseri’de isimleri anılınca kentteki her üç işçiden birinin doğrudan ya da dolaylı olarak ona çalıştığı, Türkiye’nin en zengin 100 ailesinden biri. Boydak’a bağlı fabrikalarda 8 bin işçi çalışıyor. Yan sanayi hesaba katıldığında ise bu rakam 25 bine çıkıyor.  Boydaklar bünyesinde İstikbal, Bellona, Mondi, İstikbal Mutfak&Banyo, Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger, Boytaş, Merkez Çelik, Boyçelik, Boydak Dış Ticaret, Boytrans olmak üzere mobilya, demir çelik, kablo, tekstil, kimya gibi farklı iş kollarında üretim yapan fabrikaları barındıran ve serveti milyarlarca lirayı bulan bir holding.

ÖNCEKİ HABER

Bir boşanan kadın cinayeti daha...

SONRAKİ HABER

Patronların hükümeti bizim birliğimiz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...