07 Şubat 2015 00:54

Aynı köye üçüncü termik santral

Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı olan yaklaşık 1800 kişinin yaşadığı Sugözü köyünde üçüncü bir termik santral için lisans alındı.

Paylaş

Vokan PEKAL 
Adana

Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı olan yaklaşık 1800 kişinin yaşadığı Sugözü köyünde üçüncü bir termik santral için lisans alındı. 

2004’ün başında faaliyete geçen İSKEN Sugözü Termik Santralinden sonra, köyde EMBA Elektrik AŞ de lisans almıştı. Şimdi de Atagür Elektrik AŞ Kilikya Termik Santrali projesi için lisans aldı. 

‘KİLOMETRE BAŞINA BİR TERMİK DÜŞÜYOR’

Sugözü Termik Santralinin yan parselinde kurulmak istenen Kilikya Termik Santralinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun halka açıklanması toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Adana Çevre Platformu Üyesi Yaşar Gökoğlu, Sarımazı, Yumurtalık arasında sahil boyunca 12 termik santral projesi bulunduğuna dikkat çekerek kilometre başına bir santral düştüğünü ve bunun felaket anlamına geldiğini ifade etti.

‘NEFES ALAMAZ HALE GELDİK’

Bazı vatandaşlar termik santralleri iş imkanı olarak görüyor. Öte yandan birçok vatandaş da santrallerin çevreye ve kendilerine vereceği zarardan endişeli. Köylülerden Ali Kızılkoca, Sugözü’nde rüzgarın az olduğunu belirterek sabah saatlerinde termik santralden dolayı nefes almakta zorlandıklarını söyledi. Çiftçiler ürünlerinin azalmasından şikayetçi. Toplantıda, kül depolama alanının yerleşim yerine yakınlığının yaratacağı tehlike, soğutma için kullanılacak suyun denizden alınıp verilmesiyle deniz suyunun ısınması gibi konular, vatandaşların söz alması ile kayıtlara girdi. Firma yetkilisi sorulan soruları “Bu henüz taslak. Kesin bir şey yok” diyerek geçiştirmeye çalıştı. 
Firmanın dağıttığı broşürde toprak sahipleriyle anlaşılmazsa kamulaştırma yapılacağı yazıyor. Proje sınırlarında kendi arazisinin olduğunu, dağıtılan broşürden öğrenen Sezai Karaçoban, “Bize kamulaştırmayı dayatıyorlar. Ben toprağımı satmak istemiyorum” diyerek tepki gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Edirne taşkından nasıl korunacak?

SONRAKİ HABER

Smeagol’a Erdoğan soruşturması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...