06 Şubat 2015 17:35

Dersim Baro Başkanı Yeşiltepe'nın avukatı AYM'ye başvurdu

Dersim Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye, 'yasadışı örgüt üyesi olduğu' gerekçesiyle Malatya Özel Yetkili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 6 yıl 3 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine, Dersim Barosu yönetim kurulu üyeleri Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaparak, cezanın infazının durdurulması ve yeniden yargılanma hakkı verilmesi talebinde bulundu.

Paylaş

Dersim Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye, 'yasadışı örgüt üyesi olduğu' gerekçesiyle Malatya Özel Yetkili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 6 yıl 3 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine, Dersim Barosu yönetim kurulu üyeleri Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaparak, cezanın infazının durdurulması ve yeniden yargılanma hakkı verilmesi talebinde bulundu. Uğur Yeşiltepe'nin avukatı Özgür Ulaş Kaplan, Dersim Barosu Yönetim Kurulu üyeleriyle Ankara'ya giderek, enfazın durdurulması ve yeniden yargılama istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dilekçeyi sundu.

Baro Başkanı Yeşiltepe için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuruda, Malatya Özel Yetkili Mahkemesi'nde adil bir yargılama yapılmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken eylemlerin örgüt öyeliği kapsamında değerlendirildiği savunuldu.

HEYET ANAYASA MAHKEMESİ HAŞİM KILIÇ'I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, Sayman Üye Sabri Erdal Güngör ile Ankara, Batman, Bingöl, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, İzmir, Mardin, Mersin, Rize, Siirt, Şırnak, Dersi, Van Barosu başkan ve temsilcilerinin katılımıyla Anayasa Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Hukuk güvenliği, demokrasilerin yaşamsal temelidir. Asli görevi yurttaşların hak ve özgürlüklerini korumak, hak ihlallerini gidermek olan avukatın kendisinin hukuk güvenliğinden yoksun kaldığı bir ortamda yurttaşların hukuk güvenliğinden söz edilemez. Bunun son örneği, Tunceli Barosu Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin mesleki faaliyetleri sebebiyle 6 yıl 3 ay gibi ağır bir ceza almasıdır. Savunma hakkı adına kabul edilemez bu durumun yanı sıra temyiz incelemesinde de bu kararın alelacele onaylanması, endişelerimizin artmasına neden olmuştur. Bu kararın; Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin en verimli çağında, 6 yıl 3 ay gibi uzun bir süre özgürlüğünden yoksun kalması ve baro başkanlığının düşmesi, meslekten çıkarılması gibi ağır sonuçları olacaktır. Baro Başkanı Yeşiltepe'nin yargılandığı davada iç hukuk yolları tüketilmiş bulunduğundan meslektaşımız Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını bugün kullanacaktır. 17 Ocak 2015 tarihinde yaptığımız Baro Başkanları Toplantısında konu değerlendirilmiş Türkiye Barolar Birliği ve barolarımız tarafından Tunceli Baro Başkanı'na güçlü bir destek verilmesi hususunda mutabakat sağlandığı kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi için, Avukatlık Kanunu'nun bizlere yüklediği görev ve sorumluluklarımızın bilinciyle, Türkiye Barolar Birliği olarak, barolarımızla birlikte Tunceli Baro Başkanımızın yanındayız ve sürecin takipçisi olacağız" Besler’den sonra Şırnak, Diyarbakır, Bursa, Ankara, İzmir ve Dersim baro başkanları da birer açıklama yaptı. Açıklamanın ardından Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Heyet daha sonra Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ı makamında ziyaret etti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı: Boko Haram’la mücadeleyi destekliyoruz

SONRAKİ HABER

Cennetçeşme’de kentsel dönüşüm tedirginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa