06 Şubat 2015 13:28

Edirne'de köprüler 4 gün sonra açıldı

Edirne’de yaşanan sel felaketinin ardından nehirlerdeki debinin düşmesiyle Karaağaç Mahallesiyle kent merkezini bir birine bağlayan, 4 gündür ulaşıma kapalı olan Meriç ve Tunca köprüleri küçük araç ile yaya geçiş trafiğine açıldı.

Paylaş

Edirne’de yaşanan sel felaketinin ardından nehirlerdeki debinin düşmesiyle Karaağaç Mahallesiyle kent merkezini bir birine bağlayan, 4 gündür ulaşıma kapalı olan Meriç ve Tunca köprüleri küçük araç ile yaya geçiş trafiğine açıldı.

Bulgaristan’da yaşanan aşırı yağışların ardından 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine ulaşımı sağlayan ve taşkın nedeniyle ulaşıma kapatılan Tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri ile Lozan Caddesi yolu dün gece sadece büyük tekerlekli askeri araçlarla geçişine açıldı. Yol ve köprüler bugün de yaya ve küçük araç trafiğine açıldı. Kentte Kırkpınar Yağlı Güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı sahası yolunda bulunan Fatih ve Kanuni köprüleri ise hala sular altında olduğu için trafiğe kapalı tutuluyor. Suların çekilmesiyle Türkiye ile Yunanistan’ı bir birine bağlayan Pazarkule Sınır Kapısı'ndanda çıkışlar yapılmaya başlandı. Yunan tarafından ise Türk tarafına geçişleri izin vermiyor. Karaağaç Mahallesi iki köprü arası mevkii ile Tunca ve Meriç nehir kenarında sularının çekilmesiyle vatandaşlar iş yerlerinde temizlik çalışması başlattı. Edirne Belediyesi ekipleri ise 4 gündür sular altında kalan ve kent merkezi ile Karaağacı bir birine bağlayan Lozan Caddesi üzerinde hasar gören yolların onarım çalışması başlattı. Hava sıcaklığının 16 dereceyi bulduğu kentte akşam saatlerinde yağış beklenirken nehir debilerinde düşüş devam ediyor.

SULAR ÇEKİLDİ, ESNAF TEMİZLİĞE BAŞLADI

Edirne’de taşan suların çekilmesinin ardından nehir kenarlarında işyerleri olanlar temizlik çalışmalarına başladı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve Edirne Esnaf Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, temizlik yapan esnaf ve işyerlerini ziyaret etti. Edirne’nin tam bir felaket yaşadığını anlatan Gürkan, belediye olarak esnafın her türlü ihtiyacını ve temizliğine yardım ettiklerini söyledi. Bir ayda 2 taşkının Edirneli esnafa ağır geldiğini anlatan Gürkan, “Nehir kenarındaki esnafı ziyaret ettik felaket durumda. İçler acısı demiyorum, tam bir felaket. Artık devlet projesi olarak ne planlanıyorsa hemen yapılmasını istiyoruz. Kanal projesini destekliyoruz ancak yıllara uzatılmasını istemiyor, bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bir doğal afettir, ihalesi yapılacak, gerekirse by pass kanalının ihale kanunu dışına çıkarılarak, kanun hükmünde kararname yada meclisten çıkarılacak bir kanunla bir biçimde çok acele şekilde yapılması gerekiyor. Yasal olarak zemini de var. Çünkü Edirne’nin 2-3 yılda oluşacak 5-6 taşkını taşımaya tahammülü yok. Belediye olarak tabi ki doğal afetin açtığı zararların devlet tarafından karşılanmasını talep edeceğim. Yola yapılacak masrafın karşılanmasını talep edeceğim, ben halktan topladığım paralarla bu işleri yapıyorum” diye konuştu.

Meriç Nehri kenarında temizlik yapan işletmeleri dolaşan Gürkan ve Emin İnağ daha sonra Lozan Caddesi’nde dolgu yapılan yola gitti. Burada sel ve taşkının etkilerinin daha net olarak ortaya çıktığını kaydeden Gürkan, “Sel suları buradaki beton kaldırımları bile kırmış, telleri kaldırmış. Nehirden gelen sular o kadar güçlü bir şekilde yayılıyor ki yolu bu hale getirdi. Su betonu ne hale getirdi” dedi.

TAŞKIN SULARI BETON BLOKLARI PARÇALADI

Sel sularının en çok etkili olduğu Lozan Caddesi’nde manzara yaşanan taşkının boyutlarını da gözler önüne serdi. Yolun iki tarafında bulunan beton kaldırımların sel suları nedeniyle parçalandığı görüldü.

Ağaçları deviren, kent ormanındaki ağaç masaları bile yola kadar getiren sel nedeniyle işyerlerinde zarar oluşan esnaf da temizlik çalışmalarına başladı. Meriç Nehri kenarında çay bahçesi işleten Yalçın Söz, taşkınla birlikte işyerlerine önce kum daha sonra ise çamurların dolduğunu ve elektronik eşyaların tamamen sular altında kaldığını söyledi. Söz, “Temizliğe başladık, her yer çamur ve kum. Buna şükür çok zararımız var. Selin başladığı pazar akşamından bu yana kapalıyız. İşyerindeki elektronik cihazlar, dolaplar, eşyalarımız tamamen sular altında kaldı. Temizliğin ardından biz de ne kadar zarar olduğunu göreceğiz” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

TRT, AKP’ye çalışıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Yalman 2 yıldır tehdit ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...