06 Şubat 2015 13:13

Yemen'de parlamento feshedildi

Yemen'de Şii Husiler, parlamentoyu feshettiklerini ve geçici yeni bir meclisin kurulacağını açıkladı. Yeni meclisin 5 üyeden oluşan bir geçici başkanlık konseyi seçeceği belirtildi.

Paylaş

Yemen'de Şii Husiler, parlamentoyu feshettiklerini ve geçici yeni bir meclisin kurulacağını açıkladı. Yeni meclisin 5 üyeden oluşan bir geçici başkanlık konseyi seçeceği belirtildi.

Yemen’de yaşanan siyasi kriz Ocak ayında şiddetlenmişti. Cumhurbaşkanı Mansur Hadi, Husi hareketinin zorlamasıyla istifa etmek durumunda kalmıştı. Husiler Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, “siyasi kriz üç gün içinde çözülmezse iktidara el koyacakları” uyarısında bulunmuştu.

Dün yapılan toplantıda ise siyasi aktörlerin çoğunun, ülkeyi bir seneliğine yönetecek geçici bir Başkanlık Konseyi kurulması konusunda anlaştığı iddia edilmişti.

Reuters’a konuşan delegeler, Güney Hareketi dahil 9 parti ve grubun başkent Sana’daki toplantıda, Güney Yemen’in eski Cumhurbaşkanlarından Ali Nasır Muhammed yönetimindeki beş üyeli bir konsey konusunda uzlaştıklarını söylemişti.

Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Islah Partisi’nin ise anlaşmayı hala düşündüğü belirtilmişti.

Yemen'in güneyinde Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Farklı bölgelerde ise Şii Husiler ile Sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğal gaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor. Yemen’de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Yemen’de bulunan Türkiye vatandaşlarını bir süredir devam eden çatışmalar sebebiyle ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı. 27 Ağustos ve 30 Eylül 2014 tarihlerinde ülkedeki güvenlik riski nedeniyle Türkiye vatandaşlarından Yemen’e seyahat etmemelerini ve Yemen’de bulunanların ülkeyi terk etmelerini isteyen Bakanlık, bu uyarıyı üçüncü kez yineledi.

ABD KINADI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mery Harf, ABD Dışişleri Bakanlığının Husilerin Yemen parlamentosunu feshetmelerini kınadığını söyledi. Harf, Yemen’de terörizmimle mücadele eden kuvvetlerle ilişkilerini devam ettireceklerini sözlerine ekledi. Yemen’deki ana siyasi partiler de bu adımı bir darbe olarak nitelendirerek kınadılar.

BM İLERİ ADIMLAR ATMAYA HAZIR

The Daily Star Çin BM elçisi Lui Jieyi’nin gazetecilere verdiği demeçte, BM önderliğindeki görüşmelere derhal başlamasını aksi halde Güvenlik Konsey üyelerinin Yemen’de daha ileri adımlar atmaya hazır olduğunu söylediğini aktardı. Türkiye Perşembe günü vatandaşlarını Yemen’e gitmemeleri konusunda uyardı.

Husiler ağırlıklı olarak, Yemen devletine karşı 2004 ve 2010 yılları arasında 6 yıl savaşlarını yürüten Zeydi Şii hareket mensuplarından oluşuyor. 2011’de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salah’a karşı halk ayaklanmasına katıldılar ve kuzey Yemen’de kendi merkezleri Sada’dan giderek genişlediler.

 

 

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Acil serviste doktora saldırı kınandı

SONRAKİ HABER

Şiddete maruz kalan doktor 10 günlük rapor aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...