06 Şubat 2015 10:55

‘Biz değil gaz sıkan polis yargılanmalı’

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedikleri için yargılanan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticilerinin davası Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde başladı. Dava öncesi adliye önünde bir araya gelen partiler, demokratik kitle örgütleri, kurumlar asıl suçun Taksim’i yasaklamak olduğuna dikkat çekti. Duruşma 23 Mart 2015 tarihine ertelendi.

Paylaş

1 Mayıs kutlaması için, halkı Taksim’e çağıran meslek örgütü ve sendika temsilcilerine “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma 23 Mart 2015 tarihine ertelendi. 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin TTB Başkanı Özdemir Aktan hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada ilk savunmayı DİSK Başkanı Kani Beko yaptı. 1977 1 Mayıs’ının hesabının hâlâ sorulmadığını hatırlatan Beko, “Ama biz yargılanıyoruz. Bugün burada yargılanması gereken haklarımızı çiğneyen kamu görevlileridir, faşist bir düzen kuranlardır” dedi. 

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de savunmasında “1 Mayıs’ta Taksimi yasaklamak 77 katliamını devletin yaptığını kabul etmektir. Suçlamadaki fiiler sendikamın bana verdiği görevlerdir” şeklinde konuştu. 

Dönemin TTB Başkanı Özdemir Aktan ise asıl öldürücü nitelikte olan biber gazını sıkanların yargılanması gerektiğini ifade etti. 

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da, 2010 ve 2011 yıllarında dünyanın en görkemli 1 Mayıslarının gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Dava 1886'daki 8 saatlik iş günün ürünüdür. Tüm dünyada kutlanıyor. 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının hiçbir sakıncası yoktur" şeklinde ifade etti.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da “1 Mayıs’ın şeklini ancak işçi sınıfı belirler, siyasi iktidarlar değil. 7 Haziran 2013’te Erdoğan’ın miting düzenlediği havalimanı kitlesel miting alanı mıdır? Onlara kışkırtma davası açılmış mıdır?” diye sordu. Duruşma 23 Mart 2015 tarihine ertelendi. 

ULUSLARARASI DESTEK

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedikleri için yargılanan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticilerinin davası Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde başladı. Dava öncesi adliye önünde bir araya gelen  partiler, demokratik kitle örgütleri, kurumlar asıl suçun Taksim’i yasaklamak olduğuna dikkat çekti. Davada yargılananlara yurt içinden ve yurt dışından kurum temsilcileri de destek verdi

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, padişahın ferman yazdığını o fermanın bugün kendilerini Çağlayan Adliyesi'ne çağırdığını ve bu fermanı yırtmak için buraya geldiklerini belirtti.

Meslek örgütleri yöneticilerinin, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekten yargılandığını belirten Beko, “Oysa 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklamak suçtur! Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamanın hakkımız olduğunu teslim eden çok sayıda ulusal ve uluslararası mahkeme kararı mevcuttur” dedi.

Mahkemelerin, 1 Mayıs'ta Taksim'e yıllardır yapılan çağrılarla ilgili defalarca beraat ve takipsizlik kararları verdiğini hatırlatan Beko şunları kaydetti: “Verilen mücadeleler sonucu 2010, 2011 ve 2012'de Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına herhangi bir saldırı olmamış, emeğin birlik-mücadele ve dayanışması bu alanda yüz binlerle, coşku içinde, şarkılarla türkülerle kutlanmıştır.Bu durum iktidarı rahatsız etmiş ve 2012'deki devasa kutlamanın ardından 2013'te saldırılar başlamıştır. AKP hükümeti tüm mahkeme kararlarına ve üç yıl boyunca hiçbir olumsuz durum yaşanmamasına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlemiştir. İşte bu nedenle fermanın çağırdığı zamanda, çağırdığı yerdeyiz. Bizler bu fermana karşı kendimizi değil davamızı savunmak için buradayız. Bu fermana karşı savunma yapmaya değil milyonlarca işçi ve emekçi adına bu fermanı yargılamaya geldik.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Reyhanlı saldırısı mağdur ve sanıkları: Asıl sorumlular yargılansın

SONRAKİ HABER

Ejot'ta işçi kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...