06 Şubat 2015 10:42

Reyhanlı saldırısı mağdur ve sanıkları: Asıl sorumlular yargılansın

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 52 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı davasının 3. duruşması Ankara’da görüldü. Tutuklu sanıkların telekonferans yöntemiyle katıldığı davada yaşamını yitirenlerin aileleri de sanıklar da asıl suçluların bulunmasını istedi.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 52 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı davasının  3. duruşması Ankara’da görüldü. Tutuklu sanıkların  telekonferans yöntemiyle katıldığı davada yaşamını yitirenlerin aileleri de sanıklar da asıl suçluların bulunmasını istedi.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya sevkedilen Reyhanlı davasının 3. duruşması bugün Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.  15 kişinin tutuklu, 17 kişinin ise  tutuksuz yargılandığı davada mağdur ve sanık avukatları hazır bulundu.  Mağdur ailelerin hepsi adalet taleplerini yineledi. Sanıklar ise suçlamaları kabul etmeyerek patlamanın kendilerinin üzerine yıkılmak istendiğini söyledi.

SALDIRI GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Hatice Can patlamanın göz göre göre yaşandığını ifade etti. Can, Niğde saldırısını gerçekleştiren IŞİD’lilerin bu saldırıyı da gerçekleştirdiğini söyleyerek Niğde IŞİD davası dosyasının Reyhanlı davasına gönderilmesini talep etti.  Ayrıca patlamanın olacağının istihbarat yetkilileri tarafından bilindiğini buna karşın önlem alınmadığını ifade eden avukatlar, görev ihmalinde bulunan kamu görevlilerinin hakkında da dava açılmasını istedi. Sanıklar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini belirterek bütün olayın sorumlusunun tutuklu Nasır Eskiocak olduğunu dile getirdi.

Hakkındaki iddiaları reddeden Nasır Eskiocak ise bomba yüklü araçta  uyuşturucu taşıdıklarını sandıklarını ifade ederek “Ben bomba olduğunu bilmiyordum. Viski gibi şeyleri getirdiğimiz o0luyor. Ben uyuşturucu zannettim. Arabada bomba olduğunu bilmiyordum” dedi.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve Niğde IŞİD dosyasının ve kamu görevlilerinin yargılandığı  dosyanın istenmesine karar vererek duruşmayı 8 mayıs 2015 tarihine erteledi.


REYHANLI SALDIRISINDA MİT’İN  PARMAĞI MI VAR?

Sanık avukatlarından Tugay Bek de gazetemize verdiği bilgide bu davanın iki önemli şeyi ortaya koyduğunu söyledi. Birincisi, Niğde IŞİD dosyasında adı geçen Suriye uyruklu Heysem Topalca isimli şahsın MİT’e çalıştığına dair kuvvetli şüpheler olduğu ve Reyhanlı patlamasında da onun adının geçtiği; ikincisi kamu görevlilerinin istihbarat almış olmalarına rağmen görevlerini ihmal ederek şikayetleri dikkate almadığı. Avukat Bek, kamu görevlileri hakkında Hatay Asliye Ceza Mahkemesinde açılmış dava dosyasının da Niğde saldırısı dosyasının da incelenmek üzere buraya gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

İLDEM, 'EL KAİDE' DEMİŞTİ

Türkiye'nin AGİT Daimi Temsilcisi Tacan İldem, "Reyhanlı'daki bombalı saldırılar, El Kaide unsurlarının Suriye dışındaki operasyonudur" demişti.

Dışişleri Bakanlığı ise bunun üzerine "Reyhanlı saldırısının Suriye rejiminin desteğiyle gerçekleştirildiği hususunda herhangi bir kuşku bulunmadığını" öne sürmüştü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmiştii: “Yapılan müdahalede Türkiye'nin El-Kaide terör örgütünün hedefi olduğu hususunda örnekler verilirken 23 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı'ya yapılan saldırıya da atıfda bulunulmuşsa da, Daimi Temsilcilik tarafından bilahare yapılan açıklamada, güvenlik makamlarımızın sözkonusu saldırının Suriye'deki rejimce desteklenen terör unsurlarınca gerçekleştirildiğini ortaya çıkardığı ve saldırının safahati ve failleri konusunda yine güvenlik makamlarımızca kamuoyunun bilgilendirilmiş olduğu belirtilerek, güvenlik makamlarımızın konuya ilişkin açıklamalarının geçerliliğini koruduğunun altı çizilmiştir. Reyhanlı saldırısının Suriye rejiminin desteğiyle gerçekleştirildiği hususunda herhangi bir kuşku bulunmamaktadır. Sonuç olarak, devlet makamları arasında çelişkili açıklamalarda bulunulduğu gibi bir izlenim yaratılmasına dönük haber, ifade ve girişimler tümüyle geçersizdir.”

ÖNCEKİ HABER

Taşkın suları İpsala’ya dayandı

SONRAKİ HABER

‘Biz değil gaz sıkan polis yargılanmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...