23 Temmuz 2011 07:13

Erdoğan’dan Filistinlilere birlik çağrısı

Filistin 2. Büyükelçilikler Konferansı, İstanbul Beşiktaş’taki Conrad Otel’de başladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarıyla açılışı yapılan konferansta İsrail-Filistin sorununun kalıcı çözümü için uluslararası toplum ve örgütlere mesajlar veri

Erdoğan’dan Filistinlilere birlik çağrısı
Paylaş

Konferansı, Filistin’in haklı davası açısından tarihi bir an olarak değerlendirdiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, bu buluşmanın İsrail-Filistin sorununu çözme noktasında bir vesile olması gerektiğini belirterek sürece dahil tüm grupları daha gayretli bir çalışmaya davet etti.

“Filistin davası insanlık onurunu dik tutma ve ayağa kaldırma mücadelesidir” diyen Erdoğan, İsrail-Filistin sorununun çözümünün küresel barış için önemine vurgu yaptı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan ayaklanmalardan ilk önce İsrail’in ders çıkarması gerektiğini söyleyen Başbakan, oluşan yeni bölgesel şartların yeni tehditler doğurduğunun da unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Norveç'te yaşanan saldırıyı kınadığını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin de “terörle” mücadele ettiğini öne sürerek, demokrasi ve özgürlük taleplerinin demokrasiyi geliştirici mi yoksa toplumları ayrıştırıcı mı olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini iddia etti ve meşru adalet zemini üzerinde yürüyen mücadelelerin etnik, mezhebi, dini ayrılıkları ortaya çıkarmasının zamanın ruhuna ve halkların iradesine aykırı olacağını söyledi.

AKP hükümeti olarak Filistin’le sürdürdükleri bölgesel işbirliğini önemsediklerini açıklayan Erdoğan, Kudüs’ün çok kültürlü statüsünün muhafaza edilerek, bugünkü eziyetten kurtulması gerektiğini belirtti. Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerinin yayılmacılığının önlenmesi, bölgede Filistinlilere karşı gerçekleşen yerinden etmelerin sona ermesi, Filistinlilerin ikamet ve dolaşım özgürlüklerinin kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Erdoğan, İsrail’e çağrı yaparak “Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu kabul edilmelidir” dedi.

Ortak soruna ortak çözüm aradıklarını söyleyen Erdoğan, 2 devletli çözüm temelinde Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin’i arzuladıklarını ifade etti.

Konuşmasının devamında Filistinlilere seslenen Erdoğan, Filistin meselesinin partiler ve şahıslar üstü bir dava olduğunu söyleyerek birlik çağrısı yaptı. Teknokratlar öncülüğünde bir uzlaşı hükümeti kurulması gerektiğini belirten Başbakan, 2007'de Mekke'de sağlanan anlaşmadan sonra yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, Türkiye olarak Filistin’le sürdürdükleri ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çaba harcayacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)


‘DIŞ MÜDAHALELERDEN KAÇINILMALI’

NATO’nun Libya müdahalesine destek veren, Suriye’ye olası bir müdahaleye sıcak bakan Başbakan’ın halkların meşru taleplerinin karşılanması gerektiğini ama uluslararası kurumların dış müdahalelerden kaçınması gerektiğini söylemesi şaşırttı.
 


‘GAZZE’DE MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR’


Gazze’de 1.5 milyon insanın yaşadığı ablukanın dünyanın gözü önünde yaşanan bir trajedi olduğunu söyleyen Başbakan, Yunanistan’a da çatarak, “Hem yardım gemilerini engelleyeceksin hem de bizi arayıp Gazze’ye nasıl yardım edebiliriz diye soracaksın, bu nasıl samimiyet?​” dedi. Gazze’de yaşanan zulüme yönelik “Mızrak çuvala sığmıyor” diyen Erdoğan’ın bu haklı duyarlılığı kendi ülkesinde Kürt halkının yaşadıklarına göstermemesiyse düşündürdü.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler AKP'ye kimin usta olduğunu gösterecek

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Anayasal çözüme hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa