17 Şubat 2011 02:27

Elbistan’da işçiler için umut azalıyor

Kahramanmaraş’ta Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte 50 milyon metreküp toprağın altında kalan 9 işçiye ulaşılamadı. Elbistan’da göçük altındaki işçilere ulaşılmaya çalışılırken, Kahramanmaraş’ın işgalden kurtuluşunun 91.

Elbistan’da işçiler için umut azalıyor
Paylaş

Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçük altında kalan 9 kişinin kurtarılmasına ilişkin çalışmalar ağır aksak devam ederken, arama kurtarma çalışmalarını yakından izleyen kayıp yakınlarının umutlu ve tedirgin bekleyişi de sürüyor. Alanda bulunan kayıp kişilerin aileleri ve yakınları, arama kurtarma çalışmalarını izlemek için bölgeye girmek isteyince, özel güvenlik ve jandarma ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı. Engelleme nedeniyle aileler ile güvenlik güçleri arasında tartışma yaşandı. Daha sonra işletme yetkililerinin izniyle aileler göçük alanına yakın bir yere götürülerek arama kurtarma çalışmalarını uzaktan da olsa izleme imkanı buldu.
BİR YANDA KUTLAMA BİR YANDA ARAMA
İşçilere ulaşılmaya beklenirken, Kahramanmaraş’ın işgalden kurtuluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Trabzon Bulvarı’nda düzenlenen törene katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik’in, Türkiye’nin istiklal mücadelesine yakışır bir istikbal mücadelesi verdiğini söylemesi dikkat çekti. Bakan Çelik, bölgede ve dünyada barışı esas alan bir anlayışla geleceğe yürüdüklerini savunarak, “Biz 780 bin kilometrekareye hapsolacak bir medeniyete sahip değiliz. Onun için bugün ecdadımızın hüküm sürdüğü 22 milyon kilometrekarelik coğrafyada bize miras bıraktığı eserlere gönülden sahip çıkıyoruz. Onun için Orta Asya’dayız, Balkanlar’dayız, onun için Orta Doğu’da, Afrika’da, Lübnan’da, Sudan’da, Filistin’deyiz ve olmamız da gerekiyor” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)


ÖLÜMLERİN SORUMLUSU AKP HÜKÜMETİ
TMMOB’a bağlı Maden Mühendisleri Odası (MMO) ve KESK’e bağlı ESM, iş kazalarında artık toplu ölümlerin yaşandığına dikkat çekerek, gerekli önlemlerin alınmasını istediler.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Meydana gelen heyelan sonucu yaklaşık 50 milyon metreküp  malzemenin yaklaşık  2.5 kilometrekarelik alana yayıldığı görülmüştür” değerlendirmesini yaptı. Üyeleri Nail Yılmaz ile Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı ve 7 işçinin heyelan altında kaldığını hatırlatan Torun, alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan ölümlerden duydukları üzüntüyü de dile getirdi.
KESK’e bağlı ESM Genel Başkanı Kemal Bulut da yaptığı yazılı açıklamada, “Sendikaların, odaların, çalışan örgütlerinin görüşlerine itibar edilmeyip bir türlü çıkartılamayan işçi sağlığı ve güvenliği yönetmeliği, mevzuat eksiklikleri ve denetleme yetersizliği nedeniyle iş kazasız gün geçmiyor” dedi. Tüm düzenlemelerini sermayeden yana, sermayenin kâr hesapları üzerine yapan AKP Hükümetinin, bu ölümlerden birinci derecede sorumlu olduğunu kaydeden Bulut, AKP Hükümetinin “Genel düzenlemeleri yapmadığı gibi iktidara geldiği günden itibaren riskli ve ağır işkolları başta olmak üzere kamu hizmetlerini, kamu kurumlarını taşeronlara devredip, özelleştirdiğini” de dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)


DAHA NEYİ BEKLİYORSUNUZ?
Dev Maden Sen yaptığı yazılı açıklamada, AKP Hükümetine “Hani göçükte işçilerimizden hayatını kaybeden olmayacaktı” sorusunu yöneltti. Taşeronlaştırmayla birlikte işçi ölümlerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, Elbistan’da yaşanan göçük hatırlatıldı.
 Göçüğün tedbirsizlikten yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Tedbirsizliğin alışkanlık, kuralsızlığın meşru hale getirildiği taşeron işletmelerinde böylesi sürprizler artık tesadüf olarak değerlendirilebilinir mi?​” denildi.  9 işçinin kurtarılmayı beklediği belirtilen açıklamada, “Ve buradan iyi niyetle Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyoruz. Burada da tıpkı Şili’deki gibi göçük olduğuna göre 9 insanımızı yerüstüne çıkarmak için daha ne bekliyorsunuz?​” sorusu yönetildi. (HABER MERKEZİ)


GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİ SAĞ KURTARILDI
Hatay’da belediyeden izin almadan hazineye ait alandan kum alan iş makinesi toprağın kayması sonucu göçük altında kaldı. İş makinesini kullanan Operatör Kazım Soyla (47) şans eseri göçükten sağ kurtuldu. Hastanede yapılan ilk kontrollerde Saylan’ın ayaklarında bazı kırıklar tespit edildiği hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Olay yerine gelen Narlıca Belediyesi Personel Şefi Hasan Sertel, Mimaray İnşaata ait iş makinesinin belediyeden izin almadan bu alanda çalıştığını iddia etti. Sertel, Belediye olarak iş makinesi çalışmalarında her türlü güvenlik önlemini aldıklarını ancak göçük altında kalan iş makinesinin kendilerinden izin almadan bu alanda çalıştığını söyledi. (HATAY)

ÖNCEKİ HABER

‘Ölü Canlar’ın galası gözyaşlarıyla gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Meclis’te Dersim ittifakı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa