05 Şubat 2015 12:58

Kayseri Eski Sanayiye Yeni Grev!

Greve çıkacak işçilerle ilgili düşüncelerini merak ediyoruz Emre'nin. "Greve çıkacak o yürekli adamları görmek isterdim. İşçilerin kendi haklarını araması gerekiyor. Bu işlerin çok zor başarılabildiğini biliyorum. Bu yüzden işçilerin bu yürekli grevini destekliyorum."

Paylaş

Mehmet PEKER
Murat ZEREN
Kayseri

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası ve üye işçileri hepimizin bildiği gibi greve çıktılar. 14 kentte, 42 işyerinde, 15 bin metal işçisinin; 3 yıllık kölelik sözleşmelerine, esnek çalışma uygulamalarına ve MESS dayatmalarına karşı yapmakta olduğu (birçok fabrika grevdeydi) grevle ilgili konuşmak için Kayseri'de Eski Sanayi Bölgesi'nde küçük işyerlerine geldik. Atölyelerde kaynakçı, demir doğrama, kalıpçı olarak çalışan genç işçilerin; greve çıkan-çıkacak olan metal işçileri hakkında ne düşündüklerini, küçük sanayi sitelerinde çalışan işçilere bu grevin ne gibi katkısı olacağını dergimize yansıtmaya çalışacağız.
Site bölgesine girdiğimizde ilk önce 16 yaşında olduğunu söyleyen lise öğrencisi Ömer Cirit ile konuşuyoruz.. Dönemlik olarak harçlığını çıkarabilmek için çalışıyor Ömer. Metal işçilerinin grevini takip etmemiş ancak işçilerin haklarının peşinde olmasının çok doğru olduğunu söylüyor.

GREVİ ÇIKANLARI GÖRMEK İSTERDİM

Daha sonra küçük bir dükkanda soba başında oturan iki işçiye rastlıyoruz. Yaşça büyük olan Orhan Aydoğdu, okul ortamı ve dersler pek ilgisini çekmediği için çocuk yaşta çalışmaya atılmış, genç yaşına rağmen 9-10 senedir çalışıyor. Grevi sorduğumuzda Orhan, böyle küçük dükkanlarda pek problem olmayacağını belirtiyor az ötede oturmuş onu izleyen patronuna gülümseyerek. Fabrika tecrübesi yok ama orada birçok sıkıntının olabileceğini düşünüyor. Aynı şartlarda, haklarının verilmediği, mesai ücretlerini alamadığı bir durumla karşılaşsa kendisi de greve katılırmış. Greve çıkacak işçileri desteklediğini belirterek yanımızdan ayrılıyor.
Birkaç dükkan sonra elinde kaynak makinesi ile çalışan 20 yaşlarında bir genç işçi neşeli tavırları ile dikkatimizi çekiyor. Adı Emre Şahin. 10-12 senedir bu işte. İşi akraba, eş, dost sayesinde bulmuş, bu bölgede genelde işlerin böyle bulunduğunu ifade ediyor. Greve çıkacak işçilerle ilgili düşüncelerini merak ediyoruz. "Greve çıkacak o yürekli adamları görmek isterdim. 
İşçilerin kendi haklarını araması gerekiyor. Bu işlerin çok zor başarılabildiğini biliyorum. Bu yüzden işçilerin bu yürekli grevini destekliyorum." diyerek greve çıkan işçileri kutluyor.
İşçilerle sohbet ettiğimizi gören bir ağabey yanımıza gelip sohbete dahil oluyor, grevi soruyoruz ona da. İşçilerin kendi haklarını aramasının doğru olduğunu fakat bunun etrafa zarar vermeden yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle bitiriyor; "Hakları için greve çıkanları 
destekliyorum."


 'SARAYLARA DEĞİL HALKA YATIRIM'

Röportajı bitirmek üzereyken röportaja ilgi gösteren 25 yaşındaki Hüseyin Kale, "Sizi bir yere götüreceğim asıl konuşmanız gereken kişi o" diyerek takıyor bizi peşine. (Kırmıyoruz Hüseyin'i) Gideceğimiz yere vardığımızda 'patronunun' yanına geldiğimizi anladık. Bizi çok sıcak karşılayan Turgay Mutlu, yanında oğullarını ve yeğenlerini çalıştırıyor. Asgari ücreti az bulduğunu söyleyen Mutlu, "Zamanında ben de asgari ücretle çalışıyordum. Asgari ücretle geçinmek neredeyse imkansız. İşçilerin grevini haklı buluyorum." dedikten sonra Hükümetin saraylara değil halka yatırım yapması gerektiğini belirterek sözlerini bitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Altyazı’dan 2014’ün en iyileri

SONRAKİ HABER

8 ŞUbat'ın Penceresinden Laiklik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa