05 Şubat 2015 12:37

Metal Grevde Gençler Görevde

Genç işçi arkadaşlar bir birleşme çağrısında bulundular, tüm işçi ve emekçilerin metal işçilerinin yanında olunması gerektiğini söylediler. Şimdilik sonuç; ertelenmiş bir grev, tepkili 15 bin metal işçisi ve ka zanım olduğunu düşünen bir patron sendikası. Şimdilik.

Paylaş

Orkan SANCARBARLAZ
Ankara-Yenimahalle

Eğitim şûrası, Kobanê direnişi, Yunanistan’da SYRIZA’nın seçimleri kazanması derken metal grevi ülke gündemine tabiri caizse ‘daann’ diye oturdu. 14 ilde 42 fabrika ve 15 bin işçi uzun zamandır görülmemiş coşkuyla grev kararı aldı. Grev oylamaları, işçilerin sosyal medyada paylaştığı videolar, greve çıkan işçilerin destek için bildiri dağıtması uzun zamandır görmediğimiz bir coşkuydu. Almanya’da 70 bin işçinin greve çıkması, Yunanistan’dan ve ülkenin her yerinden gelen destek mesajları da grevin başka bir heyecan kaynağı oldu. 

Ancak 30 Ocak’ta Bakanlar Kurulu grevin ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğunu söyleyerek 60 gün ‘erteledi’ (fiilen yasakladı). Tüm bu olaylar çerçevesinde genç işçi arkadaşlardan görüşler aldık. Grev ve ertelenme hakkında sorular sorduk. Çağlar ve Türk Traktör işçisi arkadaşlarımız ile grevin ertelenme kararından önce görüştüğümüz için grev ertelenmesiyle ilgili görüşlerini alamadık.

MADEM KORKUYORLAR, DURMAYALIM BİRLEŞELİM

İlk olarak Ankara Yenimahalle OSTİM’de çalışan Çağlar arkadaşımızla konuşuyoruz. Çağlar 19 yaşında, bir atölyede çırak olarak çalışıyor. Direnişlerin başarısız olduğunu düşünüyor Çağlar, nedenini ise birlik beraberlik olmamasına, işçilerin sağcı solcu diye ayrılmasına bağlıyor. Muhafazakar işçileri mücadele alanlarında görmüyormuş sebebinin sol görüşlü insanların karşı tarafa saygı duymaması olduğunu bildiriyor. 

Çağlar son olarak da kamu mallarına zarar veren grupların işçinin emeğine saygısı olmadığını belirtiyor.Daha sonra 6 senedir çeşitli iş kollarında çalışmış şimdi ise bir devlet dairesinde işçi olan 20 yaşındaki Serkan’la konuşuyoruz. Serkan 15 bin işçinin greve çıkmasını bir dönüm noktası olarak görüyor ve uzun zamandır görülmeyen bu güçlü grev kararının arkasında olduğunu ekliyor. Gençlerin, öğretmenlerin, memurların da grevin yanında olması gerektiğini vurguluyor. Son olarak da grev ertelenmesi ile ilgili görüşlerini soruyoruz. AKP’nin işçilerin birleşmesinden korktuğunu söylüyor ve ekliyor; “İşçiler daha çok birleşmeli, madem korkuyorlar durmayalım, birleşelim.”

SUSARSAK DAHA DA ÜSTÜMÜZE GELECEKLER

Son sohbet ettiğimiz işçi arkadaşımızsa Ozan Güler, Ozan 21 yaşında inşaat, kafe, atölye gibi farklı yerlerde çalışmış. İşçilerin haklarını aramasının iyi bir şey olduğunu ve böyle şeylerin daha yaygınlaşması gerektiğini düşünüyor. Grevin ertelenmesi konusunda da; “Bu erteleme değil yasaklamadır, dayatmadır. Buna işçiler tepkilerini daha da yükseltmelidir. Eğer susarsak daha da üstümüze gelecekler. Artık susmamalıyız”.
İşte tablo bu. Fabrikalarda, atölyelerde çalışan genç arkadaşların grev ve grevin ertelenmesi hakkındaki görüşleri bunlar. Buradan anladığımız ve çıkarmamız gereken sonuç da belli: 

Genç işçi arkadaşlar bir birleşme çağrısında bulundular, tüm işçi ve emekçilerin metal işçilerinin yanında olunması gerektiğini söylediler. Şimdilik sonuç; ertelenmiş bir grev, tepkili 15 bin metal işçisi ve ka zanım olduğunu düşünen bir patron sendikası. 
Şimdilik...

ÖNCEKİ HABER

ÖLMEDEN KAZANMAK İSTİYORUZ

SONRAKİ HABER

Mezar Taşıma Osmanlıca Yazsınlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...