05 Şubat 2015 10:33

Kadir Has'ta Yunanistan seçimleri tartışıldı

Yunanistan'da gerçekleşen seçimlerden SYRIZA’nın zaferle çıkması hâlâ tartışılıyor. Bu tartışmaların adreslerinden biri de Kadir Has Üniversitesiydi.

Paylaş

Yunanistan'da gerçekleşen seçimlerden SYRIZA’nın zaferle çıkması hâlâ tartışılıyor. Bu tartışmaların adreslerinden biri de Kadir Has Üniversitesiydi. Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou moderatörlüğünde gerçekleşen “Yunanistan Seçimleri Paneli”nde, SYRIZA’yı ortaya çıkaran etmenler ve SYRIZA’nın Avrupa Birliği’ne olan etkileri tartışıldı.

SYRIZA’nın iktidar olmasıyla hem Yunanistan’da hem de dünyada yarattığı coşkudan panelde eser yoktu. Katılımcılar, Çipras’ın vaatlerinin uygulamasının oldukça zor olduğuna dikkat çekti.

‘SYRIZA POPÜLİST BİR PARTİ’

Aynı zamanda panelin düzenleyicilerinden olan Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou SYRIZA’nın bir umut yarattığını ancak "popülist" bir parti olduğunu öne sürdü. Triantaphyllou, SYRIZA’nın reformlarla herkese birçok vaatte bulunarak seçimi kazandığını söyledi.

SYRIZA’nın güçlenmesinde Yeni Demokrasi ve PASOK partilerinin çöküşünün etkili olduğunu belirten Triantaphyllou, “SYRIZA’nın güçlenmesini anlamak için bu partilerin çöküş sürecine bakılmalıdır” dedi. SYRIZA’nın yine de bir “umut” olduğunu belirten Triantaphyllou, “SYRIZA’nın normal koşullarda değil, bir kriz ortamında iktidara geldi dedi.” dedi. SYRIZA’nın aldığı oy oranına da değinen Triantaphyllou “Yunan halkının yüzde 34’ünün de sandığa gitmediğini hatırlamak zorundayız” dedi.

‘BİNLERCE İNSAN İŞSİZ KALDI’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gazeteci Arianna Ferentinou da Yunanistan’da yaşanan krizi kendi yaşamından örnek vererek anlattı. Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin Türkiye temsilciliğini yaptığı dönemde işsiz kaldığını belirtti. İşsiz kaldığı haberinin de 2013 yılında Gezi direnişi sırasında Taksim Meydanı’nda haber takibi yaptığı sırada geldiğini belirtti. Yunanistan Hükümetinin kamu kurumlarını kapatarak binlerce kişinin işsiz kalmasına neden olduğunu anlatan Ferentinou, “Bu benim de arkadaşlarımın da unutamayacağı bir deneyim. Bu kararın üzerinden geçen iki sene içinde ölenler, intihara sürüklenenler oldu” dedi.

‘AB POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİKLER OLMAYACAK’

Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kostas Ifantis ise SYRIZA’nın iktidar olmasıyla Yunanistan’ın Avrupa Birliği politikasında büyük değişiklikler olmayacağını belirtti. SYRIZA’nın verdiği sözleri yerine getirmesi için bir sürece ihtiyaç olduğunu belirten Ifantis  “Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler önemli. Sürecin nasıl ilerleyeceğini görmek için birkaç gün beklemek lazım. Fakat ben Avrupa Birliği politikasında çok büyük değişiklikler olacağını düşünmüyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şehirden çıkması yasaklanan öğrenciye ailesinden destek

SONRAKİ HABER

Kobanê eylemlerinde tutuklanan 6 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...