05 Şubat 2015 10:20

Çocuk evliliklerin önlenmesi tartışıldı

YAKA-KOOP'un, erken yaşta evlendirilen çocuklara ilişkin düzenlediği toplantıda, erken yaşta evlendirilen çocukların istatistiki verilerinin yargı tarafından gizlediğine dikkat çekildi.

Paylaş

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Akdamar Otel'de çocuk evlilikleri değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya köy muhtarları, imamlar, halk sağlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) temsilcileri, Çocuk İzleme Merkezi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Erken yaşta evliliklerin önlenmesi adına 2013 yılında başlattıkları çalışmalara, köy muhtarları ve imamları da dahil ettiklerini belirten YAKA-KOOP üyesi Gülmay Gümüşhan, çalışmalara dair bilgi verdi. 

İmamların küçük yaşta çocuklara dini nikah kıyışını tartışıldığı toplantıda, "Çocuk gelin" algısının "Çocuk yaşta evlilik" olarak değişmesi gerektiği vurgulandı. 

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİ YARGI DA GİZLİYOR! 

Van'da çocuk yaşta istismar edilen çocuklara dair söz alan Çocuk İzleme Merkezi çalışanları, kentte erken yaşta evliliklerin yasal çerçeve görünümünde yüzde 3 iken yargı makamlarının bu verileri yansıtmayarak, davaları takipsizlikle sonuçlandırdığı vurgusu yapıldı. Anne ve çocuk ölümlerinde Van'ın birinci sırada yer aldığına dikkat çeken merkez çalışanları, yine kent merkezinde ve kırsal kesimlerinde, genel çerçevede çocuğa dönük cinsel istismar yaş sınırının 2'ye kadar düştüğüne dikkat çekildi. 12 yaş üstü çocukların istismarlarında daha çok kız çocuklarının olduğu belirtilirken, ensest ilişkilerin de artış göstermesine rağmen gizli tutulduğu bilgileri dile getirildi. Toplantıda, çözüm için bilinç düzeyinin geliştirilmesi, yasaların da bu konu ile paralel olması gerektiği ve kurumların buna yönelik çalışmalara göre duyarlılık göstermesi gerektiği tartışıldı. 

Toplantı sonrasında, toplantıya katılan kadınlara, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek adına yürütülen çalışmalarda yer alan köy muhtarları ve imamlara plaket verildi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı'na 12 yıldır doktor yüzü görmeyen belde soruldu

SONRAKİ HABER

Sisi, Mübarek'le yarışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...