05 Şubat 2015 09:58

Kobanêliler AFAD’ın çadır kentinden kaçıyor

IŞİD saldırılarından kaçarak Suruç’a gelen ve AFAD’ın çadır kentine yerleşen binlerce Kobanêli, yardımlardan yararlanamadıklarını ve adeta esir hayatı yaşadıklarını belirterek, Suruç Belediyesinin kurduğu çadır kente geldi.

Paylaş

Suruç’a göç etmek zorunda kalan yaklaşık 200 bin Kobanêlinin 6 bin 200’ü AFAD tarafından kurulan çadır kente yerleştirilmiş, yetkililerin görmezden geldiği diğer Kobanêlilere ise başta Suruç halkı olmak üzere, BDP’li belediyeler ve Kürt kurumları sahip çıkmıştı. Kobanêliler IŞİD’in kentten çıkarılmasından sonra yeniden topraklarına dönmeye başlarken, AFAD kampında kalanlar da buradan adeta kaçıp Suruç Belediyesinin yeni kurduğu Şehit Gelhat Çadır Kenti’ne geliyor. AFAD kampından ayrılarak bu çadır kente gelenlerin sayının 500’ü aştığı belirtiliyor.

‘GELEN YARDIMLARI DAĞITMADAN GÖTÜRÜYORLARDI’

AFAD çadır kentinde kalan binlerce Kobanêli’den biri olan Mistefa Ahmed, askerler tarafından günlerce sınırda aç, susuz bekletildiklerini, başka seçenekleri olmadığı için sınırı geçtikten sonra AFAD çadır kentine yerleştiklerini belirtti. Burada verilen yemeklerin yenmeyecek kadar kötü olduğunu söyleyen Ahmed, AFAD kampında yaşananları şöyle özetledi: “Kamyon ve TIR’larla eşya ve malzemeler geliyordu. Birkaç eşya dağıtıyorlardı, bu anın fotoğrafını çektikten sonra malların hepsini dağıtmadan götürüyorlardı. Kobanê’den geldiğim ilk günden bu yana hep aynı elbise ve ayakkabıyı giyiyorum. Çünkü elbise adına hiçbir şey verilmedi.”

‘AİLEMİ AFAD KAMPINDA PERİŞAN HALDE GÖRDÜM’

IŞİD saldırılarının ardından ailesini Suruç’a gönderen ve kendisi Kobanê’de kalan Mihemed Abês ise “Sonuna kadar direndim. Kaçmadım. Saldırıların şiddetlenmesiyle YPG/YPJ’li arkadaşların isteğiyle Suruç’a ailemin yanına geldim. Geldiğimde ailemin devletin çadırında olduğunu öğrendim. AFAD çadırlarında perişan bir halde duruyorlardı. Günlerdir yemek yememişlerdi. Devlet 200 bin Kobanêliye baktığını söylüyor. Bu nasıl bakmaktır? Türk devletinin DAİŞ çetelerine nasıl destek verdiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

TEK İSTEĞİMİZ ÖZGÜR KOBANÊ’YE DÖNMEK

AFAD kamplarında esir gibi tutulduklarını söyleyen Dilşeîd Îso ise geldikleri Şehîd Gelhat Çadır Kampı’nda insan muamelesi gördüklerini belirtti. AFAD’ta hep ötekileştirildiklerini söyleyen Îso, “Tek isteğim çocuklarımla birlikte özgür Kobanê topraklarına dönmek. Bütün dünya YPG/YPJ’nin gücünü gördü. Varlığımızı onlara borçluyuz. YPJ’li kadınlar tüm kadınlara örnek oldu. Dünya kadınları için umut ışığı oldu” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

17 barodan İç Güvenlik Paketi'ne tepki

SONRAKİ HABER

Yine uçtu: Evlenme ehliyeti getirelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...