05 Şubat 2015 09:16

Suudi destekli İslam Ordusu'ndan Şam'a füze saldırısı

Suriye’de liderliğini Zahran Alluş’un yaptığı Suudi Arabistan destekli İslam Ordusu, bu sabah saat 07.00 sularında Şam’a roket ve havanlarla saldırı başlattı.

Paylaş

Suriye’de liderliğini Zahran Alluş’un yaptığı Suudi Arabistan destekli İslam Ordusu, bu sabah saat 07.00 sularında Şam’a roket ve havanlarla saldırı başlattı. Saldırıda başkent Şam’ın bazı bölgeleri füzelerle vuruldu. Ülkenin resmi haber ajansı SANA üç kişinin öldüğünü açıkladı. El Cezire ise Suriye devleti saldırılarında yedi kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre Şam’ın Mezze, Cisir Abyad ve Rükneddin bölgeleri İslam Ordusu’nun hedefi oldu.
Grubun Lideri Zahran Alluş sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, saldırılarda Şam’daki Hava Kuvvetleri İstihbarat Şubesi, 8 Mart Topçu Birliği, Genel İstihbarat Amirliği, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlıkları binaları, Genelkurmay Başkanlığı binası ile Esad’ın Malki bölgesindeki konutunun hedef alındığını duyurdu. Alluş saldırıların artacağı tehdidiyle halka “evlerinizden dışarı çıkmayın” dedi.
Alluş, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Doğu Guta bölgesindeki ilçe ve beldelere bombardımana devam etmesi nedeniyle Şam’ı hedef aldıklarını söyledi.

Şam yönetimi ise saldırılara anında karşılık verdi. Muhaliflerin kontrolünde bulunan Duma bölgesini savaş uçakları ile vurdu.
Yakın Doğu Haber Ajansı’na göre Şam şehir merkezine onlarca roket, havan mermisi düştü. Saldırılar sonrası şehir merkezinden dumanlar yükseldi.

Saldırılar Zehran Alluş’un karargahının bulunduğu Guta taraflarından yapıldı.

Alluş dün Şam’a saldırıda bulunacağını ilan etmiş ve halkı ‘Kendilerine zarar gelmemesi için’ hükümet binaları ile askeri tesislerden uzak durmaya çağırmıştı.

Bu sabahki saldırı ile İslam Ordusu adlı Suudi destekli grup, Şam’a ikinci kez doğrudan roket saldırılarında bulunmuş oldu.

İslam Ordusu’na bağlı birlikler, 25 Ocak’ta, Doğu Guta bölgesi ile Duma ilçesine hava saldırılarına devam edilmesinin ardından başkent Şam’da birçok bölgeye “Katyuşa” füzeleriyle saldırılar düzenlemişti.

HİZBULLAH’TAN KINAMA

Hizbullah, Şam’a yönelik saldırılar için “Şam’da kafir orduları tarafından gerçekleştirilen bombardımanı kınıyoruz” dedi. Hizbullah, Ortadoğu’da mezhepsel gerginliği körükleyen ayaklanmaya karşı mücadele edeceklerini de açıkladı. Bombardımanın ardından Hizbullah Suriye hükümeti kuvvetlerine destek için yardımcı kuvvet gönderdi.

İSLAM ORDUSU NEDİR?

İslam Ordusu Suriye’de IŞİD ve el Nusra haricindeki Selefi grupların çatı örgütü konumunda. 21 Aralık 2012’de 43 radikal İslamcı örgütün birleşmesi ile kuruldu. Suriye’deki 43 silahlı İslamcı grup ‘Suriye İslam Ordusu’ adı altında birleşti. İçlerinde tabur ve tugayların bulunduğu 43 grubun birlikte hareket edecekleri açıklandı. Ancak oluşuma el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi katılmadı. İslam Ordusu, amacının tek çatı altında toplanarak daha güçlü bir şekilde Esad rejimine karşı mücadele etmek olduğunu açıkladı. Ordunun liderliğini ise İslam Tugayı’nın komutanı Şeyh Zehran Alluş’un üstlendiği açıklandı. Muhalif 37 tugay ve 6 birliğin İslam Tugayı’na katılmasıyla oluşturulan ordu, ülkenin güneyinde Esad’a karşı savaşan en büyük silahlı oluşum haline geldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

YDG-H: Dargeçit'teki şüpheli olaylarla ilgimiz yok

SONRAKİ HABER

Avukatlar 'Demokrasi Nöbeti'nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa