05 Şubat 2015 01:01

Oksijen sistemi çöktü, 2 hasta öldü

Ağrı’nın tek hastanesi olan Ağrı Devlet Hastanesinde, oksijen sisteminin çökmesi sonucu Erzurum’a sevk edilen 5 hastadan ikisinin yolda yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Paylaş

Hülya EMEÇ

Ağrı’da büyük bir sağlık skandalı yaşandı. Ağrı’nın tek hastanesi olan Ağrı  Devlet Hastanesinde 29 Ocak gecesi oksijen sisteminin çökmesi sonucu Erzurum’a sevk edilen 5 hastadan ikisinin yolda yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. 
SES Ağrı Şubesi Hukuk Sekreteri Emin Bayram,  ölüm olayının doğru olduğunu, uzun süredir arızalı olan oksijen sisteminin 29 Ocak’ta tamamen bozulduğunu ifade etti. 

‘AYLARDIR OKSİJEN SİSTEMİNDE SIKINTI VAR’
Ağrı Devlet Hastanesinde aylardır oksijen sisteminde arıza  olduğunu ancak tamir edilmediğini dile getiren Bayram, “Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören insanlar sıradan hastalar değil. Durumu kritik olan ve her anı gözlemlenen, hatta cihaza bağlı yaşayan insanlar. Böyle bir yerde tedavi gören hastaları için ihmal kabul edilemez. Aylardır oksijen sisteminde sorun olan sürekli arıza veren sistemin, yetkililer tamir etmediği için 29 Ocak gecesi stamamen bozulması nedeniyle 5 hasta acilen Erzurum’a sevk edildi. Bunlardan Hüseyin Çeçen, Keje Yalçın yolda hayatını kaybetti” dedi.

‘DAHA ÖNCE DE ÖLÜMLER YAŞANDI’
Öte yandan yaşanan bu skandal Ağrı’daki sağlık çilesini de gözler önüne serdi. Ağrı’da hastalar devlet hastanesindeki fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle sürekli olarak Erzurum Devlet Hastanesine sevkediliyor. Kentte 300 yataklı yeni bir devlet hastanesinin inşasına başlanmış ancak 3 yıldır bitirilemiyor. Günde yüzlerce hastanın başvurduğu Ağrı Devlet Hastanesi sadece 150 yatak kapasiteli.  Hastaların fiziki koşulları uygun olmayan bu hastaneye gitmek zorunda kaldığına vurgu yapan Bayram, insanların  tedavi edilmek yerine adeta ölüme sürüklendiğini söyledi. Bayram daha önce de Ağrı-Erzurum arasında yaşanan nakiller sırasında ölümler yaşandığını dile getirdi.

‘NE ZAMAN BİTECEK?’
3 yıl geçmesine rağmen 300 yataklı yeni devlet hastanesi inşaatının sadece yüzde  20’sinin tamamlandığını belirten Bayram, “ Yetkililer ne zaman bitirmeyi düşüyor? Ağrı’nın kaderi bu değildir. Ağrı’nın tek hastanesi olan devlet hastanesinin fiziki ve tıbbi koşullarının düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu. Bayram, insan sağlığının bu kadar ucuz olmaması gerektiğini vurguladı. (Ağrı/DİHA)


SAĞLIK MERKEZİ VAR AMA 12 YILDIR DOKTORU YOK!
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Çalışkan (Gite) beldesinde, sağlık ocağı olarak açılan daha sonra ise Aile Sağlığı Merkezine dönüştürülen sağlık merkezine 12 yıldır hiç doktor atanmadı. 3 katlı sağlık ocağının kapısına doktor atanmadığı için kilit vurulmuş durumda. 5 bine yakın kişinin yaşadığı beldede doktor olmadığı için hastalar 30 kilometre uzaklıktaki Silopi Devlet Hastanesine gitmek zorunda kalıyor. Yurttaşlar herhangi bir yaralanma halinde ise ilk müdahalelerini kendi kendilerine yapıyor durumda.

İĞNESİNİ GELİNİNE YAPTIRIYOR
Yaklaşık 2 aydır Brusella hastalığına yakalanan Pakistan Uslu, yakalandığı hastalıktan dolayı iğne olmak için her gün Silopi’ye gitmek zorunda kaldığını belirti. Maddi imkansızlıklar yüzünden çoğu kez hastaneye bile gidemediğini ifade eden Uslu, herhangi bir eğitimi olmamasına rağmen iğnesini gelinine yaptırmak zorunda kaldığını anlattı.
Yaşı ilerlediğinden dolayı sürekli sağlık sorunları yaşayan belde sakinlerinden biri de 75 yaşındaki Abdülkerim Uslu. Kendisi göremese de çocukları ve torunlarının doktor yüzü görmesini isteyen Uslu, beldelerine bir an önce doktor atanmasını talep etti. 
Beldede neden doktor bulunmadığı yönünde telefonla ulaştığımız Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ise, Çalışkan beldesindeki Aile Sağlık Merkezinin kapalı olduğundan haberdar olduklarını, ancak yaşanan doktor sıkıntısının Aile Hekimlerinin kendi görev yerlerini, kendilerinin seçmesi ve devletin bu yönlü bir atama yapamamasından kaynaklı olması nedeniyle kent genelinde var olan bir sorun olduğunu ifade etti. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

20 günlük seçim dosyasının özeti: Bu, kritik bir seçim

SONRAKİ HABER

PEGIDA ve diğerleri, nereden nereye?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...