04 Şubat 2015 14:36

Cinayete idamla yanıt verdiler

IŞİD, rehin tuttuğu Ürdünlü pilotu öldürdü. Ürdün’ün yanıtı iki tutukluyu idam etmek oldu. BAE ise hava saldırılarından çekildi.

Paylaş

IŞİD’in rehin tuttuğu 26 yaşındaki Ürdünlü Pilot Kasasbe’yi canlı canlı yakarak öldürmesi ve görüntülerini yayması dünyanın gündemine oturdu. Ürdün, görüntülerin internete düşmesinin ardından iki El Kaide tutuklusunu idam etti. İdam edilen tutuklu Sacide Rişavi ve Ziyad Kerbuli’nin Ürdünlü pilota karşılık takas edilmesi planlanıyordu. 
Pilotun öldürülmesine tepki açıklamalarındaki şiddetin dozu ve intikam çağrıları da dikkat çekti. 

SABAH 5’TE İDAM ETTİLER
Middle East Eye haber sitesine konuşan Ürdün Hükümet Sözcüsü Bakanı Muhammed el Momani, tutukluların yerel saatle 05.00’te idam edildiğini açıkladı. Ürdün ordusundan ise “Ürdün’ün yanıtı dünyayı sarsacak” açıklaması yapıldı.
IŞİD’in uçağının düşmesi sonucu aralık ayında rehin aldığı Ürdünlü Pilot Muaz Kasasbe’nin 2005 yılında Ürdün’de canlı bomba olarak saldırı girişiminde bulunan ancak saldırı öncesi yakalanan 44 yaşındaki Sacide Rişavi ile takası gündeme gelmişti. IŞİD’in Rişavi’nin serbest bırakılması talebi üzerine Ürdün, pilotunun serbest bırakılmasını istemiş, Pilot Kasasbe’nin durumunun iyi olduğuna dair delil istenmişti. Ancak Kasasbe’nin yakılarak öldürüldüğünü gösteren videonun IŞİD tarafından yayınlanmasının ardından Ürdün de Rişavi’yi önceki gün sabah saatlerinde idam etti.

İDAMLAR ARTABİLİR
İdamların iki kişi ile sınırlı olmayabileceği de tartışılıyor. El Cezire’nin haberine göre, Ürdün’de cezaevlerinde bulunan ve IŞİD militanı olduğu ileri sürülen kişiler, ülkede idam cezalarının uygulandığı tek hapishane olan Suvayka’ya nakledildiği yönünde bilgiler mevcut. 
Bu arada Ürdün Kralı 2. Abdullah da, Washington ziyaretini keserek pilotun öldürülmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için ülkesine döndü. Kral 2. Abdullah, IŞİD’in Kasasbe’yi öldürmesinin “korkak bir terör” eylemi olarak nitelendirdi. Abdullah, tüm Ürdünlülerin örgüte karşı birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini söyledi. 

60 PİLOTUN İSMİ AÇIKLANDI
Middle East Eye’ın haberine göre, IŞİD’in yayımladığı ve Kasasbe’nin öldürüldüğü anın görüntülerini içeren videonun sonunda Ürdün Hava Kuvvetleri pilotu 60’a yakın pilotun isimleri, ev adresleri bulunuyor.
IŞİD, listedeki pilotların başına 100 altın lira (IŞİD’in para birimi) ödül koydu. Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el Momani daha önce, “IŞİD’in Sacide Rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık ancak şu ana kadar Pilot Muaz Kasasbe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. Bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi. 
IŞİD’e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sırasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı Suriye’nin Rakka kentinde düşmüştü. Pilot aralık ayından beri IŞİD’in elindeydi.

TÜRKİYE’DEN KINAMA 
Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, “Ürdünlü Pilot Üsteğmen Muaz Kasasbe’in terör örgütü DEAŞ tarafından katledildiği büyük bir üzüntüyle öğrenilmiştir. Hiç bir insani değerle bağdaşmayan bu vahşi cinayeti nefretle kınıyor, Kasasbe ailesine, kardeş Ürdün Krallığına ve Ürdün halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Terörizmle mücadelede Ürdün ve uluslararası toplumla tam dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz” denildi. 

BAE, IŞİD’E KARŞI KOALİSYONDAN ÇEKİLİYOR MU?
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise IŞİD karşıtı koalisyonun Irak ve Suriye’deki hava saldırılarından çekildiği ileri sürüldü. New York Times’ın haberine göre BAE, aralık ayında pilotun rehin alınmasının ardından BAE, kendi pilotlarının güvenliği gerekçesiyle hava saldırılarını durdurmuştu. Bayreyn ve BAE, ABD liderliğindeki koalisyona katılan ilk Arap ülkeleriydi. Emirlik, Pentagon'un arama-kurtarma çalışmalarını iyileştirmesini, üslerini Kuveyt yerine Irak'ın kuzeyinde savaş alanına yakın yerde konuşlandırmasını istiyor.

ROBERT FISK’TEN ‘CENGİZ HAN TARZI GADDARLIK’ YORUMU
Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu Yazarı Robert Fisk de “Onu cehennem ateşinde yaktılar” cümlesiyle başlayan yazısında Ürdünlü pilotun öldürülmesinin “Cengiz Han tarzı bir gaddarlık” olduğunu ifade etti. IŞİD cinayetine alternatif bir bakış açısıyla yaklaşan Fisk, aylar önce Suriye Devlet Başkanı Esad’ı destekleyen Suriyelilerin ve askerlerin de IŞİD tarafından benzer şekilde kafaları kesilerek ve yakılarak öldürüldüğünü, o zaman kimsenin buna sesini çıkarmadığını yazdı. 
Kamuoyunun o zamanlar bu cinayetleri görmezden gelmeyi tercih ettiğini savunan Robert Fisk, Batı’nın Ortadoğu’daki liderlere bakışını eleştirdiği yazısında, “Değişen IŞİD değil, değişen biziz. Ortadoğu’daki otokrat liderlere -Sisi, Esad, hatta Ayetullah Ali Hamaney- olan tahamülsüzlüğümüz şimdi halifeliğin (IŞİD) karşısında mutasyona uğruyor. Bu liderlerin hepsinin tabii ki şimdi ‘ılımlılar’ olarak yanımızda olması gerektiğine inanıyoruz” diye yazdı. 

 

ÜRDÜN’ÜN KOALİSYONA KATILIMINI ETKİLER Mİ?
IŞİD’in rehin aldığı Ürdünlü pilotu yakarak öldürmesinin yankıları Avrupa basınında da görüldü. Guardian gazetesi IŞİD’in son eylemindeki “gaddarlığın”, örgütün daha önceki acımasız cinayetlerine kıyasla bile şok edici olduğu yorumunu yaptı.
 Gazetedeki bir yorum yazısında ise, IŞİD’in bu eyleminin ardından Ürdün’ün örgüte karşı silahlı mücadeledeki rolünü azaltabileceği öne sürüldü. Yazıda, pilotun öldürülmesinden bile önce, Ürdün’ün IŞİD karşıtı koalisyona olan desteğine yönelik, ülke içindeki eleştirilerin artmış olduğuna vurgu yapıldı. 
Ürdün’ün ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona destek veren dört Arap ülkesinden (Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün) biri olduğunu hatırlatan gazete, bu ülkeler içinde hem Suriye hem de Irak’a sınırı olan tek ülke olarak Ürdün’ün diğerlerinden daha kırılgan bir pozisyonda olduğuna dikkat çekiyor.
Eylül ayında Ürdün’de yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 62’si IŞİD’i bir “terör örgütü” olarak görüyor. IŞİD içinde 2 bin-2 bin 500 kadar Ürdünlü olduğu tahmin ediliyor. 

ABD REHİNELER İÇİN ÖZEL EKİP KURUYOR
IŞİD tarafından yakılarak öldürülen pilotun görüntüleri tepkilere neden oldu. ABD Başkanı Barack Obama, “IŞİD ideolojisi iflas etmiştir” açıklaması yaptı. Obama, “Video görüntülerinin gerçek olması durumunda, koalisyon güçleri bu terörist örgütün yok edilebilmesi fikrini yeniden güçlendirmelidir. Bu görüntüler gerçek ise, IŞİD ideolojisinin iflas ettiğini göstermektedir. Bu örgütün barbarlık ve ahlaksızlığının sadece bir başka görüntüsüdür” dedi. Öte yandan, Beyaz Saray’ın video görüntülerinin gerçek olup olmadığı üzerinde çalışmaya devam ettiği kaydedildi. 
ABD Başkanı Obama, IŞİD’in elindeki rehinelerin nerede saklandıklarını tespit etmek için özel bir ekip kurulması talimatı da verdi. Beyaz Saray yetkilisinin el Cezire’ye verdiği bilgiye göre, özellikle Amerikalı rehinelerin yerlerini tespit etmek için çalışacak ekip, Obama’nın emri ile Irak ve Suriye topraklarında araştırmalar yapacak ve bu ekip için her türlü imkan sağlanacak. ABD bu ekip sayesinde IŞİD’in elindeki diğer rehinelerin Ürdünlü pilotunki ile aynı akıbeti yaşamamalarını amaçlıyor. 

PİLOTUN BABASI, DAHA ÇOK İNTİKAM İSTEDİ
IŞİD’in yakarak öldürdüğü Ürdünlü pilotun babası Safi Kasasbe, Ürdün devletinden oğlu için intikam almasını istedi. Gazetecilere konuşan ve iki el Kaide tutuklusunun idamının “yetersiz” olduğunu ileri süren baba Kasasbe, “Onlardan hiç birinin canlı kalmasını istemiyorum. IŞİD örgütünün dağıtılmasını istiyorum. Dünyanın her yerinden militanlarla kurulmuş bu katil örgüt, barbarca yöntemler kullanıyor, tüm uluslararası hukuk kurallarını, etik kuralları ve tutsaklık anlaşmalarını ihlal ediyor. Bu yüzden hükümetten Muaz’ın kanı ve ülkenin onuru için intikam almasını istiyorum” diye konuştu. 
En sert açıklama ise Mısır’dan, el Ezher Medresesinden geldi. Yapılan açıklamada IŞİD militanlarının “öldürülmesi, çarmıha gerilmesi ve  uzuvlarının doğranması” istendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afganistanlı kadınlar söz verilen bakanlıkları istedi

SONRAKİ HABER

Putin ve Sisi, Suriye için buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...