04 Şubat 2015 13:16

Hükümet vuruyor ortaklar savunuyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK), Bank Asya’nın yüzde 63’ünü TMSF’ye devretmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Gülen Cemaatinin finans kurumu olarak anılan bankaya yapılan söz konusu müdahalenin iktidarın talebiyle olduğu düşünülüyor.

Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK), Bank Asya’nın yüzde 63’ünü TMSF’ye devretmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Gülen Cemaatinin finans kurumu olarak anılan bankaya yapılan söz konusu müdahalenin iktidarın talebiyle olduğu düşünülüyor.

Zira, bankanın yüzde 63’lük hissesinin ortaklık yapısındaki belirsizliğin gerekçe gösterilmesi el koymak için yeterli bir delil değil!  
Nitekim Bank Asya’nın kurucu ortaklarından İş Adamı Celal Karayol, BDDK’nın bilgi güncellemesi adıyla ortaklardan müflis olmadıklarına dair belge istediğini, tapu ve icra dairelerinden bir hafta 15 gün içinde toplanabilecek evrakları getirilemeden, uyarı cezası verilemeyecek idari bir tasarruftan dolayı yönetimin değiştirildiğini söyledi.

Tekstil ticareti yapan Karayol, anlamsız ve mantıksız bir konudan dolayı yönetimin değiştirildiğini, açılacak bir davada Türkiye’nin büyük bir tazminat ödeyebileceğini belirtti.  

Kentbank örneğini hatırlatan Karayol şunları söyledi: “El koyma değil de yönetimin değişmesi şeklinde bir operasyon yapıldı. Baştan beri takip ediyoruz süreci, hakikaten üzücü bir şey. Belki banka için uyarı cezası bile gerektirmeyecek idari bir tasarruf nedeniyle böyle sermayeye, özel teşebbüse bir hareket yapıldı. Geçmiş yıllarda hatırlıyorsunuz, Kentbank’a böyle bir el koyma oldu. Daha sonra Kentbank sahipleri Avrupa’da mahkemelerde hakkını aradılar. Türkiye, 4.5 milyar dolar cezayla karşı karşıya kaldı. Mahkum etti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hukuksuz el koyma olayından dolayı”.

SALDIRILAR BANKAYI GÜÇLENDİRMİŞTİ

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından hedefe konan banka tüm saldırılara rağmen yapısını güçlendirmişti. 
Bank Asya’nın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12 olarak belirtilen alt sınırın çok üzerinde. 225 milyon TL sermaye ilave eden ortaklar, sermaye yeterliliğini yüzde 18’in üzerine çıkardı. Batırma teşebbüslerine rağmen 14 aydır her müşterinin işleminin eksiksiz ve zamanında icra edilmiş olması alınan kararın siyasi olduğu tezini güçlendiriyor.

Banka yönetimine el koyanlar bankanın mali yapısının bozuk olduğuna dair hiçbir belge ortaya koymadığı gibi bu yönde bir açıklama da yapmadı.  

ERDOĞAN ANAHTARINI İSTEMİŞTİ

Reuters Haber Ajansı, 7 Ekim 2014’te iktidarın Bank Asya’ya el koyma girişimini dünyaya duyurmuştu. “Politik savaşta Bank Asya’ya sadık müşterileri omuz verdi” başlıklı haberde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın bankanın akıbetini yakından takip ettiği belirtilerek şu iddiaya yer verildi: “Erdoğan seyahatteydi. ‘Dönünce Bank Asya’nın anahtarlarını masamda görmek istiyorum.’ dedi. Ancak döndüğünde Bank Asya’nın Merkez Bankasındaki karşılıklarını serbest bırakıp batışı engellediği için Erdem Başçı’ya çok kızdı.”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de bankanın yönetimine el konulmasını savundu: “BDDK’nın Bank Asya ile ilgili kararı tamamen kurallara ve rakamlara göre alınmış teknik bir karardır. Bu sayede bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli bir ortama geçilmiştir” dedi.

Çalışanlar dün bankaya kimlik kontrolünden geçerek girdi.

TUSKON: SON DERECE TEHLİKELİ! 

Gülen Cemaatine yakın iş adamların örgütü olan Türkiye işadamları ve sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Banka Asya kararına ilişkin açıklama yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bank Asya’ya ile ilgili yersiz ve mesnetsiz bir karar aldığını belirtilen açıklamada, “Bank Asya’ya yeni bir yönetim kurulu atamasını, işadamları ve yatırımcıların güven duygusunu zedeleyen ve ülke ekonomisi açısından son derece tehlikeli ve talihsiz bir uygulama olarak değerlendiriyoruz” ifadesi kullanıldı.

HESABI OLANLAR SAHİP ÇIKTI

Bankada hesabı bulunan vatandaşlar birçok ilde bankaya destek olmaya koştu. Bank Asya yönetiminin hukuksuz olarak siyasi sebeplerle değiştirildiğini düşünen vatandaşlar, karara tepki için Bank Asya şubelerine giderek para yatırdı.

BIST’TE BANK ASYA ETKİSİ!

Bank Asya yönetiminin TMSF’ye geçmesinin ardından Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji hisse senetleri güne düşüşle başladı. Kayıpalr yüzde 6’yı aştı. 

Sabah saatlerinde Koza Altın  hisseleri yüzde 6.23, Koza Madencilik  yüzde 4.16, İpek Doğal Enerji  ise yüzde 3.12 düşüş yaşadı. Bu şirket hisselerinin düşmesini gerektirecek şirketlere özel bir durum olmaması, “Bank Asya ile ilgili olarak psikolojik etki” olarak yorumlandı. 

HEP BİRLİKTE AÇILIŞA KOŞMUŞLARDI
BANK Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF’ye devredilmesi ‘Bir zamanlar maziye bak’ lafını hatırlattı.
Asya Finans, 24 Ekim 1996’da dönemin başbakanı Tansu Çiller, Fethullah Gülen, dönemin İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu an Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla açılmıştı.  (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma Apple ile yarıştı işçiler öldü

SONRAKİ HABER

Umut olan destek kredisi icralık etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...