04 Şubat 2015 12:18

'Seçim barajını halk güçleri yerle bir edecek'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Emek Partisi (EMEP) ile görüştü. Demirtaş, yüzde 10 seçim barajına ilişkin “Mevzu HDP’nin barajı aşıp aşmamasından çok öte, demokrasi sorunu var” dedi.

Paylaş

Selahattin Demirtaş’ın da içerisinde olduğu HDP heyeti seçim çalışmaları kapsamında EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’la görüştü. Görüşmenin ardından iki genel başkan kameraların karşına geçti. Siyasal gelişmeler üzerinden seçimlere dair bir görüşme yaptıklarını anlatan Demirtaş, EMEP’le ilkesel olarak birlikte hareket ettiklerini de hatırlattı.

TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ SORUNU VAR

Türkiye’nin her alanda yaşadığı sorunların artık kan revan hale geldiğine dikkat çeken Gürkan şunları söyledi: “Dolayısıyla bu sorunları çözecek bir siyasi adrese ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Türkiye işçi ve emekçilerinin böyle bir adrese ihtiyacı var. Yüzde 10 seçim barajı çok konuşuluyor bu dönem. Yüzde 10 seçim barajı demokrasi güçlerinin, halk güçlerinin birliğiyle yerle bir edilecektir. Başbakan Türkiye’yi ıslah etmekten bahsediyor. Biz ıslahtan bahsetmiyoruz, biz demokratik Türkiye’nin inşasından bahsediyoruz. Bunun için de Türkiye halklarına, işçilerine ve emekçilerine demokratik Türkiye’nin inşası için bir çağrı yapıyoruz.”

PAKETİ SONSUZA KADAR KALDIRSINLAR

İç güvenlik paketinin önümüzdeki haftaya ertelenmesine ilişkin sorulan soruya Demirtaş, şu yanıtı verdi: “İnşallah sonsuza kadar ertelerler. Çünkü biz iç güvenlik paketinin parlamentodan geçmemesi için iç tüzükten kaynaklı ne kadar hakkımız varsa sonuna kadar kullanacağız. Bu paket Türkiye’yi zora sokacak, toplum içinde ciddi sorunlar yaratacak bir pakettir. Güvensizlik yaratacak bir pakettir” sözleriyle yanıtladı.

HDP’NİN BARAJ SORUNU YOK

CHP ve MHP’nin yüzde 10 seçim barajını seçimlerden sonra indireceğine dair gelen soruya Demirtaş şöyle yanıt verdi: “Şimdi de yapılabilir. CHP ve MHP ileride bunu yaparlar mı bilmeyiz. Ama biz iktidara geldiğimizde bunu yapacağız. Barajı sıfıra düşüreceğiz. Onların düşüreceğini sanmıyorum. Bundan faydalanıyorlar, isteseler bugün de yapabilirler. Bir madde ile ilk seçimde uygulanır diyerek, barajı düşürebilirler. Bunları illaki seçimden sonra mı yapmak lazım. Bunlar işte bu spekülatif senaryolar yerine gerçekliğe bakıyoruz. Bizim baraj sorunumuz yok. Biz barajı aşacağımıza inanıyoruz. Çalışmalarınız hazırlıklarımız bu yönde. Mevzu HDP’nin barajı aşıp aşmamasından çok öte, demokrasi sorunu var bu ülkede, yüzde 1 oy alan bir partinin de parlamentoda temsil hakkı var. Baraj düşmediği süreci temsilde adalet sağlanmıyor. Biz asıl demokrasinin kurumsallaşmasıyla ilgileniyoruz.” 

‘CHP’YE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ İŞARET EDERİZ’

Gürkan’da Hükümetin istediği konularda çok pratik davrandığını hatırlatarak, “Metal işçilerinin grevini koridorlarda bakan imzalarıyla erteleyen bir hükümet eğer istediği konulurda bu kadar pratik davranabiliyorsa barajı kaldırmakta da bu kadar pratik çalışabilir” dedi.

CHP’nin sol-sosyalist partilerle görüşmeler yaptığı ve EMEP’le görüşme yapıp yapmadığı sorulan Gürkan şunları söyledi: “Hayır. Kuşkusuz bizimle görüşmeyi talep edenlerle görüşürüz. Görüşürsek, Türkiye’nin birikmiş demokrasi sorunlarını işaret ederek, bu demokrasi sorunlarını çözecek güçlerle ortak mücadele platformuna onları da çağırırız. Yani demokrasi gücü olan toplumsal kesimler buradadır. CHP’ye de burayı işaret ederiz.”

Görüşmeye EMEP’ten Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar ve MYK Üyesi İsmet Dursun katılırken, HDP’den ise PM Üyesi Garo Paylan, HDP İl Başkanı Cesim Soylu katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nden 'Cezasızlığa son, adalet istiyoruz' kampanyası

SONRAKİ HABER

Eylem yapan TMMOB üyelerine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa