04 Şubat 2015 11:20

İngiltere, '3 ebeveynli bebek'e evet dedi

İngiltere'de Avam Kamarası üç kişiden DNA alınması yoluyla anneden bebeğe geçen ölümcül genetik hastalıkları önleyebilecek tüp bebek teknolojisinin uygulanmasına onay verdi.

Paylaş

İngiltere'de Avam Kamarası üç kişiden DNA alınması yoluyla anneden bebeğe geçen ölümcül genetik hastalıkları önleyebilecek tüp bebek teknolojisinin uygulanmasına onay verdi.

Avam Kamarası'ndaki oylamada, 382 milletvekili uygulamaya onay verirken, 128 kişi ret oyu kullandı. İngiltere, bu tekniğin kullanımına izin veren ilk ülke oldu. İznin yasalaşması için, Lordlar Kamarası'nda da oylanması gerekiyor.
Eğer oradan da onay çıkarsa üç kişinin DNA'sı ile doğacak ilk bebek gelecek yıl dünyaya gelebilecek.

ÜÇÜNCÜ KİŞİ, KADIN DONÖR
Newcastle'da geliştirilen teknoloji, tüp bebek yöntemi ile anne ve babadan alınan DNA'yı başka bir kadından alınan sağlıklı mitokondri ile birleştiriyor.
Bu şekilde doğan bebeklerin yüzde 0,1'lik DNA'sı donörden geliyor ve bu değişiklik diğer nesillere aktarılan kalıcı bir değişiklik oluyor.
Uygulamaya karşı çıkanlardan bir kısmı, bu tekniğin ileride bebeklerin genetik yapısıyla ilgili başka değişikliklerin önünü açacağını öne sürüyor.
Uygulamanın yeterince güvenli olmadığını düşünen bilim insanları da var.
Teyzesini mitokondri hasarından kaybeden ve BBC'ye konuşan Rachel Kean, "evet" oyunun "en acımasız ve en harap edici bazı hastalıkları sadece gelecek nesiller için değil daha ilerideki nesiller için de önleyeceğini" söyledi.
Uygulama ile genetiği değiştirilmiş tasarım bebeklerin önünün açılacağı endişesi ile ilgili de çok fazla yanlış bilgi olduğunu söyleyen Kean, "Çekirdek DNA'yı değiştirmekten bahsetmiyoruz, özel olarak hastalıkları önlemek için yapılıyor" dedi. 

MİTOKONDRİYAL DNA NEDİR?
Kiliseden tepki çeken ve bir etik tartışması başlatan bu yeni teknik ile ölümcül sonuçları olan mitokondri hastalıklarına çare bulunabileceği söyleniyor. Mitokondri bozukluklarında, beyin hasarı, kas atrofisi, kalp yetmezliği ve körlük oluşabiliyor ve bu bozukluklar sadece anneden bebeğe geçiyor.
Mitokondri, hücrede bulunan ve gıdayı enerjiye çeviren küçük bir yapı. Mitokondri içindeki DNA, çekirdekteki DNA gibi dış görünüşe dair özellikleri belirlemiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş: HDP heyeti İmralı'ya gitti

SONRAKİ HABER

Gaziantep'te 4 IŞİD'li yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa