04 Şubat 2015 09:46

‘Ezidi kadınlar Türkiye’de satılıyor’ iddiası Meclis gündeminde

IŞİD’in Şengal’e saldırısının ardından Türkiye’ye sığınan 22 bin Ezidi’den sadece 6 bin 994’ü kamplarda kalıyor. “IŞİD’in Türkiye’de insan pazarı kurduğu ve Ezidi kadınları sattığı” iddiası Parlamento gündemine taşındı.

Paylaş

Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’ye 22 bin 62 Ezidi sığınmacı geldi. Bu sığınmacılar Şırnak, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Mardin’e dağıldılar” dedi.
 
Ezidiler için Mardin’in Nusaybin ilçesinde 20 bin kişilik geçici barınma merkezi oluşturuldu. Ancak Türkiye’ye sığınan 22 bin Ezidi’den sadece 6 bin 994’ü bu barınma merkezinde kalıyor.
 
Geri kalan Ezidiler’in akrabalarının yanında kaldığı belirtiliyor ancak  insan hakkı ihlallerine yönelik ciddi iddialar var ortada.
 
Rûdaw'un haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, bu iddiaları Parlamento gündemine taşıyarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Tanrıkulu önergesinde, IŞİD’in elinde esir tutulan Ezidi kadınların Türkiye’de satıldığı ve Türkiye’nin IŞİD’in insan pazarının bir parçası olduğu iddiasını bazı haberlere dayanarak gündeme getirdi.
 
Tanrıkulu, Davutoğlu’na şu soruları sordu:
 
*Bu konuda herhangi bir soruşturma veya operasyon yapılmış mıdır?
 
*IŞİD’in Türkiye’de Ezidi kadınları sattığı iddiası doğru mudur?

*IŞİD tarafından kaçırılarak Türkiye’ye getirilmiş ve Viranşehir başta olmak üzere sınır bölgelerinde tutulmakta olan Ezidi kadınların olduğu iddiasına bir yanıtınız olacak mıdır?
 
*Ağustos 2014 tarihinden bu yana Türkiye’de kaç Ezidi kadın Türkiye vatandaşıyla resmi veya imam nikâhıyla nikahlanmıştır?
 
*Türkiye’ye sığınan Ezidi kadınların uğradıkları insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturma ve tespit yapılmış mıdır?
 
*Türkiye sınırları içerisinde Ezidilere karşı insanlık suçu işlemiş IŞİD üyesi bulunmakta mıdır?
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD Ocak ayında cezaevlerinde yaşananları açıkladı

SONRAKİ HABER

Kaderine terk edilen Suriyeli çocuklarda 'şark çıbanı' belirtisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...