22 Temmuz 2011 10:35

Rapor işyerini aklıyor

Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde 11 kişinin öldüğü ve 11 kişinin de yaralandığı patlamanın bilirkişi raporu, olayın üzerinden 6 ay geçtikten sonra yayınlandı. Raporda, patlamanın yaşandığı işyerinin olayda kusuru bulunmadığı iddia ediliyor. Raporda, patlamaya yol açan 9 adet tüpün satışını yapan Ersoylar Fi

Rapor işyerini aklıyor
Paylaş
Hilal Yağız

SUÇLU ERSOYLAR FİRMASI

Ankara’da İvedik ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 3 Şubat 2011 tarihinde gerçekleşen ardı ardına patlamalarda, 20 kişi hayatını kaybetmişti. İvedik’te Metsan Otomotiv Firmasında 11 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, patlamaya sebep olan 9 oksijen tüpünde kükürtlü bileşiklerin olduğu ve “Bu maddelerin oksijen tüplerinde bulunması beklenen bir durum olmadığı” belirtiliyor. Bu tüplerin dağıtımcısı olan Ersoylar Firmasının “kamera kayıtlarına göre firmada çalışanların yükleme ve boşaltma işlemlerinin iş güvenliği kurallarına uygun olmadığı” kaydediliyor. Ersoylar Firması sorumlusu Kasım Ersoy, meydana gelen olaylar önce ve sonrasında, “Her aşamada bizzat teknik müdahale ve talimatları ile yer almaktan, lisanssız olarak doğal gaz satış ve dağıtımını yapmak ve bu amaçla oksijen tüplerine doğal gaz doldurulması, boşalan tüplere yeniden oksijen doldurulması talimatlarını bizzat vermekten dolayı” asli kusurlu olarak kabul ediliyor.

İŞ GÜVENLİĞİ YOK AMA KUSUR DA YOK!

Metsan Otomotiv işyerinin ise olayın meydana gelmesinde kusuru olmadığı iddia edilen raporda, şu ifadelere yer veriliyor: “Metsan Otomativ işyerinde iş güvenliğine aykırı hususlar ve ihmaller olsa bile incelemelerimize ve araştırmalarımıza göre meydana gelen patlama olayı ile ilgili olmadığından (Her türlü iş güvenliği önlemlerini yerine getirse ve standartlara uysa bile bu patlama yine gerçekleşirdi) bu işyeri ortağı ve işlerin yürütümünde görev alan Numan Güleç, diğer şirket ortağı ve işyeri yöneticileri hakkında kusur beyanı söz konusu değildir”.

Ersoylar Firmasının Metsan ile birlikte Fimak Optik ve İmdaş Demir isimli iki şirkete de tüp satışı yaptığı raporda belirlenmiş. Raporda, Fimak Optik’te çalışanlardan birinin ifadesine göre patlamadan bir gün önce kendilerinin de aynı firmadan aldıkları tüplerde farklı bir koku hissederek, Ersoyları aradıkları göze çarpan ifadelerden. İfadeye göre, firmadan gelen yetkililer tüpleri kontrol ettikten sonra, tüplerin içindeki gazın oksijen olmadığını söylüyor ve “Size oksijen gönderelim” diyerek tüpler alınıyor.

DENETİM YOK AMA KUSUR DA YOK!

Raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2007 yılından beri işyerinde denetim yapmamış olması ifade ediliyor. Raporda bunun “kamusal anlamda” bir eksiklik olduğu fakat “Olayın meydana gelmesiyle bağlantısının olmadığı” iddia ediliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da ruhsat/lisans verdiği firmalarda, piyasa denetim ve gözetimi konularında eksik davranmış olması ise raporda yine sadece “kamusal eksiklik” olarak değerlendiriliyor.
(Ankara/EVRENSEL)


VALİLİK VE BELEDİYE DE SORUMLULUK ALMIYOR

Olayla ilgili Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, işyerinde meydana gelen patlama ve zarardan kendilerinin değil, ruhsat ve denetleme yetkisinin bulunduğu İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nin olduğunu belirtiyor. Ankara Valiliği ise patlama ile ilgili görev ve yetkinin tamamen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına (ÇSGB) ait olduğunu ifade ediyor. Rapor ise ÇSGB’nin yetki ve sorumluluğunun “eksik” yerinen getirmesine rağmen olayda kusurlu olmadığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Welat ve Gündem dağıtımcısına 6 yıl 3 ay hapis

SONRAKİ HABER

Neyi, kimden gizleyeceksiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...