04 Şubat 2015 07:48

Göçmen Fatoumato Toure: Yaşamak istiyorum

Gine'den İzmir'e gelen Fatoumato Hawa Toure, İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde ölüme terk edildi. Sığınma başvurusunun görevlilerce işleme konulmadığını söyleyen Toure, "Beni ülkeme göndermeyin yaşamak istiyorum" diyor.

Paylaş

Evrim KEPENEK

 

Kimi zaman, "Kaçak mülteciler Ege Denizi'nde yakalandı" kimi zaman ise "Ege Denizi'nde Avrupa'ya geçmek isterken batan gemide kaçak bulunan 20 mülteci öldü" haber başlıklarıyla okuduğumuz veya duyduğumuz sığınmacılar. Türkiye'ye her yıl binlerce insan, kaçak yollardan geliyor. Zor koşullarda, Türkiye'ye gelen, gemilerde saklanarak Ege Denizi'ni geçmeye çalışan sığınmacıların kimileri geminin batması sonucu yaşamını kaybederken, kısmen "şanslı" sayılanlar ise sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak İzmir'deki Geri Gönderme Merkezi'ne getiriliyor. Sığınmacı ve tüberküloz hastası Amina Tao Cady'in bebeği ile birlikte ölüme terk edildiği İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde bu kez de Gine'den Avrupa'ya gitmek için gelen 22 yaşındaki Fatoumato Hawa Toure ölüme terk edildi. 

TÜRKİYE VE BM'DEN KORUMA TALEP EDİYOR 

Babasını ve erkek kardeşini ebola virüsünden kaybeden, annesi ise aynı hastalık nedeni ile Mali'de tedavi altında olan Toure, ülkesine gönderildiği takdirde hastalığa yakalanacağından korkuyor. Havaalanında yakalandıktan sonra, diğer mültecilerle birlikte İzmir'deki Geri Gönderme Merkezi'nde getirilen Toure, bir ay 20 gündür ölüm tehlikesi altında olduğunu söylüyor. Türkiye'den ve Birleşmiş Milletler'den koruma talep eden Toure, sığınma başvurusunun görevlilerce işleme konulmamasından şikayet ederek, "Beni ülkeme göndermeyin yaşamak istiyorum" diyerek, birilerinin kendisine yardım etmesini istiyor. 

AVUKATLARIN ISRARI İLE DOKTORA GÖTÜRÜLDÜ 

Epilepsi hastası olan Toure, defalarca ısrar etmesine rağmen doktora götürülmediğini anlatıyor. Çağdaş Hukukçuler Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi'ne ulaşan Toure, avukatların uyarısı ile 1 Şubat'ta (Pazar) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğünü belirtiyor. Avukatların çabası ile tedavisi yapılan Toure'nin düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar olması ve sürekli doktor kontrolü altında olması gerekirken, Geri Gönderme Merkezi'nde sağlıksız koşullarda bekletiliyor. 

GÖÇMENLERE DESTEK ÇAĞRISI

İltica talebine dair hukuki süreci İzmir Barosu'na bağlı Adli Yardım Merkezi yürütülen Toure ile merkezde görüşen avukat Ayşegül Karpuz, Geri Gönderme Merkezi'ndeki en büyük sorunlardan birinin tercüman sorunu olduğunu söyledi. Toure'nun durumunda olan sığınmacıların koruma talepli dilekçelerinin dikkate alınmadığını ve bu mültecilere Türkçe dilekçeler imzalatıldığını belirten Karpuz, "Asıl sorun da burada başlıyor. Koruma talebi işleme konulmadığı için sınır dışı etme prosedürü başlatılıyor. Bu nedenle binlerce insan hastalık ve savaşın olduğu ülkelerine geri gönderiliyor" dedi. Merkezin sadece sığınmacılar için değil çalışanlar için de sağlıksız olduğunu dile getiren Karpuz, hukuki olarak sürecin takipçisi olacaklarını ifade ederek, tüm duyarlı kesimleri mültecilere destek olmaya çağırdı. (İzmir/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Japonya: IŞİD karşıtı koalisyona desteğimiz artacak

SONRAKİ HABER

'Bizi bu kış gününde sokağa atıyorlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...