04 Şubat 2015 07:04

YPJ'li Avaşin: IŞİD kuşatmasını zılgıtlarımızla kırdık

YPG/YPJ güçlerinin Kobanê'deki ilerleyişi sürerken, Kobanê'nin hemen her sokağı savaş ve direnişin izlerini taşıyor. IŞİD'in kente yönelik saldırılarının başından beri direnişte yer alan ve aynı zamanda Kobanêli olan YPJ savaşçısı Avaşin, Kobanê direnişini, "IŞİD'in çemberini zılgıtlarımızla kırdık. Şehit Arin'in bedenini patlatmasıyla imha ettik IŞİD'i. Kobanê'de direnen kadınlar özgür kadın için yeni bir sayfa açtı. Yeni bir yaşam yarattı" diyerek özetledi.

Paylaş

Rojda KORKMAZ
Kadri ÖZKAN

YPG ve YPJ güçlerinin Kobanê köylerine yönelik başlattıkları 2'inci özgürleştirme hamlesinde ilerleyiş sürerken, özgürleştirilen Kobanê'nin hemen her sokağı savaş ve direnişin izlerini taşıyor. Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı kent merkezinin doğusunda bulunan ev ve işyerlerinde savaşın izleri göze çarparken, suikastları engellemek amacıyla kent sokaklarına çekilen perdelerdeki kurşun izleri yaşanan çatışmanın boyutunu gözler önüne seriyor. Bir hafta öncesine kadar işgal altında bulunan sokakları, IŞİD'den temizleyen YPG ve YPJ'li savaşçılar, kent merkezinin hemen her noktasında asayiş birimleri oluşturarak kentin güvenliğini sağlıyor. Kentin doğusuna doğru ilerlerken özellikle evlerin içinde, yatak ve döşekler kullanılarak oluşturulan mevziler ile sayısını tahmin etmekte zorlandığımız binlerce mermi dikkat çekiyor. Sokak aralarında yan yatırılmış halde bulunan ve siper olarak kullanılan onlarca aracın arasında ilerlemeye çalışırken, yıkık binalar arasında savaştan sağ kurtulmayı başaran bir güvercin gözümüze çarpıyor. Bomba ve silah seslerine alışkın olduğunu yanına yaklaşmamıza rağmen koruduğu sakin tavrından anladığımız güvercin, objektifimize adeta zafer pozu veriyor.


KOBANÊ'NİN ÇOCUKLARI

Kent içinde ilerlerken rastladığımız çocuklar, yanlarından geçen YPG ve YPJ'li savaşçıları zafer işaretleri yaparak selamlıyor. Kentin doğusuna doğru ilerlediğimizde ise savaş ve direnişin boyutu kendini biraz daha hissettiriyor. Binaların arasından geçerken IŞİD'in ateşe verdiği araçlar ile apar topar boşaltıldığı anlaşılan bir evin avlusundaki çamaşır ipinde asılı olan elbiseleri fotoğraflıyoruz. Her adımında savaş ve direnişin izlerinin olduğu Kobanê'nin zaferine, cepheden dönerken karşılaştığımız savaşçıların yüzlerinde bir kez daha tanık oluyoruz. 



YPG BAYRAKLARI

Miştenur Tepesi'ne doğru yaklaşırken gözümüze ilk olarak YPG bayrakları ve tepede mevzilenen savaşçılar çarpıyor. Tepeye, yolda rastladığımız savaşçılara yemek taşıyan bir kadınla çıkıyoruz. Kentin tamamının göründüğü Miştenur Tepesi'nde dalgalanan özgürlük nişanı TEVDEM bayrağı, esen rüzgarın da etkisiyle Kobanê ile bütünleşiyor. Miştenur'da nöbet tutan YPG/YPJ'li savaşçılarla bir süre sohbet ediyoruz. IŞİD'in kente yönelik saldırılarının başından beri direnişte yer alan ve aynı zamanda Kobanêli olan YPJ savaşçısı Avaşin, Kobanê savaşının varlık, yokluk savaşı olduğunu söyleyerek başlıyor konuşmasına. Savaşı, "Direniş boyunca özgürleştirdiğimiz her sokakta bir şehidimiz var" diyerek anlatan Avaşin, kadının öncü rolüne işaret ediyor. 




'TÜM KÖYLERİ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'

Kobanê direnişini, "Çetecilerin çemberini zılgıtlarımızla kırdık. Şehit Arin'in bedenini patlatmasıyla imha ettik IŞİD'i. Her şahadette, her fedai eylemde daha güçlü ve korkusuzca yürüdük. Kobanê'de direnen kadınlar özgür kadın için yeni bir sayfa açtı. Yeni bir yaşam yarattı" diyerek özetleyen Avaşin, "Bizdeki bu iradeyi yaratan da Önder Apo'nun felsefesi ve ideolojisidir. Mücadelemiz sadece Kobanê'yi kurtarmaya dönük değil, çetecileri tümden yok etmeye ve halkları savunmaya dönüktür. Bu yüzden Kobanê köylerinin tamamını özgürleştireceğiz. Halkları IŞİD çemberinden kurtaracağız" diyor. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İç güvenlik paketi haftaya görüşülecek

SONRAKİ HABER

Grevde olan 59 işçi işten çıkartıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...