04 Şubat 2015 03:58

Ürdün iki cihatçıyı idam etti

IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) elindeki Ürdünlü pilotu yakarak öldürdüğünü açıklamasının ardından intikam sözü veren Ürdün, ülkede tutuklu bulunan iki cihatçıyı idam etti.

Paylaş

IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) elindeki Ürdünlü pilotu yakarak öldürdüğünü açıklamasının ardından intikam sözü veren Ürdün, ülkede tutuklu bulunan iki cihatçıyı idam etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre İdam edilenlerden biri IŞİD'in Ürdünlü pilot karşılığında serbest bırakılmasını istediği Sacide er-Rışavi.

El Kaide militanı Rışavi, 2005 yılında Amman'da 60 kişinin öldüğü saldırıya katılmaktan suçlu bulunmuş ve idam cezasına çarptırılmıştı.

IŞİD geçen ay yayımladığı bir videoda elinde rehin bulunan Japon gazeteci Kenji Goto ve Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe'yi, Sacide er-Rışavi'nin salıverilmesi karşılığında serbest bırakabileceğini açıklamıştı.

Ürdün de pilotun serbest kalmasını sağlamak için esir takasına hazır olduğunu ifade etmişti.

Ancak IŞİD önce Japon Goto'yu, dün de Ürdünlü pilot el-Kesasibe'yi öldürdüğünü açıkladı.

Ürdün'de idam edilen diğer cihatçının bir diğer Iraklı El Kaide militanı Ziyad Karboli olduğu açıklandı. Karboli, 2008 yılında bir Ürdünlü'yü öldürmekten tutuklanmıştı.

‘İNTİKAM VE CEZA’

Hükümet sözcüsü Muhammed el Momani tutukluların yerel saatle 04.00'da idam edildiğini açıkladı.

Ürdün ordusu sözcüsü Memduh el Ameri de "Pilot pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin kanı yerde kalmayacak. Ceza ve intikamımız en az Ürdünlülerin acısı kadar büyük olacak" demişti.

IŞİD, esir aldığı Ürdünlü pilot olduğunu söylediği bir kişinin diri diri yakıldığı görüntüleri dün internette yayımlamıştı.

Ürdün Devlet Televizyonu, pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin 3 Ocak tarihinde öldürüldüğünü belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Amerikan istihbaratının IŞİD'in yayımladığı görüntüleri incelemeye başladığı duyuruldu.

ABD Başkanı Barack Obama, videonun doğrulanması durumunda bunun IŞİD'in "barbarlığı ve ahlaksızlığının yeni bir kanıtı" olacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Ürdünlü pilotun öldürülmesini kınadı.

Açıklamada; "Hiç bir insani değerle bağdaşmayan bu vahşi cinayeti nefretle kınıyor, Kasasbeh ailesine, kardeş Ürdün Krallığı’na ve Ürdün halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Terörizmle mücadelede Ürdün ve uluslararası toplumla tam dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz" denildi.

Ürdünlü pilot el-Kesasibe Aralık ayında IŞİD'e yönelik ABD öncülüğündeki koalisyonun bombardımanına katılan uçağı düşürüldüğü zaman esir alınmıştı. (HABER MERKEZİ)

  IŞİD Ürdünlü pilotu yakarak öldürdü

 

ÖNCEKİ HABER

Bank Asya’ya yeni yönetim ve genel müdür atandı

SONRAKİ HABER

Tayvan'da uçak faciası: En az 19 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...