04 Şubat 2015 01:00

Laiklik ve demokrasi için Kadıköy mitingine

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, 8 Şubat’ta Kadıköy’de yapılacak mitinge laiklik ve demokrasiden yana tüm kesimleri beklediklerini söyledi.

Paylaş

Selmane ERTEKİN
Ankara

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, 8 Şubat’ta Kadıköy’de yapılacak mitinge laiklik ve demokrasiden yana tüm kesimleri beklediklerini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekler Federasyonu (ADF) ve Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Eğitim Sen ile birlikte 8 Şubat Pazar günü Kadıköy’de “Eğitimde Gericileşmeye Karşı Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam için Dayanışma ve Birlik Mitingi” düzenliyor. 

Miting öncesi gazetemize konuşan PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan, özellikle 19. Milli Eğitim Şûrasının adeta din şûrasına dönüşmesi, okullarda mescit açılmasına ilişkin düzenlemeler ve zorunlu din derslerinin anaokullarına kadar taşınma çabasının kendilerini böyle bir miting düzenlemeye ittiğini dile getirdi. 

Müslüm Doğan, mitingi çok sayıda sendika, meslek örgütleri ile sol ve sosyalist partilerin büyük bir heyecanla desteklediklerini söyledi. Doğan, “Bu miting herkesin. Mitingimizin esas ve önemli unsurunu laiklik teşkil ediyor. Fakat bizim söylediğimiz laiklik, sağ ve sol klasik Kemalizmin ortaya koyduğu laiklik değil. Bizim söylediğimiz laiklik, toplumların özgürleşmesi inançlara ve yaşamlara karşı karşılıklı sevgi saygı” diye konuştu. 
Mitingden hemen sonra zorunlu din dersleri ve eğitimde gericileştirmeye karşı bir milyon imzayı hedefleyen ve haziran ayına kadar sürecek bir kampanya düzenleyeceklerini duyuran Doğan, toplanan imzaları Başbakanlık, Avrupa Parlamentosu ve AİHM’ye ileteceklerini ifade etti.

“Bu miting Alevilerin, Sünnilerin, devrimcilerin, sosyalistlerin, emek örgütlerinin, bu sistemden rahatsız olan herkesin mitingi” diyen Doğan tüm kesimlere mitinge katılma çağrısı yaptı.

ORTADOĞU’NUN DURUMU LAİKLİĞİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

Laikliğin öneminin Ortadoğu’ya bakıldığında bir kez daha kendini gösterdiğini dile Getiren Doğan şunları söyledi: “DAİŞ çetelerinin Kobanê, Rojava üzerindeki saldırılarını arttırması, Ortadoğu’daki laiklik temel anlayışının bir devlet anlayışı olmaktan çıkıp, toplumların yaşayışı ile ilgili inanç, saygı, sevgi temeli üzerinde şekillenmesi gerektiğini ortaya koydu. Rojava’da kantonlar insanlara kendini yönetme, yeni bir yaşam, özgür ve demokratik bir gelecek vadediliyor. Türkiye’nin de DAİŞ katillerine verdiği desteğin anlamı da budur.  Orada öyle bir sistem kurulmasın, bu parçayı da zorlamasın meselesi.” 

MİTİNGE KATILMAYANLAR NE DİYOR?

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı gibi kimi Alevi örgütleri mitingin çağrıcıları arasında yer almıyor. Mitinge katılmama nedenleri hakkında gazetemize bilgi veren AKD Genel Başkanı Doğan Demir, 12 Ekim mitingi nedeniyle bir kırılma yaşandığını söyledi. 8 Şubat mitingini örgütleyen kurumlar içinde yer almasalar da, Alevilerin taleplerinin dile getirileceği bu eyleme destek verecekleri belirten Demir, “Her şeye rağmen taban birlikte mücadele ediyor. Dolayısıyla gönül ister ki yukarıda da bir birliktelik sağlansa. Zaman zaman işin içine fikir ayrılıkları giriyor, siyaset giriyor. Bunlar aşılmaz diye bir şey yok. 8 Şubat’tan sonra birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Grev hakkı isteyen de hedefte

SONRAKİ HABER

Brezilya’yı birleştirecek halk liderlerine ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...