04 Şubat 2015 00:54

‘KJA mücadele örgütü olacak’

Demokrat Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır’da yaptığı kongre ile örgütlenme modelini yeniledi. Diyarbakır Kayapınar Spor Salonu’nda 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde düzenlenen kongrede DÖKH’ün ismi de Kongra Jinen Azad/Özgür Kadın Kongresi (KJA) olarak değiştirildi. Meclisler şeklinde örgütlenecek olan KJA’ya dair gazetemize konuşan kadınlar, “KJA tüm ezilen kesimlerin ortak mücadele örgütü olacak” dedi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Kübra KIRIMLI
Diyarbakır

Demokrat Özgür Kadın Hareketi  (DÖKH) geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır’da yaptığı kongre ile örgütlenme modelini yeniledi. Diyarbakır Kayapınar Spor Salonu’nda 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde düzenlenen kongrede DÖKH’ün ismi de Kongra Jinen Azad/Özgür Kadın Kongresi (KJA) olarak değiştirildi. Meclisler şeklinde örgütlenecek olan KJA’ya dair gazetemize konuşan kadınlar, “KJA tüm ezilen kesimlerin ortak mücadele örgütü olacak” dedi. 

KADINLAR MECLİSLERDE ÖRGÜTLENECEK

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, kongreleşmeyle birlikte artık kadınların mücadelenin tüm sorunlarını tabandan tespit edip, çözüm için daha ileri adımlar atacaklarını belirtti. KJA’nın kadınları bir araya getiren konfederal bir örgütlenme olacağını söyleyen Birtane, “Kongre asıl olarak meclisler ve komünler üzerinden örgütlenecek. Mahalle, ilçe, il ve bölge meclisi oluşturulacak. Kadınlar doğrudan mahalle meclislerinde örgütlenecek. Sonra delegeler üzerinden ilçe, il ve bölge meclisi oluşturulacak” dedi. Çeşitli alanlara ilişkin komisyonlar kurulacağını da söyleyen Birtane, “Çocuk, kadın, engelli, yaşlı birçok kesimin ekonomik, kültürel, sosyal ve hukuksal sorunlarını kadın bakış açısıyla çözmeyi hedefliyoruz” dedi. 

29 ETNİK KİMLİK TEMSİL EDİLECEK

Dar talepler ve dar mücadele alanlarından ziyade geniş bir yelpazede örgütleneceklerini dile getiren Birtane, kongrenin bileşenlerinin de genişlediğini söyledi. Kongrede, Kürt kadınların yanı sıra Türk, Arap, Süryani, Lazlar başta olmak üzere çok sayıda etnik ve kültürel çevrelerden temsilciler olduğuna vurgu yapan Birtane, “Kongre 29 etnik kimliği temsil edecek” dedi. Kongrenin hem Ortadoğu’da özgür bir yaşamı kurmak, hem de Türkiye’nin farklı kesimlerinin özgürleşmesi konusunda önemli bir yer tutacağını ifade eden Birtane, “Örgütsüzlük özgürlük getirmez. Tüm kadınları KJA’ya destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 

ÇÖZÜM SÜRECİNE AKTİF MÜDAHALE 

Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise kongreleşmenin büyük bir iddia olduğunu ve kadın mücadelesinin bunu başarabileceğini söyledi. Kongrede alınan kararların çok önemli ve hedeflerin de büyük olduğunu dile getiren Tuğluk, “Tüm kesimlerin sorunlarını çözme iddiasındayız. Kadınlar artık devrim yapmak değil, devrimin kendisini olma iddiasıyla yola çıkıyor” dedi. Çözüm sürecine aktif bir şekilde katılmanın öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirten Tuğluk, “Bu süreçte kadınlar sağlıklı bir mekanizma kurulması için müdahil olacak. Bu açıdan Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizim için tartışmasızdır” dedi. 

ENTERNASYONAL BİRLİKTELİK, BAŞARI DEMEKTİR

Kongreye konuk olarak katılan HDP Kadın Komisyonu Üyesi Gülsüm Ağaoğlu da, kongrenin kendisini umutlandırdığını ve heyecanlandırdığını söyledi. Özellikle uluslararası alandan katılımın yüksek olmasının kadın mücadelesinin gelişiyor olduğu anlamına geldiğini ifade eden Ağaoğlu, “Enternasyonal vurgu çok önemliydi” dedi. Rojava’nın bir kadın devrimi olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Bu devrim de enternasyonal birlikteliğin bizi başarıya götürdüğünü ortaya koydu” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘IŞİD Libya’yı terör merkezi yapıyor’

SONRAKİ HABER

Hemşireler istediklerini almakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...