03 Şubat 2015 14:15

Böyle hükümete oy yok

Grevleri yasaklanan metal işçileri Gebze, Bursa, Kocaeli, İzmir, Eskişehir ve Çorlu’da AKP binalarına yürüdü. Hükümetin patronların talebiyle grevi yasakladığına dikkat çeken işçiler, “Böyle hükümete oy da yok” dedi.

Paylaş

Grevleri yasaklanan metal işçileri Gebze, Bursa, Kocaeli, İzmir, Eskişehir ve Çorlu’da AKP binalarına yürüdü. Hükümetin patronların talebiyle grevi yasakladığına dikkat çeken işçiler, “Böyle hükümete oy da yok” dedi. 

İzmir’de AKP Konak İlçe Binasına yüründü. Yürüyüşe Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MAHLE Motor, Schneider Elektrik, ZF Lemförder gibi fabrikalardan işçiler katılırken, Genel-İş üyesi işçiler, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB destek verdi. İşçiler sık sık “Asla teslim olmayacağız”, “İşçi düşmanı işbirlikçi AKP” sloganlarını attı. Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ali Çeltek, “Asla teslim olmayacağız. Asla yılgınlığa kapılmayacağız” dedi. 

Gebze’de fabrikalarından çıkan işçiler Birleşik Metal-İş şube binası önünde toplandı. Gebze Sendikalar Birliği de işçilere destek verirken Lastik-İş ve Petrol-İş kitlesel katıldı. Yaklaşık 2 bin işçi “İşçi düşmanı hırsız AKP”, “Hırsız AKP işçilere hesap verecek”, “Grev yasaklanamaz” sloganlarıyla AKP ilçe binasına yürüdü. Binanın etrafı ise polis tarafından çevrelendi. Burada işçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Böyle hükümete oy da yok! Grevin ertelendiği gün fabrika kapısında bekleyen AKP’ye oy veren üyelerimiz bir daha oy vermemeye yemin ettiler” dedi.

 

Mersin’de Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen 1500 işçi ve emekçi AKP Akdeniz İlçe Binasına yürüdü. “Genel grev, genel direniş” sloganlarını atan işçiler adına açıklama yapan ÇİMSATAŞ İşyeri  Baştemsilcisi Deniz Ilgan, AKP’nin grevlerini yasaklayarak başına iş aldığını dile getirdi.

Eskişehir’de Alaattin Parkında toplanan metal işçileri, sendikalar ve emekten yana siyasi partilerin desteğiyle AKP il binasına yürüdü. “Ekmeğimizden elinizi çekin” pankartını açan işçiler, “İş, ekmek, özgürlük”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarını attı. İşçilerin önü AKP’nin bulunduğu caddede polis tarafında kesildi. Burada açıklama yapan Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Bayram Kavak, AKP’nin yasak kararının altında kalacağını ifade etti.

Çorlu’da Sio Otomotiv işçileri belediye önünde açıklama yaptı. 

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Bir yandan da metal işçilerine destek için yapılan eylemlerde ortak mücadele çağrıları yapıldı. 

Dersim Emek Platformunun çağrısıyla Sanat Sokağı’nda bir araya gelen işçi ve emekçiler adına konuşan Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan “Metal işçilerinin grevi, işçi ve emekçi direnişleri, Kürt halkının direnişi, Alevi yurttaşların talepleri ve mücadelesi aynı rotada birleşerek ilerleyebilir ise bu çark kırılır, devran döner ve hava eser işçiden yana” çağrısında bulundu.

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, ATO’nun çağrısıyla Genel-İş önünden Sakarya Caddesi’ne yapılan yürüyüş düzenledi. Ziya Gökalp Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne girmek isteyen KESK üyelerine izin vermek istemeyen polis emekçilere biber gazıyla saldırdı. Saldırıya rağmen KESK üyeleri Sakarya Caddesi’ndeki eyleme katıldı. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan, “Grev karşıtı bu ablukayı dağıtacağız” dedi. Konya’da grevin yasaklanmasına karşı DİSK üyesi işçiler yürüyüş düzenledi.
Adana ve Aydın’da da emekçiler yasağa karşı eylem yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da askerlere bıçaklı saldırı: 2 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Belediye otobüsünün çarptığı kadın yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...