03 Şubat 2015 13:11

'Paket ile hükümet, 12 Eylül darbe yasalarını tahkim etmek istiyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’e gelecek İç Güvenlik Paketi ile hükümetin 12 Eylül darbe yasalarını tahkim etmek istediğini belirterek, “Arada boşluklar var. O boşlukları doldurmak istiyorlar.” dedi.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’e gelecek İç Güvenlik Paketi ile hükümetin 12 Eylül darbe yasalarını tahkim etmek istediğini belirterek, “Arada boşluklar var. O boşlukları doldurmak istiyorlar.” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Anayasa'nın tüm ülkelerde temel belgeler olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Şimdi geliyorum Türkiye gerçeğine. Yasalar böyle diyor, halkın oyu ile kabul edilmiş Anayasa böyle diyor. Ama uygulama ne diyor? Sayın Davutoğlu az önce diyor ki ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’nin gündemine ilişkin hiçbir sözü yoktur’. Hayatımda bu kadar yalan söyleyen ikinci bir adam görmedim. Nasıl yok? Açık, net söylüyorum, sen de duy, ağabeyin de duysun. Gel seninle beraber Türkiye’nin temel gündemi ile ilgili bir öneri yapıyorum. Türkiye’de milletvekillerini milletin kendisi seçsin. Gelir mi? Ağabeysi izin vermez. Vesayet altında başbakanlık yapılmaz.” diye konuştu.

Milletvekillerini milletin kendisinin seçmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, lider sultasını 12 Eylül darbesinin getirdiğini ifade ederek “Demokrasi istiyorsan, millete inancın varsa, onun kararına saygın varsa gelirsin siyasi partiler yasasını adam gibi değiştiririz ve demokrasiyi getiririz. Getirir mi? Ağabeysi izin vermez. Kendisinin niyeti de olsa ağabeysi izin vermez. Bak ben milletime inanıyorum. Ön seçim diyorum, gel siyasi partiler yasasını değiştirelim diyorum.” dedi. 

‘YARGI BİR DİKTATÖRÜN BEKLENTİSİNE UYGUN KARAR VERİRSE ONA YARGI DENMEZ’ 

Yargının siyasallaştırıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, HSYK’daki hakim ve savcıların ‘sosyal demokratlar, ülkücüler, cemaatçiler’ diye tanımlandığını söyleyerek adalet dağıtacak kişinin namuslu insan olması gerektiği üzerinde durdu. “Bir diktatörün beklentisine uygun yargı karar verirse ona yargı denmez. Diktatörün yan organı denir. Goebes ne diyor; ‘Führer nasıl karar verecekse Almanya’daki yargıçlar da o paralelde karar vermelidir’ diyor. Aynı beklenti içindeler. Ama kimse kusura bakmasın, avucunuzu yalarsınız.” diyen Kılıçdaroğlu, yasama organının yürütmenin iradesi altında olduğunu belirtti. 

‘AKP GRUBU, MİLLETİN DEĞİL BİR KİŞİNİN SÖZÜNDEN ÇIKMIYOR’

Yolsuzluk oylamasında vicdanı ile oy veren milletvekillerine ‘hain’ denildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “AKP grubu bir kişinin sözünden çıkmıyor. Milletin değil. Bu nedenle, ciddi sorunumuz var.” dedi. 

Bir ülkede hukuk olmazsa yabancı sermayenin gelmeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “İşadamına, işçiye, çiftçiye hak arayan kim varsa hepimiz oturup yeniden düşünmek zorundayız. Yeniden karar vermek zorundayız. Yeniden bir ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak zorundayız. Biz ulusal Kurtuluş savaşını verirken, hiçbir zaman ne inanç ayırımı, ne kimlik ayırımı, ne başka bir ayırım yapmadık. Bu topraklarda yaşıyorsak çocuklarımıza karşı görevimiz vardır.” eklinde konuştu.

‘SÜREÇ DEVAM EDERSE HALKIN DİRENME HAKKI ORTAYA ÇIKACAKTIR’

Türkiye’nin bugün anayasasının askıya alınmış bir ülke olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu süreç biraz daha hızlanarak giderse halkın direnme hakkı ortaya çıkacaktır. Anayasa askıya alınamaz. İlk söyleyen TBMM Başkanı’dır. ‘Anayasanın yargı ile ilgili maddesi çalışmıyor, askıya alınmıştır’ dedi. Şimdi açıklıkla söylüyorum. Cumhurbaşkanı ile ilgili maddesi de askıdadır, çalışmıyor. Bir ülke düşünün. Seçildin, güzel. Parlamento’ya geldin, güzel. Saygı gösteriyoruz, güzel. Çıkıyorsun meydan meydan ettiğin yemine bağlı kalmıyorsun. Namus ve şeref kavramı bizim dokumuz için, geleneğimiz için çok önemli kavramlardır. Namus ve şeref için gerekirse her türlü mücadeleyi yaparız.” dedi. 

KILIÇDAROĞLU: BENİM BAŞBAKANLIĞIMDA ORTADOĞU’YA BARIŞ GELECEK

Kemal Kılıçdaroğlu, “Net olarak söylüyorum, Davutoğlu’na da söylüyorum, ağabeysi de duysun; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, inşallah benim başbakanlığımda Ortadoğu’ya barış ve huzur gelecek. Hiç kimsenin burnu kanamayacak. Türkiye yine her zaman olduğu gibi bölgesinin en saygın ülkesi olacak. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal’in cumhuriyetidir. Asla dokundurtmayacağız.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin iyi yönetilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, herkesin kafasında ‘ne olacak bu ülkenin hali’ sorusunun olduğunu söyledi. “Bu ülkeye kaybolan demokrasiyi yeniden getirmek, özgürlükleri yeniden getirmek bizim boynumuzun borcudur.” diye konuştu.

‘17-25 ARALIK’TA BİR HÜKÜMETİN BİR DEVLETİ NASIL SOYDUĞUNA TANIK OLDUK’

AKP’nin nerede bir olay olsa sanal bir düşman yaratıldığını belirten Kılıçdaroğlu, “17-25 Aralık’ta neyi gördük? Bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna tanık olduk. Ne yaptılar? Efendim, ‘paralelciler’. Sonra biraz daha değiştirdiler; paralelcilerle CHP işbirliği yapıyor. Ben sana adam gibi soru sordum; bu valileri tayin eden kimdi? CHP miydi? Bizim öyle bir yetkimiz yok bildiğim kadarıyla. Bu hakimleri tayin eden CHP miydi? Öyle bir yetkimiz yok. Bu askerleri tayin eden CHP miydi? Cumhuriyet Halk Partisi, halkın partisidir. Halk dışında hiç kimseyle özel bir ilişkisi de yoktur. Açık ve net.” dedi. 

Meclis’te görüşülecek olan İç Güvenlik Yasası’na da değinen CHP Genel Başkanı, paketle birlikte baskı yönetimin meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “12 Eylül darbe yasalarını tahkim etmek istiyorlar. Arada boşluklar var. O boşlukları doldurmak istiyorlar. Şu yaptıkları düzenlemeye bakın arkadaşlar. Gerçekten pes. Tabanca olursa 1 yılla yargılanacaksın. O da ceza alsan da paraya dönüşür ve serbest kalırsın. Sapan olursa 2 yılla yargılanıyorsun. Ya poşu olursa? 4 yılla yargılanıyorsun. Adalete bakın! Ben 76 milyon yurttaşıma sesleniyorum; eğer siz buna adalet diyorsanız gidin oyunuzu verin. Hayır, adalet böyle olmaz diyorsanız adresiniz bellidir; Cumhuriyet Halk Partisi.” ifadelerini kullandı. 

‘SENİN AĞABEYİN SENİ BAŞBAKAN YERİNE KOYMUYOR, BEN NİYE KOYAYIM?’

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “artık torba yasa gelmeyecek” sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Sayın Davutoğlu, sen bu talimatı Bakanlar Kurulu’nda verdin. Senin hükümet sözcün medyanın önünde bunu açıkladı. Ee pekiyi, bu torba yasa ne? Niye geliyor? Senin ağabeyin seni adam yerine koymuyor, başbakan yerine koymuyor. Sen dönüp bana diyorsun ki, ‘beni başbakan yerine koy’. Ben seni niye başbakan yerine koyayım?” dedi.

‘İÇ GÜVENLİK PAKETİ İLE MİLLETİN ELİNİN KOLUNUN BAĞLANACAK’

Diktatörlüğün sanal düşmanlar yaratılarak geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, İç Güvenlik Paketi ile milletin elinin kolunun bağlanacağını söyleyerek “Sanıyorlar ki bu PKK’yı kontrol etmek için. PKK’nın hapse düşme gibi bir derdi yok ki. Kimin derdi bu dert? Gezi’de eylem yapan gencecik çocukların derdi. Ne diye poşu takıyorlar ya da yüzlerine bir şeyler takıyorlar? Biber gazından korunmak için. Ne getirirsen getir, söz veriyorum; o gençlerin en önünde ben olacağım.” şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU: O, ORAYA ÇIKTI ‘YÜRÜTME’ İŞİNİ YAPAMIYOR

Başkanlık tartışmasının her şeyi gölgelemek için çıkartıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “En iyi tanımı yapan havuz medyası. Yiğidi öldür hakkını ver. Havuz medyası bu konuda çok iyi bir başlık attı; ‘yürütme başkanlığa bağlanacak’. Zaten istediği o. ‘Yürütme’ işini oraya bağlayacaksın. O, oraya çıktı, ‘yürütme’ işini yapamıyor. Başkanlık modeli gelecek, kendi istediği başkanlık modeli olacak. Diktatörlük sistemi olacak. ‘Yürütme’ işleri de artık oraya bağlanacak. Ben onun neleri yürüttüğünü gayet iyi biliyorum.” dedi. Kılıçdaroğlu, “Ne yaparlarsa yapsınlar, Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece başkanlık sistemi gelmez.” sözünü ekledi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Ramadi’de IŞİD’den toplu kaçışlar başladı

SONRAKİ HABER

Kütahya'da bir kadın sokak ortasında öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...