03 Şubat 2015 11:56

Devletin 'dağa çıkan çocuk hassasiyeti' de yalan çıktı!

Van’da 3 ay önce katıldıkları PKK saflarında 3 gün kalan, ancak yaşları küçük olduğu için ailelerine teslim edilerek evlerine gönderilen M.O. (14) ile B.T. (13) adlı kız çocukları hakkında savcılık tarafından ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Paylaş

Hülya EMEÇ

Diyarbakır’da bazı ailelerin PKK saflarına katılan çocuklarına dair yaptığı eylemler uzun süre Baştan Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkilileri ve AKP’ye yakın medya kuruluşları tarafından gündemde tutulmuş, ‘Anaların çığlığını duyun’, ‘PKK çocukları geri göndersin’ şeklinde çağrılar yapılmıştı. Ülke gündemi uzun süre bu konuyla meşgul olurken, Van’dan gelen bir haber devletin PKK’ye katılan çocuklara ilişkin ne kadar samimi olduğunu da gözler önüne serdi. Van’da 12 Aralık 2014’te PKK’ye katılan 14 yaşındaki M.O. ile 13 yaşındaki B.T. adlı kız çocukları, 3 gün kaldıkları PKK saflarında, yaşları küçük olduğu için örgüt tarafından ailelerine teslim edildi. Evlerine dönen iki çocuk hakkında, Van Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla dava açıldı. Van’ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yaşayan ortaokul öğrencileri M.O. ve B.T. Kobanê direnişinden etkilenerek PKK’ye katıldı. Çocuklar hakkında herhangi bir eyleme katılmamalarına rağmen 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arası ceza istemiyle dava açıldı. 

PKK’NİN ÇOCUKLARI GERİ GÖNDERDİĞİ İDDİANAMEYE GİRDİ

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, PKK tarafından çocukların yaşları küçük olduğu için evlerine geri gönderildiği belirtilerek, “Van ilinde PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunan kampına gittikleri, örgüt içerisinde 3 gün kaldıkları, suça sürüklenen çocukların yaşlarının küçük olması nedeniyle örgüt tarafından kabul edilmediği, ayrıca suça sürüklenen çocuk M.O’nun örgüt kampına giderek, her iki suça sürüklenen çocuğu Van iline getirdiği, suça sürüklenen çocukların alınan savunmalarında üzerlerine atılı eylemi kabul edilmedikleri, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu itibari ile suça sürüklenen çocukların örgüt hiyerarşisi içerisine dahil oldukları, ancak suç oluşabilecek herhangi bir eyleme katıldıklarına dair delil bulunmadığı, suça sürüklenen çocukların TCK 221/ 2 maddesi kapsamında ekin pişmanlığın mahkeme tarafından değerlendirmesinin gerektiği anlaşılmakta.”

YETERLİ ŞÜPHE OLUŞMUŞ!

Çocukların herhangi bir eyleme katıldıklarına dair delil bulunmadığı belirtilen İddianamenin devamında ise çocuklar hakkında atılı suçtan kamu davası açmaya yeterli şüphenin oluştuğu ileri sürülerek, “Her ne kadar suça sürüklenen çocukların farik ve mümeyyiz olmadığı bildirilmiş ise de Çocuk Koruma Kanunu’nun 35 ve 5237 sayılı TCK’nin 56 maddeleri göz önüne alındığında bu yaş grubu içerisindeki çocukların işedikleri fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamadıklarının veya davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişip gelişmedikleri hususunun hakim tarafından belirlenmesinin gerektiğini, soruşturma evresinde bu yaş grubundaki çocuklar hakkında kamu davasının açılması gerektiğini, Cumhuriyet Savcısının bu yöndeki olumsuz raporuna rağmen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veremeyeceği, kaldı ki yeni TCK’nin sistemine de bilirkişilerin kusur yeteneği hususunda beyanda bulunamayacakları, gizli yargılamanın yapılarak eylemlerine uyan ve yukarıda gösterilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmalarına, suça sürüklenen çocukların yaş küçüklüğü nedeniyle cezalarının indirim yapılmasına, suça sürüklenen çocuklar hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına, karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur” denildi. 

DAĞA ÇIKAN ÇOCUKLAR OLAYI?

2014 yılının mayıs ayında çocuklarının PKK tarafından alıkonulduğunu savunan bazı aileler BDP İl binası önünde oturma eylemi başlattı. Uzun süren eylemi sık sık gündeme taşıyan dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan, HDP’nin gidip çocukları alıp getirmesini isteyerek, “Gidip alıp getirecekler, gidip getirmezlerse bizim B ve C planlarımız devreye girer” demişti. Ayrıca aileleri sık sık Ankara’ya davet eden AKP, bunun üzerinden uzun süre Kürt hareketine saldırmıştı. Bu eyleme karşı çocukları dağda olan bir grup Barış Annesi de, Dağkapı Meydanı’nda AKP’ye, ‘Sorunu çöz ki çocuklarımız dönsün’ eylemi başlatmıştı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bu ‘Taşlar’ adalete

SONRAKİ HABER

Yedinci Oğul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...