03 Şubat 2015 01:03

Ford Otosan işçilerinden mektup var

Paylaş

Grev yasağını da Türk Metal zorbalığını da tanımıyoruz

Ford Otosan İşçi Komitesi 
Kocaeli

Ford Otosan’dan direnen işçilere selam olsun. Ne bu hükümetin grev yasağı kararını ne de Türk Metal’in zorbalığını biz Ford Otosan İşçi Komitesi olarak tanımıyoruz. Her zaman olduğu gibi gene işçiyi sermayeye peşkeş çeken zihniyet karşısında güç birliği ile önümüzde ne ‘MESS’ ne de iş birlikçi Türk Metal zihniyeti durabilir.
Biz bu işçi üzerindeki sömürüyü katbekat artıran sözleşme imzalandığından beri bir araya gelen işçiler olarak Ford Otosan’da bu zorbalığa karşı dimdik duruyoruz. Türk Metal’in sürekli ‘fotokopi sendikası’ dediği Birleşik Metal-İş’e, bizler Türk Metal üyesi işçiler olarak soruyoruz; Peki 3 yıllık sözleşmeye ve sefalet ücretine imza atan sizlerin rengi nedir? 15 bin üyesi olan bir sendikanın direnerek 6 fabrikayı MESS’den çıkaran dik duruşu neden 90 bin üyesi olan bir sendikada yoktur.
Bundan önce hava yolları, cam ve lastikte grevleri yasaklayarak işçilerin grev hakkının elinden alan Hükümet ‘Şimdi sıra metal işçisine geldi’ diyor. Ama unuttuğu bir şey var emeğin gücü sermayeyi yenecek.
Bizleri işimizle korkutmaya çalışıyorlar. Baskı kurup, sindirip, bölüp, parçalamak istiyorlar. Ama biz metal işçileri olarak tek bir vücut olduk ve emeğimizin hakkını istiyoruz. Bu savaşı biz değil bize 3 yıllık sözleşmeyi dayatan MESS açtı. 
Biz Ford Otosan’da çalışan işçiler olarak bu yola baş koyduk ve fabrikada birlikte çalıştığımız bütün arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Korkunun egemen olduğu bu fabrikada gelin birlik olalım ve bu kabusa bir son verelim. Biz onların gücünden değil onlar bizim emeğimizden korksun. Bizden korksunlar ki sendikada demokrasi gelsin. İşyeri temsilcisini, delegesini, şube ve merkez yönetimini gökten inme değil işçi kendi seçsin. Demokrasi gelsin ki, işçi kendi sözleşmesini kendi hazırlasın, kararlarını kendi alsın. Tıpkı 15 bin yürekli arkadaşımız gibi greve çıksın, kardeşlerinin grevi yasaklandığında onlara destek versin. Fabrika bacaları grev yasağı kalkana kadar tütmesin. İşte bunun için birleşmek şart. Kazanmak için birleşmeye ihtiyacımız var.


Yüreklerimiz ve mücadelemiz bir...

Ford Otosan İşçi Komitesi 
Kocaeli

Bir Ford Otosan işçisi olarak fabrikamız yılbaşı hediyesi olarak çay makinesi vereceklerini duyurmuştu. Bu hediyenin özenle seçilmiş bir gün olarak yılın ilk günleri yerine Birleşik Metal-İş’in greve çıktığı gün olan 29 Ocak tarihinde dağıtmalarını bilerek seçtiklerini düşünüyorum. Bunu şimdi de 300 liralık erzak yardımıyla devam ettireceklerini tahmin edebiliyorum.
Gelelim greve, 29 Ocak günü benim için şüphesiz ki heyecan verici bir gündü. Grev kararı alındığı günden bu yana greve çıkılacak günü dört gözle bekledik bizler de. Benim için en ilginci daha önce hiç bu konuda konuşmadığımız bir arkadaşımın o gün yanıma gelerek internetten grevi takip ettiğini söylemesi oldu. En ilgisiz duran Türk Metal üyesi bir işçi bile gelişmeleri anbean takip ediyordu. Şunu da eklemeden edemeyeceğim grev gününden bugüne temsilciler bölümlerden çıkmıyor, bir teleş, bir telaş. Tabi biz işçiler bu kadar “ilgiye” hiç alışkın değiliz demek ki işçilerin grevi takibi ve konuşması Türk Metali fazlası ile tedirgin etmiş. Şimdi bu hak mücadelesinin bu grevin hükümet tarafından ‘milli güvenliği’ tehdit ettiği bahanesi ile yasaklanması ise tam bir komedi. İşte işçi dostu AKP, işte onun demokrasisi. Adı gibi adaletten ne kadar yoksun olduğunun göstergesi. Bir Ford işçisi olarak Birleşik Metal-İş üyesi işçi kardeşlerimin grev yasağına karşı verdiği mücadeleye herkesin destek vermesini, hükümetin işçi düşmanı olduğunu herkese anlatmasını istiyorum. Bu yasağı tanımıyoruz diyerek bu hukuksuzluğa karşı çıkan başta Ejot ve Paksan’da fabrikalarını işgal eden arkadaşlarımız olmak üzere bu arkadaşlarımızın da oturdukları ev kira değil mi? Onların da kredi kartı borçları yok mu? Onların da eşleri, anaları babaları, geleceğini kurmak için alın teri döktükleri evlatları yok mu? Korkmadan bu mücadelenin arkasında olduğunu göstermesinin zamanı gelmedi mi her Türk Metal üyesinin ve de her işçinin. Artık grevin hak olmaktan çıktığı bu ülkede birleşmekten başka şans var mı?


Artık uyanma vakti gelmedi mi?

Ford Otosan İşçisi 
Kocaeli

Ben bu grevi canı gönülden destekleyen Türk Metal üyesi bir işçiyim. Birleşik Metal-İş üyesi kardeşlerimin grevini Hayat Televizyonu’ndan izledim. İzlerken de onlarla beraber sanki oradaydım, onlarla beraber o anları yaşadım. Onlarla birlikte benim de gözlerim doldu. Bu grev çocuklarımızın geleceği, yarınlarımız için. Grev hakkımızı geri alacağız ne pahasına olursa olsun. Bütün arkadaşlarımın dikkatini bir konuya çekmek istiyorum. Bu grev süreci neden başka hiçbir televizyon kanalında yer almadı? Herkesin bu soruyu kendisine sormasını istiyorum. AKP Hükümeti ‘Bize halkımız yeter derken’ ne demek istediğini anlamış olduk. Onun halkımız dediği bir avuç patronmuş. Patron dostlarıyla MESS’le kol kola yürüyen AKP’yi de şiddetle kınıyorum. Fabrikada AKP’ye oy veren arkadaşlarımız da oldukça tepkili. Hiçbir işçi bu yasağı sindiremiyor içine. Herkes AKP’nin gerçek yüzünü gördü. Bu yaşananlar karşısında işçiler olarak birleşmeliyiz. Birlikten kuvvet doğar. MESS de Hükümet de işçilerin gerçek gücünü görmeli. Onlar istiyorlar ki tam bir kölelik sistemi olsun. Onlar hep kâr etsin. İşçi de karın tokluğuna çalışsın. Haklarımızın bir bir elimizden alınması yetmedi, kıdem tazminatının kaldırılması tartışmaları yetmedi. Şimdi grev hakkı yasak, toplusözleşme yasak. Peki ya ‘anlı şanlı sendikalar’ onlar ne yapıyor izliyorlar. Bu haksızlığı seyrediyorlar. Doğru ya onlar sendika ağası. Ne kadar maaş aldıklarını, nasıl yaşadıklarını bilmeyiz. Bu ağalar da birer patron değil mi ne demişti Recep Tayyip Erdoğan katıldığı toplantıda Pevrul Kavlak’a ‘Sizin de otellerinizde, sendikanızda çalışanlar var siz de patronsunuz’ demişti. Doğru söze ne denir patrondan sendika başkanı olursa böyle olur işte. Sonumuz MESS’in kucağına oturmak olur. Bu sonucu görerek işçilerin birleşmekten başka bir şansı yoktur. Bir de hani Türk Metal işçi sendikası değil anladık da peki ya diğerleri. Grev yasağı sadece Birleşik Metal-İş’i ve üyelerini mi ilgilendiriyor? Sendikalar bu ülkede varlıklarını yitirdiler de biz mi bilmiyoruz? Neden bu sürece dahil olup, işçilerin menfaatlerini düşünmezler?


En az sizin kadar öfkeliyiz

Ford Otosan İşçisi 
Kocaeli

Öncelikle bir Türk Metal üyesi olarak konuşuyorum. Böyle kötü bir süreçte Birleşik Metal-İş üyesi kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız. Ford Otosan’da çalışan kardeşlerinizin sizlerin mücadelesini sahiplendiğini, sizi yürekten desteklediğini, Hükümetin grevinizi yasaklaması karşısında en az sizin kadar öfkeli olduğunu bilmenizi istiyorum. Biz Hükümetin bu yasağını tanımadığınızı, bu yola baş koyduğunuzu biliyoruz ve sizleri canı gönülden destekliyoruz. Sizin bu onurlu duruşunuz karşısında bizler de ‘Sözde sendikalıyız’ diyoruz. Çünkü haklarımız korunmuyor, her gün daha da geriye gidiyoruz. Daha grev başlamadan bile 6 fabrikanın MESS’den ayrıldığını gördük. Demek ki grevin adı bile yeterli oldu. İstediklerini alarak sözleşmelerini 3 yıllık değil 2 yıllık imzaladılar. Bizler de Ford Otosan çalışanları olarak MESS’in dayatmalarından da, bu sendikal anlayıştan da bıktık, usandık. Biz de MESS’den ayrılmak istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Efrîn’de seçim hazırlıkları

SONRAKİ HABER

OSTİM-İvedik katliamının 4. yılında adalet arayışı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa