03 Şubat 2015 10:34

Kuito gemi değil atıktır, sınır dışı edilsin

Tüm uyarılara rağmen radyoaktif ve tehlikeli atık taşıdığı ileri sürülen Kuito adlı gemi Aliağa limanına demirledi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında Kuito'nun bir gemi değil atık niteliğinde olduğunu belirterek derhal sınır dışı ilan edilmesini istedi.

Paylaş

Tüm uyarılara rağmen radyoaktif ve tehlikeli atık taşıdığı ileri sürülen Kuito adlı gemi Aliağa limanına demirledi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında Kuito'nun bir gemi değil atık niteliğinde olduğunu belirterek derhal sınır dışı ilan edilmesini istedi.

RAPORLARI PAYLAŞIN

İzmir Tabip Odası Konferans salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında basın metnini EGEÇEP bileşeni Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi (TGSÖG) sözcüsü Ertuğrul Barka okudu. Kuito adlı gemin için 2013 yılında düzenlenen bir raporda yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığının belirlendiğini aktaran Barka, bu iddialara karşı gemi söküm patronlarını derneği Gemisander'in yasal tüm izinlerin alındığını açıklaması yaptığını söyledi. Gemisander'in açıklamasında radyoaktif ve tehlikeli atık analizlerinin kimler tarafından yapıldığı bilgisi, uzman akredite şirketinden rapor alınıp alınmadığı, alındı ise sonuçları ve raporlarda esas alınan uluslar arası değerler belirtilmediğini aktaran Barka, bu bilgilerin paylaşılmasının kamuoyunun aydınlatılması açısından zorunluluk olduğunu belirtti. 8 yıl önce 2006 yılında, Hollanda gemisi olan Otapan’ın Türkiye karasularına girmeden önce bildirilenden asbest içerdiğinin daha sonraki kitlesel karşı çıkışlardan sonra ölçüldüğünde 77 kat fazla olduğunun ortaya konulduğunu hatırlatan Barka, "Kuito için gerekli izinlerin alınmış olması bu nedenle kaygılarımızı azaltmıyor. Öte taraftan Gaziemir'de gömülü bulunan nükleer bulaşıklı tehlikeli atıklar, Akkuyu Nükleer Santralinin kurulmasına yönelik ısrarlı girişimler, radyoaktif atık içeren gemilerin yasal olmayan yollarla ülkemize sokulmaya çalışılması kaygılarımızı daha da artırıyor" diye konuştu.

YASADIŞI TRAFİK İLAN EDİLMELİ

Yıllardır demirçelik fabrikaları, gemi söküm tesisleri ve onlarca kirletici sanayinin altında ezilen, kurulmak istenen termik santrallerle her geçen gün ölüm bölgesi haline getirilen Aliağa'nın şimdi de radyoaktif kirlilik tehdidi altında olduğunu dile getiren Barka, "Gemi tüm uyarılara rağmen Aliağa limanına demirlemiş durumda. Bir kez daha;  Geminin radyoaktivite, asbest, diğer tehlikeli ve tehlikesiz atık içerip içermediğinin bağımsız akredite bir kurum tarafından tespit edilerek raporla saptanması için yetkililerin derhal gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyoruz. Aksi takdirde yaşanacak felaketin sorumluları olacakları konusunda uyarıyoruz" dedi. Barka, Kuito'nun artık atık niteliğinde olduğunu ve "yasadışı trafik" kabul edilerek sınır dışı edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kuito'nun ülkeye sokulmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nu ve İzmir Valiliğine dilekçelerle başvuran EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı da "Geminin asbest envanteri yok. Hepimizin hayatı tehlikede" diye konuştu. Basın toplantısına HDP eş başkanları, TMMOB'a bağlı oda yöneticileri de destek verdi.

ALİAĞA'DA İNSAN ZİNCİRİ

Aliağa Çevre Platformu ve Foça Çevre Platormu'da, Kuito'nun gelişini protesto etmek için Aliağa liman Başkanılğına yürüdü. "Rantçı katil AKP", "Kuito defol Aliağa bizimdir" sloganları ile yapılan yürüyüşte.  

Liman Başkanlığını önünde zincir oluşturan yaşam savunucuları  adına konuşan Alçep yürütmesinden Ayşe Hamarat Ortaköy ilgili tüm kurumlardan ve ilgili meslek odalarından uzmanlarca yapılacak inceleme sonucunun kamuoyuna açıklanarak kaygıların giderilmesini istediklerini belirtti. Yaşam savunucuları bu taleplerle Liman Başkanlığına bir dilekçe ile başvurdu.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baba amigo, kızı kaleci, amca kulüp başkanı

SONRAKİ HABER

Hatay'da 10 kg patlayıcı ele geçirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa