03 Şubat 2015 10:26

Sarar işçileri: İhmal olmadığına ikna edemezler

Sarar’da bir kadın işçinin can verdiği olaya ilişkin “Sarar’da ihmal ölüm getirdi’ iddiası” başlıklı haberimiz tartışma konusu oldu. Haberimize yapılan yorumlar, fabrikadaki çalışma koşullarını da bir kez daha gözler önüne serdi.

Paylaş

Sarar’da bir kadın işçinin can verdiği olaya ilişkin “Sarar’da ihmal ölüm getirdi’ iddiası” başlıklı haberimiz tartışma konusu oldu. Haberimize yapılan yorumlar, fabrikadaki çalışma koşullarını da bir kez daha gözler önüne serdi.

Habere yorum yazan işçilerden biri 15 yıllık çalışan olduğunu belirterek “Beni ihmal olmadığına ikna edemezler. 15 yılımı verdim insanların ne şartlar altında çalıştığını çok iyi biliyorum... Hele bi git rapor al ya yerin değişir ya da ağır bi iş verilir. Yapılan muamelede cabası. Bu yaşanan ilk değil sonda olmayacak emin olun” dedi.

Başka bir işçi ise şu yorumda bulundu: “Sarar’ın doktoru ustabaşlarından izin almadan sevk yapamıyor, çünkü orası Sarar cumhuriyeti. Hiç kimse bir saat içinde tuvalete 2 kere gidemez tazminatsız atarlar işten.” Kimi fabrikayı savunan yorumlar da yer alırken bu yorumlarda “Sarar’da tuvalete her hangi bir yasak yoktur... Bazıları arkadaşlarıyla anlaşıp tuvalete muhabbet ve sigara keyfinden mahrum edilmenin tepkisini veriyorlar... Çok sıkıysa çalışmazsın olur biter” denilerek Sarar yönetimi savunuldu. İşçilerin bu yorumlara da tepkisi sert oldu. İşte o tepkiler: “Hâlâ savunduğun şeye bak. Mesai saatleri içinde tuvalet kapılarını bile kilitlemediniz mi zamanında? Evinden direk hastaneye giden işçilerinize tutanak yazmadınız mı önce işyeri hekimine geleceksin diye? Alah sorar.”, “Bu işyerinde 14 sene çalıştım. Yarı açık ceza evi gibidir. Tuvalete bile gitmek yasak, sadece molalarda insanlar yarışırcasına koşarak tuvalete giderler. Varın gerisini siz düşünün. Evde hasta olsan bile işe gidip fabrikanın doktorunu bekler muayene olursun. O uygun görürse sevk eder bir de rapor alma diye uyarır seni. Çok yazık olmuş gencecik bir insan Allah rahmet eylesin.”

Bir başka işçi yorumunda “Allah’tan korkun, utanın biraz. Herkes biliyor Sarar’ın nasıl bi yer olduğunu” denirken, Sarar’ın bir aile olduğu iddialarına yönelik ise şu tepkiler yazıldı: “Allah’tan kork, sizin gibi aile olmasın”, “Siz mi ailesiniz, siz mi işçi sağlığını düşünüyorsunuz”, “9 sene dayanabildim Sarar’a ben. Başındaki insanlar acımasızdı”, “İşyerinde 7 yıl çalıştım insan gibi muamele yapılmıyor. İşten çıkarılma sebebim cumartesi günü fazla mesaiye oğlumun hastalanması yüzünden gidemem. Ve müdürün ‘Siz her şeyden önce burada işçisiniz’ sözüne benim ‘Her şeyden önce anneyim’ demem. Yani orada işçisiniz, duygu ve aileniz yok.” (İstanbul/EVRENSEL)

'Sarar’da ihmal ölüm getirdi' iddiası

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten taşeron temizlik işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Baba amigo, kızı kaleci, amca kulüp başkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...