03 Şubat 2015 09:22

Edirne'de 5 bin kişi mahsur kaldı

Bulgaristan ve Yunanistan’daki aşırı yağışların ardından Tunca ve Meriç Nehri taşması sonucu sular altında kalan Edirne'de endişeli bekleyiş sürüyor. Ulaşımın dün tamamen durduğu Karaağaç Mahallesi’nde oturan yaklaşık 5 bin kişi, nehir ablukasında mahsur kaldı.

Paylaş

Bulgaristan ve Yunanistan’daki aşırı yağışların ardından Tunca ve Meriç Nehri taşması sonucu sular altında kalan Edirne'de endişeli bekleyiş sürüyor. Ulaşımın dün tamamen durduğu Karaağaç Mahallesi’nde oturan yaklaşık 5 bin kişi, nehir ablukasında mahsur kaldı. Meriç Nehri'nin debisi saat 02.00 sıralarında 2 bin 149 metreküpe ulaşarak rekor kırdı. Karaağaç Mahallesi’ne sadece askeriyenin Sikorsky helikopterleri ile ulaşılabiliyor.

Edirne'de pazar günü bir anda yükselen nehir debisi saat 02.00 sıralarında en yüksek seviyeye ulaştı. Devlet Su İşleri’nin nehrin belirli bölgelerinde kurulu ölçüm istasyonlarınca yapılan tespitlerde dün gece Meriç Nehri 2 bin 149 metreküp seviyesini geçti. Tunca Nehri'nde ise akış hızında düşüş oldu ve debi 318 metreküpten 306’ya geriledi. Ancak köprü üzerinden kalan sular nedeniyle halen ulaşım sağlanamadı.

YARDIM EKİBİ DE SUDA KALDI

Taşkın ve sel tehlikesi nedeniyle Edirne Valiliği’nin çağrısı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı itfaiye ile arama kurtarma birliği, Maltepe Belediyesi arama kurtarma ekibi, Kızılay ekipleri kente geldi. 

Rota çizmek için Tunca Nehri’ne giren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı 3 kişilik arama kurtarma ekibi bot motorunun durması üzerine suyun ortasında kaldı. Mahsur kalan görevlileri Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri kurtardı.

SU KÖPRÜ ÜZERİNDEN AKIYOR

Taşkın nedeniyle Tunca Nehri’nin suları Saraçhane Köprüsü’nün büyük bölümünün üzerinden akmaya başladı, köprü su altında kaldı.

Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Mevkii de tamamen sular altında kaldı. Tarihi Fatih Köprüsü yoğun nehir suları nedeniyle gözden kayboldu.

BİRÇOK SOKAK SULAR ALTINDA

Taşkın nedeniyle ulaşım sağlanamayan 5 bin kişinin oturduğu Karaağaç Mahallesi’nden bazı seddelerin zarar gördüğü bölümden akan sular sokaklara doldu. Sel baskını korkusuyla evlerinden ayrılarak okullara yerleştirilen ailelerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Sadece helikopterlerin geçebildiği bölgeye Kızılay ve diğer yardım kuruluşları tarafından battaniye ve gıda maddeleri götüreceği bildirildi.

HELİKOPTERLE BÖYLE KURTARILDI

Edirne’deki taşkın nedeniyle Meriç Köprüsü’nde mahsur kalan 1 kişi ile 2 polis memuru askeri helikopterle kurtarıldı. Dün, taşkın sularının yükseldiği saatlerde Karaağaç Mahallesi’ne ulaşım tamamen dururken, askeri kamyonlarında geçişi güvenlik gerekçesiyle durdurulmuştu. Karaağaç Mahallesi’ne göreve giden ve geri dönemediği belirtilen 2 polis memuru ve 1 vatandaş bölgede keyif uçuşu yapan askeri Sikorsky helikopteriyle kurtarıldı. Bir personelin beline ip bağlayarak aşağı inerek kurtardığı mahsur kalan 3 kişi daha sonra Kıyık Mahallesi’ndeki askeri alana indirildi. 

DÜŞÜŞ BAŞLADI

DSİ verilerine göre, taşan Tunca ile Meriç Nehri'nin debilerinde düşüş görülmeye başlandı Saat 12.00'de ölçümlerine göre, Tunca Nehri'nin debisi 301’den 291’e gerilerken, Meriç Nehri'nde ise, debi 2071’den 2012’e düştü. 

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan 'Taşkın Odası'ndan gelişmeleri anlık olarak izliyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarm sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında takip ediliyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan hükümeti: Borçları silmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal'in sağlık durumu hakkında açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...