03 Şubat 2015 07:28

Depremzedelerin barınma hakkı için direnişi sürüyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kevenli’de ‘Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi’ kapsamında 1+1 dairelerinin yanına yapılan 3+1 dairelere yerleşen Vanlı depremzedelerin direnişi sürüyor.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kevenli’de ‘Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi’ kapsamında 1+1 dairelerinin yanına yapılan 3+1 dairelere yerleşen Vanlı depremzedelerin direnişi sürüyor. Yetkililerin seslerini duymadığını söyleyen depremzedelerin barınma eylemi 4. gününü geride bıraktı. Bazı dairelerde 7 aile bir arada kalan depremzedeler, çözüm bekliyor.

Van’da 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından kurulan Anadolu Konteyner Kentte kalan ailelerin, konut taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle Kevenli’de Sosyal Yardımlaşma Konut Projesi kapsamında yapılan konutların yanına yapılan ve kaçak olduğu, sahiplerinin de bilinmediği belirtilen dairelere yerleşerek başlattığı barınma hakkı direnişi sürüyor. Sahiplerinin dahi belli olmadığı belirtilen dairelerde elektrik ve su tesisatları da harap olmuş durumda. Dairelere yerleşen depremzede aileler kurdukları odun sobası ile ısınıyor. Her dairede kurulma imkanı olmayan bu sobaların etrafına 3-4 aile toplanarak ısınmaya çalışıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Yetkililerin duyarsızlığından şikayet eden depremzede Ali Ahi, “Sahipleri bile belli olmayan bu 3 blokta toplam 48 daire var. Bazı aileler bu dairelere tam anlamıyla yerleşti. İlk gün 22 aileydik. Ama şimdi 48 dairenin tamamı tutuldu. Bazı aileler yerleşemiyor. Çünkü gerçekten yerleşilecek gibi değil. Çünkü ne su var ne de elektrik. Dairelerde elektrik ve su tesisatları tahrip edildiği için birçok aile yerleşmekte güçlük çekiyor. Kendi imkanlarımızla soba kurduk. Ben ve çocuklarım geçen gün kömürden zehirlendik” dedi. TOKİ’den gelen yetkililerin, kendilerine binaların tadilattan geçirilip, satışa çıkaracaklarını ilettiğini söyleyen Ahi, “Madem satışa çıkaracaklar, tadilat edecekler bütçemize uygun bir şekilde bize verebilirler. Başka şansımız yok. Van’da daha önce Vali Münir Karaloğlu döneminde 2 bin 530 sosyal konut yapılması için girişimler vardı. Madem onlar yapılmadı. Buraya yerleşmemizi sağlasınlar. Van Valisi Aydın Nezih Doğan döneminde de süresiz kira sözü verildi. Ama bu da sadece sözde kaldı. Kiraya çıkanlar mağdur oldu” dedi.

BİR ÇOCUK ÖLMEDEN ÖNLEM ALIN

İş imkanları olmadığı için mağduriyetlerinin arttığını belirten Ahi, “Ya iş sorunumuzu çözün ya da barına sorunumuzu. Depremi fırsata çevirdiğimizi söyleyenler depremden önce Van’da oturmadığımızı iddia ettiler. Bunun araştırılmasını istiyorum. Resmi belgelerimiz var. Direnişimizi yükselteceğiz. Bunu herkes bilsin. Yol yakınken, burada bir çocuk ölmeden gelin duyarlılık gösterin. TOKİ’ler ne kadar adaletli dağıtıldı? Bunu dağıtanların vicdanı rahat mı? 1+1’ler şu an sahipleri tarafından kiraya verilmiş. Bunun araştırılmasını istiyoruz. Madem ihtiyaçları yok neden bu daireler onlara verildi” şeklinde konuştu.

1+1 YETMİYOR

TOKİ tarafından Kevenli’de yapılan 1+1 dairelerde oturduğunu söyleyen Sabri Ersayan ise “6 çocuğum var. 1+1 bize yetmiyor. Çalışanım yok. Buradan bir daireye ben de yerleştim. 1+1 dairemi de yetkililer az nüfuslu bir aileye versin” diye konuştu.

YETER ARTIK YETER

Cemile Subak adlı depremzede de yetkililere seslenerek şöyle dedi; “Adalet varsa bu ülkede sesimize ses verirler. Bize bir çare bulsunlar. Yeter artık yeter. Vanlı olmadığımızı iddia edenler nüfus müdürlüğüne gidip baksınlar nereliyiz ve depremden önce nerede yaşıyorduk. Adaletsiz TOKİ dağıtılması vicdanen bizi yaralamıştır. Van Valisine çağrımız sesimizi duysun ve bizi daha fazla mağdur etmesin.”

7 AİLE BİR DAİREDE

7 aile ile birlikte bir dairede yaşadıklarını söyleyen Eşref Öztürk ise “Her dairede soba kurma imkanımız olmadığı için buraya yerleşen ailelerle bir dairede yaşıyoruz. Çok sağlıksız bir ortamdayız. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da esnaf, işyerini kendi söktü

SONRAKİ HABER

Kulp davasında 'Başbuğ dinlensin' talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...