03 Şubat 2015 07:01

Danone'de masaya oturuluyor

Danone'de 100 günü aşkındır süren direnişte, yeni bir aşamaya gelindi. Danone işveren temsilcisi, masaya oturmayı kabul etti.

Paylaş

Danone'de 100 günü aşkındır süren direnişte, yeni bir aşamaya gelindi. Danone işveren temsilcisi, masaya oturmayı kabul etti.

Danone işçileri, 31 Ocak cumartesi günü yaptıkları son toplantıda, 2 Şubat pazartesi günü işverene, akşam saatine kadar süre verme, beklenen adımın atılmaması halinde, aynı gün, 8/4 vardiyasında çalışan işçilerle, işyerini terk etmeme eylemini başlatma kararı almıştı. Ancak işveren temsilcisi, sabah, İşyeri Baştemsilcisi Nejdet Çalışkan ile yaptığı görüşmede, işçilerin, dört ay önce hazırladıkları toplusözleşme taslağı üzerinden görüşmeye hazır olduklarını söyledi. İşçiler, bu gelişme üzerine, eylemlerini geçici olarak erteledi.

Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, yeni gelişmeyi, akşam saatlerinde, eyleme destek olmak amacıyla fabrika önüne gelen sendika ve siyasi parti üyeleri ve yöneticileriyle, işten çıkan 8/4 vardiyası işçileri önünde açıkladı. Gelinen noktanın bir kazanım olduğunu, bu kazanımda Danone işçilerinin kararlı duruşunun, birlikte hareket etmelerinin büyük payı olduğunu söyledi. Ancak bunların yanında, emek ve demokrasi güçlerinin katkısını ve desteğini de saymak gerektiğini belirterek, bu konuda desteklerini sunan tüm sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine, tek tek kişilere teşekkür etti.

Seyit Aslan, "İşçinin içinde olmadığı, karar süreçlerine katılmadığı, söz hakkının olmadığı bir sendika, gerçek bir işçi sendikası olamaz. Biz, tüm kararları, işçilerle konuşarak, tartışarak aldık. İşyeri temsilcilerini, işyeri komitesini işçiler seçti. Toplusözleşme taslağını işçiler hazırladı. Görüşmeleri de böyle yürüteceğiz. İşverenle yapılacak görüşmeler, işçiler tarafından seçilecek bir heyet tarafından yürütülecek, işçiler her konuda bilgilendirilecek, işçilerin onayı alınmadan, hiç bir madde imzalanmayacak" dedi.

Tek Gıda-İş'in işçinin iradesini tanımamasının, aradan çekilmemesinin işverene güç verdiğini ve sürecin uzamasına neden olduğunu anlatan Aslan, işçi disiplinin başarıyı getirdiğini, arada, alınan kararlara uymayan az sayıda kişi olmasına rağmen, büyük çoğunluğun alınan kararların arkasında durduğunu ve gereğini yaptığını, bundan sonra daha disiplinli olunması gerektiğini söyledi.

Konuştuğumuz işçiler, işveren yetkilisinin görüşmeyi kabul etmesinin önemli olduğunu, kendilerini sevindirdiğini, ancak daha işin başında olduklarını, asıl mücadelenin simdi başladığını, bundan sonra birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyacaklarını, rehavete kapılmadan, gevşemeden süreci sürdürmeleri gerektiğini, arkadaşlarının her an, her türlü eyleme hazır olmalarını, başarının ancak böyle geleceğini anlattı. Bir işçi, "Ne kadar ekmek, o kadar köfte" diyerek, bir Trakya deyişiyle durumu özetledi. Arkadaşı ise, "Bu işi buraya kadar getirdik. Geldiğimiz yere kolay gelinmedi. Kimse umutlanmasın. Buradan geri adım atmaya hiç ama hiç niyetimiz yok. Birliğimizi koruyacak ve istediklerimizi alacağız" sözleriyle kararlılığını gösterdi.

İşçiler, sakal bırakma, vardiya değişimlerinde düdük çalma ve slogan atma eylemlerine ve zaman zaman şehir içinde yaptıkları yürüyüşlere devam edecek.

Basın açıklamasına, EMEP, ÖDP, HDP üyeleri, Emekli Sen, Genel İş ve KESK üyeleri, Emek Gençliği, Petrol-İş Şube yöneticileri, işten atılan Trakya Döküm işçileri, DİSK Trakya Bölge Sorumlusu Arif Kuday, CHP Milletvekili Aday Adayları Turabi Kayhan ve Tansel Barış katıldı. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'da yine fatura krizi

SONRAKİ HABER

Kobanê'de sivil yaşam direnişle şekilleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...