03 Şubat 2015 00:24

‘Sözde’ marşa 20 yıl hapis!

Dicle Üniversitesinde, 26 Şubat 2014’te kampüs içerisinde stant kurup, halay çeken, Kürtçe marşlar seslendiren 12 öğrenciye, ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla açılan davadan skandal bir karar çıktı. Mahkeme öğrencilere 1’er yıl 8’er ay hapis cezası verdi.

Paylaş

Hayri DEMİR

Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesinde (DÜ) okuyan 12 öğrenci hakkında, 26 Şubat 2014 günü üniversitenin kampüsünde stant kurup, Özgür Gündem, Azadiya Welat ve Demokratik Ulus gazeteleri satarken halay çekip, Kürtçe marşlar seslendirdikleri için ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan dava karara bağlandı. 

SKANDAL SUÇLAMALAR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, söz konusu suçlama şu skandal gerekçelere dayandırıldı: “Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde yaklaşık 50 kişilik öğrencilerin toplandığı ve müzikli etkinliğe başladıkları, davul ve zurna eşliğinde halay çektikleri esnada eylemci grubun hep birlikte PKK/KCK terör örgütünün övücü mahiyetindeki ‘Çerxa Şoreşê (Devrimci Çarkı)’ isimli sözde marşı söyledikleri, daha sonra ‘Ha gerilla, gerilla’ şeklindeki Abdullah Öcalan’ı ve örgütün kırsal alanda faaliyet gösteren ‘teröristleri’, övücü, sahiplenici sloganlar atarak örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini övmek ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmak suretiyle üzerine atılı suçları işledikleri deliller ile tüm evrak kapsamında anlaşılmaktadır.”

MARŞ VE HALAYIN CEZASI 1’ER YIL 8 AY HAPİS
Öğrencilerin stant başında şarkı söyleyip, halay çekerken polislerce çekilmiş fotoğraf ve görüntülerinin delil olarak eklendiği iddianame, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. ‘Örgüt propagandası yapmak’ ile suçlanan öğrenciler, davanın geçtiğimiz 29 Ocak günü görülen ilk duruşmasında hakim karşısına çıktı. Verdikleri savunmalarında ileri sürülen suçlamayı reddeden 12 öğrenciye 1’er yıl 8’er ay hapis cezası verildi.

SORUŞTURMA KISKANCI
Üniversitedeki soruşturma ve cezaların gündemden düşmediği 2014 yılında, neredeyse en ufak bir demokratik tepkiye dahi polis saldırısı yaşanırken, onlarca öğrenci gözaltına alınarak tutuklandı. En son Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Roboskî katliamının yıl dönümünde stant açan, AKP’nin antidemokratik uygulamalarını protesto eden, ırkçı gruplar ve polisin saldırısına uğrayan 61 öğrenciye toplam 80 soruşturma açılmıştı. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre bölge illerindeki üniversitelerde, 2014 yılı içerisinde üniversite rektörlükleri tarafından 725 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Bunlardan 101’ine çeşitli cezalar verilirken, 5 öğrenci de eğitim gördükleri okullarından atıldı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet diktatörlüğü yasallaştırmak istiyor

SONRAKİ HABER

İPAŞ patronu işçiyi bir kalemde sildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...