02 Şubat 2015 14:50

Metal işçilerinden uyarı

Grevleri yasaklanan metal işçileri, mücadelelerini fabrikada sürdürüyor. Sabah işe geç başlayan işçiler patronlara ‘MESS’ten ayrıl sözleşme imzala’ diye seslendi.

Paylaş

Grevleri yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri, sendikalarının aldığı karar gereği sabah bir saat işe geç başladı. Kimi yerlerde geç başlama süresi daha uzun tutulurken, 3 fabrikada üretim tamamen durdu. Grev yasağı nedeniyle yaşanan “moral bozukluğu” üretime de yansırken, işçiler “Grev yasaklandı ama mücadele sona ermedi” diyerek patronları uyardı. İşçiler patronları MESS’ten ayrılarak talepleri doğrultusunda sözleşme imzalamaya çağırdı.

Gebze’de bulunan Kroman Çelik’te işçiler işe iki saat geç başladı. Fabrika içinde alkışlarla grev yasağını protesto eden işçiler, “Biz bitti demeden bitmeyecek”, “Fabrikalar MESS’e mezar olacak”, “Grev hakkı engellenemez” sloganlarını attı. İşçiler patronun bulunduğu ofise sırtlarını dönerken, işçilere seslenen işyeri temsilcileri “Bu süreç bitmedi. Mücadeleyi fabrika içinde sürdüreceğiz. Gelip bizimle anlaşma yapılana kadar bu eylemler ve mücadele sürecek” dediler. Çayırova Boru’da da bildiri okunmasının ardından fabrika içinde yürüyüş yapıldı.

DEMİSAŞ İŞÇİSİ ŞALTERİ KALDIRMADI

Bilecik’te bulunan Demisaş’ta ise fabrikaya giren işçiler üretim yapmıyor. 8-16 vardiyası için sabah saatlerinde fabrikaya gelen işçiler, fabrika önünde toplandı. Burada açıklama yapan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi. Kavak, “Buna rağmen anlamıyorlarsa, anladıkları dilden konuşmayı biliriz” dedi. MESS ile masaya oturmayacaklarını vurgulayan Kavak, patronları MESS’ten ayrılmaya çağırdı. Kavak’ın konuşmasından sonra başkanlar kurulunda alınan kararlar okundu.  Bu sırada işçiler “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı. İşçiler daha sonra fabrikaya girdi, ancak üretim yapılmadı.

Hatay Dörtyol’da bulunan Yücel Boru fabrikasının işçileri bildiri okunduktan sonra iş başı yaptı. İşçilerin toplusözleşme süreci tıkandığı dönemde yapılan fazla mesaiye kalmama ve sakal bırakma eylemine devam ettiği bildirildi.

SERDAROĞLU: DANIŞTAY VE BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM YAPILACAK

PATRONLARDAN HÜKÜMETE TEŞEKKÜR


YA MESS’TEN AYRIL YA DA FABRİKAYI KAPAT!

Tolga TURGUT/Ümit KARTAL
İstanbul

İstanbul’da bulunan Ejot Tezmak’ta da işçiler üretim durdurdu. 83 işçinin çalıştığı fabrikada, emekliliğini hak eden 43 işçi tepki olarak kıdem tazminatının ödenmesi için başvuruda bulundu. “Patron ya fabrikayı kapatacak ya MESS’ten ayrılacak” diyen işçiler, başvuru sonrası arkadaşlarına destek vermek için fabrikaya döndüler.

19 yıllık Ejot İşçisi Ertan Doğan “Patron MESS’ten ayrılacak başka yolu yok. Biz nasıl istifa ettiysek, diğer arkadaşlarımız da içeride makineleri açmıyor” dedi. 7 yıllık İşçi Tarık Kolancı da “Bu saatten sonra ya MESS’ten ayrılıp üretime devam edecek, ya da fabrika kapanacak” dedi. 4 yıllık İşçi Suat Yazır sendikanın aldığı kararı en ileriden hayata geçirdiklerini belirterek “İnanıyoruzki diğer fabrikalar da bu eylemimize destek verecek” dedi. 14 yıllık İşçi Ramazan Karabıyık da şunları söyledi: “Patronun MESS’ten ayrılması için daha ne yapalım! İşimizi bıraktık. Bir çocuğum var ikincisi yolda. Böyle bir durumda bile bunu göze aldım. Herkese örnek olsun.”
18 yıllık işçi Hamdi Kalyoncu “Bizim bu hareketimizin sebebi işçilerin kanıyla beslenen MESS’ten tüm arkadaşlarımızı ve fabrikamızı kurtarmak” dedi. 8 yıllık İşçi Yüksel İkinci de patronun MESS’ten ayrılmaması halinde fabrikaya dönmeyeceklerini söyledi. 24 yıllık işçi Birhan Sezgin şunu söyledi: “İlk grev ateşi Ejot’ta yandı. Biz bu ateşi söndürmeyeceğiz. Biz varsak Ejot Tezmak var. Biz yoksak Ejot Tezmak yok.” 14 yıllık Ali Karaduman da “İşveren MESS’e girerek bize ihanet etti. Bunun bedelini ödeteceğiz” dedi. Bu kararı diğer işçilere örnek olması amacıyla verdiklerini kaydeden Karaduman, “Sonuç ne olursa olsun kararlıyız mücadele edeceğiz” dedi.

PAKSAN’DA GÖRÜŞME BAŞLADI

Paksan işçileri de sabah fabrikaya girdiler ama üretim yapmadılar. Ejot işçileri gibi patrona “MESS’ten ayrıl sözleşm imzala” çağrısı yapan işçiler, mücadelede kararlı olduklarını bildirdiler. Bunun üzerine patron görüşme talep etti. Görüşme üzerine fabrikada üretim başladı. Yaklaşık 5 saat süren görüşmede kimi talepler kabul edilirken, bazı talepler ise kabul edilmedi. Görüşmeler yarına ertelenirken, işçiler görüşme başlayana kadar yeniden üretimi durdurdu. İşçiler anlaşma sağlanıp sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdiler. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde üretimi durdurma eylemi sürüyordu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Charlie Hebdo yayınına ara veriyor

SONRAKİ HABER

Korucubaşı cinayeti basına kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...