02 Şubat 2015 12:40

Çipras'tan Kıbrıs için iki bölgeli, iki toplumlu federasyon vurgusu

Çipras ilk yurt dışı ziyaretini Kıbrıs’a yaptı. Özel bir uçakla Kıbrıs’a giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştü. Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti.

Paylaş

Çipras ilk yurt dışı ziyaretini Kıbrıs’a yaptı. Özel bir uçakla Kıbrıs’a giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştü.

Özel bir uçakla Kıbrıs'a giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı Larnaka Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis karşıladı. Çipras adaya Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis'in davetlisi olarak gitti. Yunanistan Başbakanı'nı Anastasiadis kapıda karşıladı ve ardından resmi tören düzenlendi. Çipras, saat 10.00 sıralarında Nikos Anastasiadis’le bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştirdi, ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkiler masaya yatırıldı.

ÇİPRAS: BARBAROS GEMİSİ BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin süreceğine işaret eden Çipras, bulunacak olan adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı. Ada'da karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yana olduklarını belirten Çipras, “Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor” dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.

ANASTASİADİS: BÖLGEDE BULUNAN DOĞAL KAYNAKLAR KIBRIS CUMHURİYETİNE AİT

Nikos Anastasiadis de konuşmasında müzakerelerin başlaması arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bölgede bulunan doğal kaynakların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve çözüm bulunmasıyla Kıbrıslı Türklerin de bu zenginlikten yararlanacağını vurguladı. Çipras ve Anastasiadis daha sonra basının sorularını yanıtladı.

Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir sorusuna yanıt veren Çipras, “Birlikte ve işbirliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı” sağlayabiliriz” dedi. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras daha sonra Başpiskopos II. Hrisostomos ile bir araya geldi.

Alexis Çipras, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların yer aldığı kitle örgütüyle de temaslarda bulunacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP kongresine katılan muhabir işinden oldu!

SONRAKİ HABER

Sobadan zehirlenen 3 kardeş hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...