02 Şubat 2015 11:20

Hasta tutukludan istenen 7 bin TL Meclis gündeminde

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, devletin sevk talebinde bulunan hasta tutuklu Mehmet Kutli'den nakil karşılığında istediği 7 bin TL istemesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Paylaş

Meclis başkanlığına verilen soru önergesinde Mehmet Kutli'den nakil karşılığında istediği 7 bin TL'lik parayı Adalet Bakanlığına soran Faysal Sarıyıldız, 12 yıldır PKK davasından hükümlü bulunan ve Akdeniz Anemisi dışında birçok hastalıkla boğuşan Mehmet Kutli'nin, yaşadığı sağlık sorunlarından ötürü defalarca sevk talebinde bulunduğunu belirtti. Sevk talebi farklı gerekçelerle reddedilen Kutli'nin nakil isteğinin geçtiğimiz aylarda cezaevi idaresince kabul edildiğini ifade eden Sarıyıldız, "Ancak, Ceza İnfaz Kurumu Şırnak T Tipi Cezaevi'ne sevki kabul edilen Mehmet Kutli'den 7 bin TL nakil masrafı talebinde bulunmuştur. Yaklaşık 5 aydır sevki çıkan Mehmet Kutli, istenen yüksek meblağdaki parayı ödeyemediği için Şırnak T Tipi Cezaevi'ne nakli halen gerçekleştirilmemiştir" diye ekledi.

'MEVZUAT ADI ALTINDA ÖLÜM DAYATILIYOR' 

Kutli'nin, ayrıca kaldığı cezaevinde gerekli tedavi şartlarının olmaması, kullanmakta olduğu zorunlu ilaçları düzenli olarak alamamasından ötürü tam teşekkülü bir hastanede tedavi olmak için çoğu kez Adalet Bakanlığı yetkililerine yaptığı başvurunun da kabul edilmediğini vurgulayan Sarıyıldız, önergede şunları dile getirdi: Kullanmak zorunda olduğu ilaçlar da 'piyasada bulunulmamaktadır' denilerek yaklaşık 6 aydır kendisine verilmemektedir. Oysaki cezaevlerindeki mahpusların yaşam hakkı başta olmak üzere tüm haklarının korunması öncelikli olarak devletin sorumluluğu altındadır. Sorunun hukuki ve mevzuat gereklilikleri bir kenara bırakılıp insani boyutuyla ele alınmalıdır. Tutsakların insan yerine konulmaması, mevzuat kılıfı adı altında adeta ölümün dayatılması, nakil talebi karşılığında istenen fahiş fiyatlar ve hastalıkları ile baş başa bırakılmaları gayri insani bir yaklaşımdır." 

Sarıyıldız, "Mehmet Kutli'den nakil karşılığında istenen 7 bin TL hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Masraf giderleri nelerdir? Hasta ve maddi durumu kötü olan bir hasta tutsaktan nakil karşılığında istenen bu yüksek meblağ vicdanınıza sığıyor mu? İstenen sevk bedelini ödeyemediği için kaç tutuklu ve hükümlünün nakli gerçekleştirilmemiştir? Cezaevlerinde kaç hasta mahpus bulunmaktadır? İktidarınız döneminde kaç hasta tutsak yaşamını yitirdi? Bu ölümlerin yıllara göre dağılımı nasıldır? Son 13 yılda kaç hasta tutsağın hastalığı nedeni ile infazı ertelendi?" sorularının Bakan Bozdağ tarafından yanıtlanmasını istedi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HPG'li Karaşi'yi 40 bin kişi defnetti

SONRAKİ HABER

Danone'de patrondan görüşme talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...